torsdag 18 februari 2010

Provsmakning - Wolharige Groen

Förutom att det var bryggning i lördags så passade vi på att smaka Wolharige Groen - vår "kiwilambic" som hade fått stå i två veckor. Orsaken till den tidiga provningen var att någon dag efter flaskfyllningen noterade vi vita ringar inuti flaskorna, precis ovanför vätskelinjen.

Då vi hade haft mögel ovanpå kiwin så fanns en gnagande tanke att det kanske följt med ner i varje flaska. Vi gjorde stickprov, alla hade samma typ av vit ring i sig. Dock kom vi ihåg att mögel ej kan leva i vätska och att flaskor och utrustning varit desinficerade.

Enda sättet att verifiera om vi fått förstörd dricka var då helt enkelt att provsmaka. En flaska hämtades och öppnades under mäskningen. Ur flaskan kom en gulaktig vätska som fortfarande hade lätt gröna toner. Skummet var kritvitt men försvann väldigt fort från ytan. Kolsyran var väldigt diskret men det var å andra sidan att vänta.

Det var tydliga jästrester i botten av flaskan och det som vi oroat oss för försvann ned i glaset och sen såg vi det inte mer. Det kan nog helt sonika varit jästräster från Brettanomyces-slurryn som innan kiwin hade många flytande rester, eller så var det rester av just kiwin.

Doften var lätt syrlig i dragen men med den där söta tonen vi hade förväntat oss och smaken var likaså. Dock kunde vi inte riktigt bestämma oss vad vi tyckte. Det var inget fel på den men om den var jättegod eller "bara" bra kände vi inte att vi kunde besluta oss om. Dels är den så pass färsk som den är, sen är den väl rätt speciell i sin smak med, syrlig öl me söta kiwin-inslag.

Vi får nog vänta ett par veckor till innan vi gör något ordentligt omdöme men vi verifierade det viktigaste - den var inte dålig.

Skummar fint till en början

Men skummet försvann rätt snabbt.

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag är grymt nyfiken i alla fall.

Drutten sa...

Jag har ännu inte vågat brygga lambic ordentligt själv men jag har för mig att jag läst att brett har en tendens att bilda en gelé-ig hinna på ölet för att skydda ölet från syre.
Jag tänker att ni primat och så har ölet fått lite syre i tappningen och då har brettan satt igång att jobba igen och där av en liten ring i flaskhalsen. Men detta är bara en tanke, som sagt jag har egentligen ingen erfarenhet av att jäsa med brett.

Martin sa...

@Drutten: Jag har kollat runt lite och jag börjar nog halka in på samma spår. Det var en klar och tydlig hinna innan vi tillsatte kiwin. Mycket troligt är det att det börjat jäsa lite i flaskan igen.