fredag 15 januari 2010

Sammanställning 2009

Bryggåret 2009 kan nu sammanställas i siffror.
Totalt hann vi med att tillsammans i olika grupperingar brygga 19 olika sorters öl.

Som diagrammet visar så dominerar två stiltyper - Strong Pale Ale och Belgisk och Fransk Ale. Några direkta orsaker till detta är väl helt att vi gillar öl i dessa stilar och att det är inte för krångliga att göra.
Inom Strong Pale Ale så är det Amerikanarna och "Indierna" som har producerats flitigast och en av årets favvisar, sommarölen Bubka finns här. I Raus-serien blev det hela 4 öl, 2 APA och 2 IPA.
Av de belgiska sorterna är det Blonde som har producerats flitigast vilket kanske inte är så förvånande, det var det första vi bryggda. Ingen Blonde var dessutom en av de bästa vi gjorde under hela året. För att fira det, och vår "ettårsdag" ska vi göra en ny Ingen Blonde på Stora Hembryggardagen den 30/1. Om den blir lika stark denna gång får vi se.


Man måste tänka på pocenten. Det blev ett rätt starkt år, vilket diagrammet ovan visar. De starkaste hamnade på 8.4% och var vår GoD Imperial Stout (som var på 8.6% innan kaffet tillsattes) och Den Belgiske Djäveln. På andra sidan skalan hittar vi Den Lätta Skotten, Fredriks lättöl på 2.5%. Medelstyrkan låg på 6.1% och medianen på 6.35%. Värt att notera är att Raus EPA inte är med och inräknad. Fråga Stefan om orsaken till detta ;)

Vad 2010 ger för staplar får vi se nästa år. Det enda som är säkert är att det blir Ingen Blonde men planer och idéer finns för Supersaison, Modern Ljus Lager, English Light Mild, American Pale Ale, Julöl, ny "fruktlambic" och... ja, det finns planer iaf.

8 kommentarer:

Alexi sa...

Nej gör inte det :)

för övrigt tycker jag att om vi gör en bra English Light Mild så skall den heta Håkan :)

Martin sa...

En Håkan Mild, ja du det vette fan :)

Patrik J sa...

Ingen sport öl här tack. Glöm att kalla ölen efter så triviala saker som fotbollsspelare från Göteborg.

Fredrik sa...

Det har blivit några öl ser jag, gott snack.

Stefan - Beer Drivel sa...

här har det bryggts rejält ser jag :) Kommer ni förresten ställa upp med något i SM i år?

Martin sa...

@Ölsvamlaren: Jo det hade vi tänkt. Några stycken till domar-tävlingen och kanske en eller två till folkets val. Problemet blir dock kanske kylning för oss då vi inte har fat utan bara flaskor. Men det löser sig säkert :)

Anonym sa...

Hej kul med hembryggare i hbg som även jag är
hur blev er kiwilanbic ?
har ni testat ?
Lars

Martin sa...

@Lars: Kiwiölet ligger fortfarande i tunnan men det är nog dags att inom kort ta en titt däri. Kanske en ev. söndagsaktivitet nästa vecka.