torsdag 5 mars 2009

Bryggning 2.0

Som tidigare utlysts på vänstersidan av bloggen är det snart dags för den andra bryggningen. Den 14/3 är nu spikad.

Även inför denna gång har det genomförts ett par utrustningsinköp. Den största posten är en Cloer 6650 vilket är en induktionsplatta på 2000W med en diameter på 28cm som har beställts från Tyskland.
Med detta tillskott kan vi aningens mer effektivt värma upp vatten för mäskning vilket innebär att vi kan skära ned på den totala bryggtiden och säkerställa att vi kontinuerligt kan ha varmt vatten till hands.

En skumslev har också införskaffats. Under förra bryggningen hade Fredrik och Victoria ett riktigt slitjobb att med en humlekokpåse och en sked skumma av den kokande vörten. Det var kladdigt, varmt och tidsödande.
Den "sista" inköpspunkten är en slev eller dylikt att röra malten med under mäskningen. En 60 cm träslev hade varit trevligt men ingen sådan har hittats, förutom på nätet där den hade kostat 450kr(!) inkl. frakt och administrativa avgifter.

Efter en snabb runda slevletarrunda i Malmö city kom idén upp att köpa ett platt brännbollsracket och borra några hål i den. Ett sådant är ca 8cm brett och 50 cm långt vilket är nästan en ideal storlek för vår syften.
Nu ska vi bara se ifall det finns butiker som lagerför sådana varor så här års.

En beställning av råvaror från Humlegården har idag genomförts och förutom ingredienserna till ESBn och Weizenbocken så stod 4 jästunnor på kvittot.
En av grundtankarna i vår organisation har varit att göra mindre testbatcher runt 10 liter mellan våra större bryggningar på kanske 1-3 personer. Detta inte bara för att vi ska alla lära oss mer om bryggning snabbare utan för att vi även ska kunna testa på lite egna recept i mindre skala (skiter det sig så är det ju "bättre" att hälla ut 10 liter än 25 liter).
Får vi fram god öl där så kan vi sedan testa att skala upp receptet till 25 liter.

Just nu finns tankarna på att testa Single Hop IPA och annat smått och gott. Vem vet, vi kanske gör nåt extremt unikt som kommer slå världen med häpnad.
På ett positivt sätt då...

Den tyska monsterplattan

10 kommentarer:

Patrik J sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrik J sa...

Även Kölsch står högt på listan av öltyper som jag skulle vilja testa att köra.
Det var ju min och Knudas idé att kommande bryggning skulle vara tyskt tema men vi blev nedröstade.

Martin sa...

Demokrati is the shit :)

Fredrik K sa...

Det finns mycket att brygga!
Belgian gold ale, Saison, Belgian dark ale, American amber ale, American brown ale, English brown ale,Sweet stout, Kölsch, Biére de garde, English old (strong) ale, Strong "scotch" ale.. är ju bara en del av allt jag skulle vilja testa!

...många ideér flödar i mitt huvud.. någon skulle jag vilja slänga lingon i och en annan granatäpple :-) eller varför inte båda samtidigt

Martin sa...

Skulle nog vilja göra en mix av en Wit och en Porter. Bara för att se hur det går :)

Pierre sa...

Inte en tjock 25% choklad historia? Med lätt smak av mint? =)

Fredrik K sa...

Flytande After Eight? :-) ..Det svåra är väl bla att få tag på en jäst som klarar av att jäsa det hela till 25%.

Pierre sa...

Oh, en after eight öl.. skit i procenten, skapa after eight öl. After Eight Beer, ungefär den mängden man måste hälla i sig innan man tycker den är god =)

Anonym sa...

Intresserad av den där induktionsplattan... skriv ett utlåtande när ni testat den. Om alla 2000W går in i vattnet så är det verkligen ett intressant alternativ. Då skulle jag kunna komma upp i nästan 5000 elektriska watt hemma i köket in i mitten av vörten :-)

Martin sa...

@openbrew: Självklart kommer en review efter vi testat den!