söndag 29 mars 2009

Söndagsbryggning

En kvart innan plancerad start stod man i källaren och funderade på vad det var som saknades. Vi hade glömt att låna Patriks borr som skulle driva maltkrossen. En kortare promenad senare var det dags för Raus IPA v1.0
Vattnet nådde sin temperatur på 72 grader efter ca 35 minuter på induktionsplattan och vi påbörjade mäskningen.

Temperaturen hamnade först på 67 grader, en grad över planerat men sedan hände nåt. Temperaturen sjönk. Sen sjönk det lite till vilket förvånade oss då vårt mäsk-kärl håller värmen så suveränt annars. Då har den ju å andra sidan fullt med malt och inte alls mycket utrymme för luft. Nu var det mycket luftutrymme vilken värmen försvann i och det gällde agera snabbt.

Mer vatten var ledordet och efter nästan 6 liter (vi hade 8 i receptet) till så stabiliserade sig temperaturen på 63.5 grader i 20 minuter för att sjunka till 62.5 grader resterande 30 minutrarna. Inte mycket att göra åt det. 14 liter vatten för försockringsrasten är vad vi brukar ha för över dubbla maltmängden.

Vi lät lakningen gå lite långsammare än vanligt denna gången då vi inte hade så många liter att laka ut. När vi nått vårt estimerade FG på 1018 hade vi dock bara fått ut 11 liter och med vetskapen att vi brukar koka bort massa så lakade vi ut två liter till, FG slutade då på 1012.

Efter vad som verkade en evighet mellan 95 och 96 grader kokade till slut vörten och första humlegiven åkte i. En timme senare och med totalt 150g humle i koket så var det kylning. Vanligtvis så kyler vi 20 liter på ca 4.5 minuter men då är hela kylspiralen nedsäkt i vörten. Nu var det bara halva som var i vörten vilket gav en kyltid på ca 4 minuter.

Vi uppmätte ett OG på 1056 vilket ger oss en beräknad alkoholhalt på 5.7%. Bitterheten ska enligt recept ligga på 60 IBU men slutvolyment hamnde på 8.5 liter istället för 10 så det kan ha kickat bitterheten till 65 IBU. Den kokade vörten var både söt och bitter så vi får se hur det blir färdigjäst om ca 2,5 veckor.

Avslutningsvis kan vi säga att det var trevligt med så många besökare under bryggningen. Först kom Fredrik från Dahlbergs och sedan dök Pierre och Sofia upp. En stund innan det var dags att börja koka humle dök även Jonas, Eva, Pettsson och Linn upp. Alltid skoj!

Inga kommentarer: