lördag 14 mars 2009

Den andra bryggningen

Strax efter kl 18 avslutades dagens bryggning. Som tidigare nämnt gick våra termometrar sönder under dagens aktiviteter men vår bitter, Afternoon Bitter, verkade blivit bra ändå trots att vi bara fick ut 21,5 liter och inte planerade 25. OG slutade på 1062 mot receptets 1060. Teet gav en frisk doft då 15g Roiboos Honeybush slängdes i med 1 minut kvar av vörtkoket.

Vi är imponerade över effektiviteten i vår kylslinga. Den tar ca 20l vört från 100°C till ca 20°C på mindre än 5 minuter.

Vi är även imponerade av vår nyinköpta kokplatta. Trots att den stängde av sig efter ca 2 timmar då den gick att starta igen efter mindre än en minut. Den fick upp värmen i kitteln klart snabbare än en spis.

Weizenbocken, numera döpt till Steinbock, gav aningens mer osäkra mätvärden. Då vi inte hade kapaciteten att koka de 38 receptbelagda utlakade litrarna så skippade vi den sista utmäskningen (som annars gick mycket bättre än förra gången) och slutade på ca 23 liter med ett SG på 1022 mot receptets 1017. Efter kokning hade vi 20 liter med OG 1045. Receptet skulle ge 1070!

Nåt stämmer alltså inte men vi vet inte effekten på ölen än. Den ska liksom bittern primärjäsa i 4 veckor men till skillnad från bittern helst flasklagras i 4 veckor innan det är dags att dricka. Vi får se hur det går :)

Till nästa gång ska vi köpa en vattentålig industritermometer samt en rulle vaxduk. Termometern behövs för att lyckas brygga och vaxduken är suverän att ha på ett golv som inte gillar vatten.

Avslutningsvis vill vi tacka Christian O för att ha den suveräna framförhållningen att ha ett Playstation 3 med Street Fighter IV, Little Big Planet (världens knarkarspel) och NHL 2009. Mycket bra pausunderhållning. Ska vi skaffa egen brygglokal är dessa tillbehör givna!

Bilder från bryggningen och bryggprotokoll publiceras under morgondagen.

2 kommentarer:

Fredrik K sa...

"Genom en utmäskning vid en 76-77C så denaturerar man ju enzymerna och kan bibehålla sin "sockerprofil". I annat fall fortsätter ju ensymerna att tugga ner sockret ända tills du värmt upp all vört till motsvarande temp vid kokningen."

Kan brygden blivit 1045 pga av att vi inte gjorde utmäskning vid 78C?? Enzymerna käkade helt enkelt upp för mycket av det goda av vår vört?

Fredrik K sa...

Svar nej. Det ligger nog snarare till så här, enligt forumsvar från humle.se:

"Mina erfarenheter är att en utmäskning på 78ºC inte har särskilt stor betydelse för utbytet.
Däremot har lakvattentemperaturen betydelse.
Jag har fått uppmot 90% utbyte i bästa fall utan utmäskning.

Men som jag tolkar det så avbröts lakningen för tidigt. Ett SG på 1022 som inte är temperaturjusterat säger mig att det finns massor med extrakt kvar i malten. När man gör kontinuerlig lakning finns risken att det bildas "kanaler" i draven där lakvattnet rinner igenom utan att laka ur extraktet ordentligt.

för att förhindra det så ska man försöka se till att ha draven jämt packad och försiktigt strila ner lakvattnet.
Dessutom gäller det att reglera lakhastigheten, för snabb lakning kan också leda till lägre utbyte"

Kunskap är bra.