torsdag 18 juli 2013

Bryggning - Fermium, Öl #100

Efter några öl på fredagskvällen kom yttrandet - "Men vi har ju inget kul att ta med till SBRs sommarölsträff". Så på söndagen bryggdes det en!

Ibland går det fort och ibland går det bra med. Målet var en alkoholsvagare APA med en ordentlig humlekick, hur svårt ska det vara?
Efter att ha konsulterat Inventarielistan blev det ett snabbt recept - 50% pilsnermalt, 48% pale ale malt, 2% crystal. En humlegiv med citra vid 10 minuter för dryga 30 IBU och en giv med citra och centennial vid 60 °C i whirlpoolen.

Orsaken till den väldigt temperaturspecifika whirlpoolgiven var att Kristoffer läst på en del om vid vilka temperaturer olika humleoljor utlöses i vörten vid. Hur blir det? Vi tippar på bra!

Vi skulle mäska in till 65 grader men landade på 67, vilket var OK. Vi litade på att vår London Ale III-jäst skulle ta hand om sockret och jäsa ut rejält ändå då vi hade ett helt paket till 10 liter öl.

Eftersom vi bara bryggde en öl blev det den stora plattan som fick koka bort de ca 5 litrarna vört på en timme och vi landade på ett OG på 1.040 dryga litern ovan målvolym, lärdom: pilla inte på plattans effekt under koket. Jästen gjorde sen sitt och jäste ned till 1.010 vilket gav oss behagliga 4% ABV.

Det här var inte vilken vanlig brygd som helst, utan detta var #100! Hur firade vi det? Med lite finöl och Percy Tårar på DVD. Kanske inte jättespektakulärt men om ett halvår firar vi 5, då blir det lite mer högtidlig dricka.

Namnet då? Fermium. Det är grundämne #100, vilket även gav upphov till den enkla men stiliga etiketten.

Malt & Extraktgivare
1.05kg Pale Ale Malt
1.00kg Pilsnermalt
0.05kg Caramünch I

Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Koktid - 60 minuter

Humle
30g Citra (pellets) 14.2% α-syra - 10 minuter
40g citra (pellets) 14.2% α-syra - Whirlpool @ 60ºC
10g Centennial (kottar) 12,3% α-syra - Whirlpool @ 60ºC

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast #1318 London Ale III

OG 1.040 FG 1.010 - 4% ABV - 30 IBU - 11 EBC
Deltagare
Martin, Victoria, Kristoffer, Patrik

Bilder

Underhållning som dessvärre blivit lite daterad
3500W av awesome
Riktigt kraftigt kok
Vi passade på att desinficera alla våra fat under dagen
Analog inventarielista som synkas med den digitala
Den stiliga etiketten

2 kommentarer:

Oskar sa...

Hej,

Snyggt jobbat! Tänkte bara höra hur ni gör med jästnäringen? Vilken typ använder ni? Dosering antar jag står angivet. Läggs den bara i samtidigt som jästen och så är det bra sen?

Martin sa...

Vi använder den som Wyeast tagit fram som finns på Humlegården. ½ tsk i lite jummet vatten som tillsättes med ca 10 min kvar av koket.