Det vi pratar om är TURA. För den som inte är invigd i den aktivitet som bara äger rum i Helsingborg och kallas för att Tura så kommer här en kort beskrivning. Man tar sig till valfri färja mellan Helsingborg och Helsingør. Där löser man en enkel biljett (eller om man är osäker på att man kliver av på rätt sida, en ToR-biljett) varpå man kliver på färjan och åker fram och tillbaka valfritt antal turer samtidigt som man konsumerar öl och mat. Detta är en sjukt trevlig aktivitet.
Självklart ville vi göra något unikt som man bara kan göra i Skånes, om inte Sveriges, trevligaste stad där Danmark bara är en grøn øl och en rød pølse bort. Vi skulle tura med ölen. Lite som Linie Akvavit, fast med öl, och inte lika länge. När ölen var klar och flasktappad skulle vi då alltså fylla resväskorna med ölen och därefter tura med den godtyckligt antal varv.
Inom kort var det klart att humlen som skulle vara i brygden skulle vara en humle som började på T, en på U, en på R och så Aurora.
Varför Aurora? Jo, det är dessutom namnet på en av båtarna som Scandlines har trafikerande sträckan Helsingborg - Helsingør och den som mest används av restaurang-turarna. Det är även båten vi ska tura med TURA med! Att hitta humle på T och R var inte svårt och Tettnang och Riwaka valdes fort men U... det var svårare.
Vi hittade att det fanns en humlesort som hette Ultra och det var ungefär allt. På sidan Brew Dudes hittade vi lite mer information om den och en kommentar lades där med en frågan ifall någon kände till var man kunde få tag på den. Det var över två år sedan... sedan dess har vi sporadiskt kollat runt på internet men ingen Ultra hade dykt upp.
Men i slutet av januari i år så fick Martin en fråga kring just Tura och "U-humlen". Han kom ihåg Brew Dudes hemsida och beslöt sig för att visa den. Då hade det dykt upp en kommentar. Den 15/10 2011 skrev någon att Hops Direct hade lite av den sorten.
Eufori! Visst fanns humlen på den sidan! Ett mail skickades om de kunde leverera till Sverige och inom kort kom svaret tillbaka. "Ja, men det kostar lite extra". Vips var 1lb (ca 460g) Ultra-humle beställd och efter drygt en vecka var den i Sverige! Dags att brygga eller?
Nja, nu var ju humlen löst, men vad skulle vi göra för något? Det krävdes inte mycket till diskussion utan vi valde att gå med det traditionella och göra något som man faktiskt dricker på båtarna och som inte finns i Sverige - en Classic. Både Wiibroe och Tuborg har sina Classic som är lite mörkare lager åt Wienerhållet. Nu hade vi ju även en kyl att jäsa i, fast den stod hemma hos Stefan i Lund och var fylld med öl.
I början av Juni flyttades kylen till Fredrik och Maria och bryggdatum för Tura, vår första riktiga lager, och en Bitter sattes till den 16/6. Bittern ja!
Vi har lite då och då skrivit om att vi ska ha en serie med standaröl och två har vi redan bryggt, Ingen Blonde och Guenter APA. Nu var det dags för standardöl 3 - Bitter. Patrik och Martin har vid flera tillfällen diskuterat att göra något i stil med London Pride, en väldigt behaglig bitter och det receptutkastet som producerades gick hem hos övriga medlemmar. Ev. kommer den bittern bryggas igen på (den preliminärt fullbokade) bryggkursen i Oktober då det är just en bitter som ska göras då. Vi får se helt enkelt, men nu - till bryggdagen!
För första gången på länge var vi hemma hos Fredrik och Maria och bryggde. Bryggningen i sig var väldigt lugn och okomplicerad och vi märker mer och mer att vi stabiliserar oss nu runt 70-75% i BVE numera. Solen sken och vi satt ute på baksidan och drack öl medan i väntade på koket. På TVn visades Space Balls, Gudfadern 1 och 2. Helt enkelt, en riktigt bra bryggning! Detta var kanske sista gången vi bryggde gemensam öl ute i Rydebäck men, orsakerna till detta kan vi ta senare. Lite har dock skrivits om det på vår Facebooksida.
Bryggprotokoll – TURA - 24,5l
Malt & Extraktgivare
5.0kg Golvmältad Böhmisk Pilsnermalt
1.0kg Wienermalt
0.15kg Caranunich II
0.15kg Caravienna
Försockringsrast 68ºC - 90 minuter
Humle
12g Ultra 9% α-syra - 60 minuter
23g Ultra 4.8% α-syra - 20 minuter
23g Aurora 8.5% α-syra - 20 minuter
35g Tettnanger 5.1% α-syra - 10 minuter
Övrigt
Protafloc, Jästnäring
Jäsning
Est. 3 veckor primär - Wyeast 2042, Danish Lager
OG 1055 – IBU 33 – ECB 14
Bryggprotokoll – Mind The Gap - 20l
Malt & Extraktgivare
3.0kg Marris Otter Pale Ale malt
0.70kg Ambermalt
0.40kg Crystalmalt
0.30kg Majsflingor
Försockringsrast 67ºC - 90 minuter
Humle
16g Northdown 8.7% α-syra - 60 minuter
14g Challenger 8.1% α-syra - 20 minuter
5g Challenger 8.1% α-syra - 5 minuter
Övrigt
Protafloc, Jästnäring
Jäsning
Est. 3 veckor primär - Wyeast 1968, London ESB Ale
OG 1048 – IBU 32 – ECB 35
Bryggdatum:
2012-06-16
Deltagare:
Fredrik, Maria, Martin, Victoria, Patrik, Stefan
Bilder:
Dubbelkrossning som numera är standard |
Lite spill får man räkna med |
Majs är riktigt gult! |
Ordentlig omröring |
Mäskning pågår |
Ibland är det jobbigt att brygga öl |
Martin jobbar med lakningen |
Det är bra att säkra bordet mot fukt. |
Ännu mer hårt bryggararbete |
TURA krävde extra mycket kylning för att komma ned i lagertemperaturer |
God dos förkultur väntade i det 9-gradiga kylskåpet |
2 kommentarer:
Kul med en TURA! Idén är hur bra som helst. Jag funderar på att prova att brygga er GoD Barley wine och eventuellt dela upp koket och göra en BW och en DIPA. Har ni provat er BW, hur blev den?
GoD BWn... den hade jag nästan glömt bort. Den står fortfarande i en tunna i källaren!
Vi plockade ut eken ur den för nån månad sen så det kanske är dags att tappa den på flaska :)
Skicka en kommentar