onsdag 6 juni 2012

SM i Hembryggd Öl 2012


Då stod vi plötsligt där på scenen. En låda med bryggprylar i famnen och en medalj runt halsen. Vad tusan hände egentligen?

Efter bra med planerande och bryggande och ölskickande och samtal och mer planering så var det till slut dags för oss att ge oss av norrut mot Stockholm och Uppsala och SM i Hembryggd öl 2012. Fredagen den 5e inledde Stefan resan från Lund en stund efter kl 5. Vid kl 6 hade bilen fyllts med folk, fat och prylar och färden kunde börja på riktigt.

Kanske lite tidigt att åka redan kl 5-6 från Skåne kanske ni nu tänker men Fredrik och Martin skulle vara i Uppsala redan kl 13 för träff med de övriga kursledarna som håller SHBFs kurser i Helmaltsbryggning. Resan upp gick i stort sett perfekt. Morgonfika kl 9 vid Brahehus norr om Gränna med inköp av polkagrisar och lugnt på E4an.

Framåt 12-hugget började vi närma oss den knugliga hufvudstaden och skulle snabbt förbi hemma hos Christian för att lämna lite väskor samt att hämta 4st partyfat med amerikansk citrondoftande veteöl och lite annan utrustning. Snabbt ut i "rusningstrafiken" och efter en långsam färd genom Stockholm anlände vi bara dryga 30 minuter för sent i Uppsala. Turligt nog, om man nu kan säga så, var det tågstrul modell större kring Stockholm så vi anlände precis efter Ordförande Jonas och några andra som visade sig vara först på plats.

Medan Patrik, Stefan och Victoria vände tillbaka mot Stockholm och Christian via Monks Café Wallingatan (för att hämta upp lådor med My Big Samoan Crush till Skåne) körde kursledarna igång med sitt schema. Flertalet ämnen diskuterades, bland annat upplägg på kursen, ev. fortsättningskurs och dess innehåll, extraktkurser m.m.

Klockan 19 var det paus och det kom taxibilar som förde oss till Gränby Ishallar där vi hade möjlighet att sätta upp bord och ställa in våra brygder i kylbilen på plats. Under tiden vi stod där kom flertalet bekantingar från Skåne upp och vi såg till att bilda en liten Skånelänga tillsammans med Hannes, Johan, Hampus, Thomas och Jonas. Kvällen fortsatte sedan med öl och mat både för herrarna i Uppsala samt resterande gänget i Stockholm.

I Uppsala blåste reveljen tidigt och Fredrik och Martin
var klara så pass tidigt att de promenerade bort i förtid och var på plats vid Gränby Ishallar redan kl 10. Turligt nog fick de gå in i förtid och började förbereda arbetet. Mer och mer folk kom in i lokalen och till slut var det en ordentlig kö bara för att få komma in och registrera sina brygder. Med dryga halvtimmen kvar hade "Stockholmarna" kommit in och allt var redo!

Tja, redo och redo. Vi var tvugna att testa och smaka av våra brygder! Blackadder var behaglig och Baldrick var lika alternativ som vi hoppades på, det var ju en hårt engelskhumlad engelsk IPA. Die Amerikanische Sommer Weisse var en ren picknicköl med skyhög hinkabilitet. Doften och tonerna av citron var framträdande vilket var riktigt häftigt då de uppkommit genom att Christian, Arne, Roger och Lars hängde skalen av två citroner ovanför vörten under jäsningen. Ingen citron rörde någon vätska alls.

Dagen skyndade sig raskt igenom med bara ett missöde - det spilldes ut en massa läsk hos oss. Vi försökte turas om att stå vid bordet en halvtimme i taget så vi alla fick chans att smaka oss runt och det var tur, för mycket gott fanns det! Vi tar lite snabbt några som vi gillade lite extra: 114 Ä´n Oueedi Pilsner, 114 Gambrinius Tjecka Lager, 115 En Tysk Schlager. 120 Headbanger, 127 Gambrinius Bourbon, 212 Guyabano IPA, 213 Public Static IPA 2.0, 219 Sjöbuse, 225 Tre Apor, 226 Brohemian Rhapsody, 310 Pan Galactic Gargle Blaster, 312 Tungkrullaren anno 2012, 332 Träfällarsäsong, 337 Zwarte Piet, 342 7jävla Barley Wine, 345 BB... Näe där får det räcka... som sagt. Massa gott.

Som det stod högst upp i inlägget fick vi en domarmedalj. Det var en bronspeng för Blackadder i Klass 11 Specialöl. Rätt oväntat med tanke på att det är en svår kategori men definitivt välkommet. Vi var inte de enda i omgivningen som gick hem med utmärkelser. Hampus (Känd från Bryggradio) plockade hem Silver i klass 8 med sin Punk In Drublic Barley Wine och Brons i klass 4 med IPAn Furious & Obnoxious Kittens. Hannes vann årets Grönöling med sin Else If Imperial Stout. I Folkets Val blev det dock inga medaljer för oss i Skånelängan med totalt 9 av ca 140 öl. Bäst var Hannes med Public Static IPA 2.0 som kom på 9e plats i klass två. Vår Blackadder kom på 11e plats i klass 3. Våra övriga egna FV-placeringar blev 26a för Baldrick och 28a för Die Amerikanische Sommer Weisse, båda i klass 2.

Det var sjuk konkurrens detta året. Rekordantal av anmälda brygder både till domartävlingen och till folkets val och mycket var bra. Det var väldigt få brygder på Folkets Val vi inte hade mer positiva än negativa åsikter om, om ens någon. Frågan är ifall detta kan matchas till nästa år? Eskilstuna är ju inte lika mycket "storstad" som Uppsala eller Stockholm, men stadens ölkultur kan nog råda bot på det hela.

Det känns som om man kan skriva hur mycket som helst om ett sådant här evenemang men vi stoppar här med följande rader.
Stort tack till SHBF, UHBF, alla funktioner, besökare, och inte minst alla deltagare på SM i Hembryggd Öl 2012. Detta var skitkul. Det gör vi igen nästa år!

Bilder
Redo för avfärd
Saker börjar komma på plats
Allt inkopplat
SMs snyggaste etikett
Börjar bli lite folk kring bordet

Lagom tryck vid de flesta borden efter öppningstid
Mycket folk blev det
Hannes får ta emot pris som Årets Grönöling
Vår första SM-medalj!
Massa medaljörer på scen.
Martin poserar med "Bröderna Andersson"

Blackadder fick övervaka medaljen!
Avslutningsmiddag på Monks med vår egen öl!

4 kommentarer:

Hannes sa...

Sjukt kul tillställning, och stort grattis till medaljen! Ser redan fram emot nästa år men först Maltes festival i höst! Vi ses väl där?

Martin sa...

Vi bryggde faktiskt öl till Maltefestivalen igår, så ja vi kommer :)

Alexi sa...

När man väl börjat är det svårt att sluta åka, du måste ju desutom följa upp årets gröngöling :)

Victoria sa...

Kul med fler skåningar som tävlar och tar medaljer :D!