fredag 27 juli 2012

Bryggning - Monks of Dschubba

Sedan 2010 har Sällskapet Malte arrangerat en hembryggningsfestival i Malmö där förra året över 100 besökare smakade på flertalet hembryggda öl av god kvalitet. Förra året ställde vi upp med två öl, en IPA, Sunshine Lollipops, och en Black DIPA, Darth Kuda. Den senare ölen förvandlades till Blackadder som vi fick ett brons för i SM.

Bland besökarkommentarerna på förra Maltefestivalen var att vi inte var lika "extrema" som tidigare festival. Man vet att man är illa ute när en svart DIPA i besökarnas ögon inte är extrem ;) Vad skulle vi nu göra? Det som var poppis förra året var kaffeporter, 125+ IBU DIPA och Saison. Så vi beslöt oss därför att göra något helt annat.

Det blev en Mörk Stark Belgisk Ale istället. Denna ölstil är en som vi alla gillar och, förutom Dark Berry Brew, inte gjort något tidigare försök att brygga. Fredrik fick stå för första receptukastet och det var inte så mycket som behövdes pillas med därefter. Namnet på ölen? Monks of Dschubba. Ännu en Futurama-inspiererad bryggd!

Bryggdagen sattes till nationaldagen då vi alla var lediga och även hade tänkt flasktappa sommarölen. Vi möttes upp hos Patrik och körde igång och det var en lite sådär halvstressad bryggdag. Inte bara på grund av flasktappningen utan även av att vi skulle dekoktionsmäska!

Patrik har gjort det tidigare men det var första gången vi andra gjorde det och det fick över förväntan faktiskt. Trots slabb och spill så gick det över förväntat och det är nog nåt vi helt klart kan tänka oss att göra igen för liknande ölstilar. Men då blir det bara att brygga en öl för vi vet hur enkelt saker kan gå över styr när man har för mycket i huvudet.

När var det som sagt ett tag sedan vi bryggde den här ölen och det står fortfarande i primärtunnan. Nästa vecka skall den tappas om och få en dos ek i sig för att stå i minst en månad. Maltefestvalen äger rum i slutet av Oktober så vi hoppas att vi kommer ha en stark, behaglig och balanserad belgare på fat. Fortsättning följer!

Bryggprotokoll – Monks of Dschubba - 21l
Malt & Extraktgivare
5.72kg Pilsnermalt
1.02kg Aromatic Malt
0.77kg Caraaroma
0.51kg Carared
0.51kg Carahell

Försockringsrast 67ºC - 40 minuter
Dekoktion steg 1 72ºC - 20 minuter
Dekoktion steg 2 100ºC - 30 minuter

Humle
16g East Kent Goldings 6.4% α-syra - 60 minuter
30g Bramling Cross 5.3% α-syra - 22 minuter
13g Tettnanger 5.1% α-syra - 7 minuter
13g Whitbread Goldings Variety 6.1% α-syra - 7 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
7 veckor primär - Wyeast 1214, Belgian Abbey Ale

OG 1079 – FG 1014 – IBU 21 – ECB 62

Deltagare
Fredrik, Patrik, Victoria, Martin, Stefan

Bilder
Viktigt att hålla temperaturen på dekoktionen
Dags att koka mäsken!
Mycket stök i Patriks kök.
De sista dropparna av SM-ölen dracks upp under bryggningen
Patriks humleodling hade börjat ta fart
Ordentligt kok av den mörka vätskan

Inga kommentarer: