onsdag 6 juni 2012

Brygging Sommaröl 2012

Nu har vi varit lite långsamma i vårt blogguppdaterande därför spottar vi ut flera inlägg i rad. I detta fall har vi en mycket bra ursäkt, vi har varit upptagna med hembryggar SM som ni sett i ett annat inlägg. Men nu är det äntligen dags för ett inlägg om bryggningen av våra sommaröl, Sputnik och Belafonte som skedde redan den 13:e maj.
Namnen kommer på ett mycket logiskt sätt från ölen i sig, i alla fall logiskt för oss. Sputnik är en Single Hop APA och tradition med våra tidigare sommar APor får de ett namn på något som gör ett hopp och har med öststaterna och göra. Belafonte är en Hopfen Weisse men vi ville ha så lite skumbanansmak som möjligt. Och vi hade för oss att Harry Belafonte sjöng No Bananas, men det har han inte gjort, han sjöng Banana Boat Song. Men då hade vi redan bestämt oss och gillade namnet Belafonte och banan som banan. Bryggningen i sig gick hyfsat lugnt till, troligtvis beroende på att flera i gänget varit nere i Köpenhamn och druckit öl på ölfestival(er) kvällen innan och i Stefans fall dessutom kvällen innan dess och även innan dess.

Ölen vi bryggde var direkt tänka att vara passande en varm sommardag. Sputnik är tänkt att en trevlig humlig APA, denna gång har vi använt humlen Ultra. Och Belafonte skall vara en läskande tysk vete fast utan skumbanansmaken och förstärkt citrus genom valen av humle, Citra och Wai-iti. I övrigt är recepten ganska standardmässiga som kan läsas nedan. I slutändan visade det sig att båda ölen jäst ut mycket väl till 1.006, vi tror att detta kan hänga ihop med den kraftiga värme som var under delar av jäsningen.

Tyvärr var det ingen aktiv kamera under själva bryggningen så det får hållas till godo med bilder från senare delar i ölens tillverkningssteg.



Bryggprotokoll – Sputnik APA - 21l
Malt & Extraktgivare
5.0kg Marris Otter
0.36kg Carapils
0.23kg Pale Crystal

Försockringsrast 65ºC - 60minuter

Humle
15g Ultra 9% α-syra -30 minuter
20g Ultra 9% α-syra -15 minuter
30g Ultra 9% α-syra -10 minuter
35g Ultra 9% α-syra -5 minuter
35g Ultra 9% α-syra -1 minut
85g Ultra 9% α-syra –Torrhumling, 4 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 veckor primär + ½ vecka sekundär - Wyeast 1272, American Ale II

OG 1055 – FG 1006 – Alc 6,5% – IBU 39 – ECB 20

Bryggprotokoll – Belafonte Veteöl - 19l
Malt & Extraktgivare
2,2 kg Vetemalt
2,1 kg Pilsnermalt
0,2 kg Carahell
0,2 kg Mörk Vetemalt
0.03 kg Münchnermalt

Proteinrast 50ºC - 30minuter
Försockringsrast 67ºC - 60minuter

Humle
11g Citra 12,9% α-syra -22 minuter
21g Wai-iti 2,6% α-syra -22 minuter
20g Citra 12,9% α-syra -7 minuter
37g Wai-iti 2,6% α-syra -7 minuter
20g Citra 12,9% α-syra -1 minut
39g Wai-iti 2,6% α-syra -1 minut

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 ½ veckor primär - Wyeast 3056, Bavarian Wheat Blend

OG 1047 – FG 1006 – Alc 5,4% – IBU 36 – ECB 13
Bryggdatum
2012-05-13

Deltagare
Patrik, Victoria, Martin, Stefan, Fredrik

Mycket Ultra som torrhumling i Sputnik
Väl utjäst Sputnik, även Belafonte jäste ut till denna nivå
Humlekorv
Det blev tydligen en kristall vete
Etikett Belafonte
Etikett Sputnik

4 kommentarer:

Kalle Hårding sa...

Fuilletonen fortsätter! (Nu har jag, hör och häpna, läst i kapp!)

En sak som slagit mig i era recept är varierande humletaktik, särskilt i apor. Jag skulle gärna vilja veta vad ni upplever att det ger för effekt. Jag tänker främst på traditionell bitter-, arom- och smakgiv / att lägga första given vid

Kalle Hårding sa...

Hrm, kommentarsfältet bråkade med mig. Nytt försök:

... 30 min / first wort hopping / continuous hopping. Nog Finns mycket att läsa på nätet, men eftersom ni ju bryggt liknande öl med alla varianterna vore ett jämförande blogginlägg väldigt intressant!

Tack för en läsvärd blogg!

/kalle.

Martin sa...

Ja, det där är något vi hållit på att laborera med.
First wort hopping var något vi körde med för att det först och främst ger lite (vad vi upplevde) rundare beska och sedan ca 10% mer beska än vanlig bittergiv. Sen doftar det väldigt gott :)

Sedan testade vi att börja humla sent. Vi hade en IPA/APA som vi ville ha mycket humlekräm i och hade så mycket humle i att vi inte behövde en ren bittergiv då vi kom upp i våra önskade IBUn. Detta har vi ju fortsatt med. Även detta ger lite rundare beska.

Continuous hopping var något vi testade med vår första svarta IPA och även detta gav kompakt och distinkt karaktär trots en kraftig maltbas. CH har vi ju senast applicerat på Cage Around The Sun med mycket gott resultat.

Så för IPA och APA kommer vi definitivt att fortsätta med endast sen humling. Sen kommer vi nog kanske inte köra CH jämt men det lär väl hända då och då :)

Kalle Hårding sa...

Intressant! Tack för det utförliga svaret!

Nu ska vi bara komma igång med fullkornsbryggning själva och göra lite praktiska erfarenheter av all teori. :)