måndag 13 februari 2012

Bryggningar - Bankogårdens IPA och GoD Barley Wine 2012

I vanlig ordning ligger vi back och det ber vi om ursäkt för så slår två bryggningar i en smäll. Utan att konstra: Bankogårdens IPA och GoD Barley Wine 2012.

Som tidigare skrivits om har vi bryggt öl till Sällskapet Malte, skånes största förening för ölintresserade, och nu bryggde vi en till. Styrelsen i föreningen har en medlem i Helsingborg som har en liten bar i sin källare där styrelsen ibland har möten. Redan förra våren frågade han ifall vi kunde brygga en öl till nått kommande möte vilket vi sa ja till. Stilen skulle bli en engelsk IPA för att a) hans bar är engelskinspirerad och b) de gillar IPA.

Lite in i december satte vi fart med ett recept som i stort sett varit klart i över ett halvår och hade en rätt snabb och smidig bryggning. Lite roliga engelska humlesorter som Whitbread Golding Variety och Pilgrim tillsammans med klassiska Fuggle skulle ge en fräsch ton till en lite maltigare vört. Engelsk humle är lite underskattad till IPA där de mer amerikanska sörterna med högre alfasyra dominerar. Vi gillar den engelska blommigheten och möjligheten att ha i en jäkla massa god humle utan 100 IBU.

Till fat-tappningen kom Per förbi med ett fat tillhörande en annan styrelsemedlem som vi rengjorde och förde över ölet i. Sedan drog vi gång kolsyresättningen och det verkade som om den tog åt sig mycket. Kanske lite för mycket.

Efter en dag så insåg vi att det läckte ut och att troligtvis packningen inte höll tätt. Vi appicerade tryck på locket med händerna och då pös det... Det var bara att ta fram ett av våra egna fat och desinficera. Lite hipp som happ hade vi flyttat ölet och trycksatte på nytt. Denna gång gick det som det skulle.

Patrik fick representera HBG2 på mötet den 14/1 då de flesta av oss var i Uppsala. Betyget från Malte var att det kanske behövts ett fat till. Det var gott men kanske inte lika rivigt som de förväntade sig av en IPA. Detta är ju å andra sidan herrar och damer som är vara vid lite mer drag i sina IPAs. Klart förståeligt då brygden bara var på 49 IBU och 6.1%. Vi tyckte trots allt att den var god och, för att citera Benny från Helsingborgs Bryggeri/Malmö Brygghus, hade hög hinkabilitet.

Troligtvis kommer vi göra en ny variant av denna öl till Per i framtiden med lite mer oumph.

Mer oumph blev det i GoD Barley Wine 2012.

Strax efter nyår kom vi på att vi sagt att vi skulle brygga årets GoD-öl tidigt för att långlagras till årsmötet i december. Att det var en Barley Wine visste vi redan innan men det var inte så mycket mer vi visste. Lite snabbt kollade vi av inventariet och efter ett samtal till Pierre på BeerEquipment kunde vi hämta lite torrjäst och Amarillohumle lite sådär dagen innan bryggningen.

I stort sett all malt till brygden hade vi hemma vilket var positivt men eftersom vi var så sent på det hann vi inte göra förkultur, därav torrjäst. Vi har alltid haft torrjäst liggande men aldrig använt det. Det har liksom varit tänkt som akuthjälp ifall den vanliga jästen inte gör sitt.

Bryggningen var lite lagom effektiv då det trots allt var en GoD-bryggning och roligt var att vi hade en nyinvald medlem med oss, det är inte vanligt.
Inte heller är det helt vanligt att vi får rätt bra värden när vi brygger starka saker trots vissa missar. Denna gång landade vi på OG 1.088 då vi hade 1.089 som mål. Mycket bra! Torrjästen gjorde sitt den med - FG landade på låga 1.012 (est. 1.025) och höga 10% ABV.
Ja, och vad var missen? Efter en halvtimme kom vi på att vi hade glömt att krossa 7hg Pale Ale Malt. Snabbt fram med krossen och sedan på med lite vatten till...

Nu står tunnan sedan förra helgen i en 18 gradig källare med ek-kuber tillsatt. Om 7 veckor är det det dags för flasktappning och lagring i ca 6 månader. Första lördagen i december är det dags att öppna flaskorna!

Bryggprotokoll - Bankogårdens IPA - 20l
Malt & Extraktgivare
5.50kg Pale Ale Malt
0.50kg Carapils
0.40kg Pale Crystal Malt
0.15kg Pale Crystal Malt

Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Humle
20g Pilgrim 11,2% α-syra - 60 minuter
15g Pilgrim 11,2% α-syra - 20 minuter
15g Fuggles 4,7% α-syra - 20 minuter
15g Fuggles 4,7% α-syra - 10 minuter
25g Whitbread Golding Variety 6,1% α-syra - 10 minuter
25g Whitbread Golding Variety 6,1% α-syra - 5 minuter
30g Pilgrim 11,2% α-syra - 1 minut
10g Fuggles 4,7% α-syra - 1 minut
15g Whitbread Golding Variety 6,1% a-syra - 1 minut

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
2 veckor primär - Wyeast 1318, London Ale III

OG 1.061 - FG 1.014 - 6.1% ABV - 49 IBU - 34 EBC

Bryggdatum
2011-12-18

Deltagare
Martin, Victoria, Patrik, Stefan

Bryggprotokoll - GoD Barley Wine - 19l
Malt & Extraktgivare
8kg Pale Ale Malt
0.35kg Special B
0.30kg Ambermalt
0.30kg Crystal Malt
0.10kg Kornflingor

Försockringsrast 68ºC - 90 minuter

Humle
25g Columbus 17,9% α-syra - 60 minuter
35g Amarillo 9,6% α-syra - 30 minuter
45g Amarillo 9,6% α-syra - 5 minuter
Total koktid: 90 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 veckor primär - SafAle US Ale US-05, 2pkt
8 veckor sekundär - ek-kuber, 4g/l

OG 1.088 - FG 1.012 - 10% ABV - 83 IBU - 40 EBC

Bryggdatum
2012-01-07

Deltagare
Martin, Victoria, Patrik, Stefan, Kim, Niklas, Henrik, Alfred

Bilder
Engelsk humle. Mums.

Utjäst IPA

Från ett fat till ett annat

Krossning är kul!


Gänget samlade i soffan

Lite bortglömd malt

14 kommentarer:

Hannes sa...

Om ni har några flaskor av Bankogårdens IPA kvar och har lust så byter jag gärna en mot min public static IPA! Brittiskt vs. Amerikanskt

Martin sa...

Dessvärre fick vi själva bara ut en flaska av den brygden. Resten gick till Malte och tog slut på mötet, men vi ska nog göra om den igen :)

Hannes sa...

Törstigt folk på Malte... Det är bara att säga till om ni vill byta nått annat, har en hel del stående nere i källaren =)

Alexi sa...

Jag har vår W for Winter Warmer och Ghost Dog 2011 samt Starke Staffan här i Lund om du vill samaka eller byta.

Fabrikör Ekstedt sa...

Lite konstigt att först beställa en engelsk IPA och sedan anmärka på att den inte är tillräckligt "rivig".

Det är ju just en utmärkande egenskap att en engelsk IPA är svagare, mindre besk och med en mildare humlearom än en amerikansk dito.

Martin sa...

Ja, det var väl mer Per och vi som beslutade om en engelsk IPA som trots allt kanske hade mer humle än vanligt. Men men, can't please 'em all :)

Hannes sa...

@Alexi: Vad sägs om ett byte mot Public Static IPA, Exception Imperial Stout och For Each Balck IPA?

Patrik sa...

En fråga om ek-kuberna.
Behöver de steriliseras på något sätt innan de tillsätts?
Eller är det bara att lägga ner dem i sekundären?

Martin sa...

Vi brukar göra så att vi lägger kuberna i ett durkslag och sedan häller vi kokande vatten över dem. Kanske lite overkill men det skadar ju inte...

Alexi sa...

Hannes, det låter som en bra idé. Skall fixa etiketter till dem, sen är det bara att träffas på lämpligt ställe.

Christoffer Schmidt sa...

Hur mycket mäskvatten resp. lakvatten använde ni till er barley wine?

Martin sa...

Vi mäskade med 2 liter vatten per kilo malt och sedan flödeslakade vi till 24 liter i tunnan. För varje liter som rinner ut tillsätter vi en ny liter i lakkärlet.

Christoffer Schmidt sa...

Tack Martin!
Ibland vet jag inte om jag krånglar till uträknandet av mängd mäsk- och lakvatten. Jag brukar gå på formeln:
Tot. mängd vatten = (antal kg malt *1,5)+ bryggvolym + uppskattat bortkok. Där 1,5 är mängden vatten mäsken binder.

Mitt problem här är att jag inte har full koll på hur jag ska fördela mäsk- kontra lakvatten. Hittills har mitt bryggande gått lite på känn men jag börjar mer och mer styra upp saker och ting (läs designa recept). Hur räknar ni?

Martin sa...

Hur mäskar och lakar du? Vi kör flödeslakning vilket är rätt vanligt på vår setup. Avdunstningen vi räknar på i kitteln är på 13% per timme. Nu har vi dock börjat räkna på vätskeförlust per gram humle också, lite överkurs men gör man humlepotenta öl kan det vara bra att veta hur mycket vätska humlen binder upp.

Vårt riktmärke vid mäskning är 2.5 liter vatten per kilo malt vid "vanlig" öl, mindre vid starkare saker där malten tar upp större delen av tunnan.

Generellt räknar vi lite på att lakvattenmängden vi behöver är ungefär det som vi ska ha innan kok. Vi försöker hela tiden ha jämt tryck i lakningen med ca 2 liter vatten ovanför lakbädden.

Så fort vi har mäskat i (eller haft i vatten för sista rasten) så fyller vi upp vår kittel med vatten igen för uppvärmning till 75-78 grader.

Så grovt för 20 liter med 6 kg malt och en timmes kok blir det (6*2.5) + 20 + (20-(20*0,87)) = 15 + 20 + 2.6 = 37.6l vatten. Nåt åt det hållet iaf.