Under besöket i Jämtland så framkom idén att göra en öl till Martins 30-års dag i Oktober och på resan hem funderas på vad för öl det skulle kunna tänkas att bli. Då det var länge sedan vi gjorde en stark belgare så blev det snabbt favorit-idén som tävlade mot en IPA.
Eller så gör man en kombination av båda? En IPA-humlad Tripel!
Tillbaka i Helsingborg tog ett recept form efter lite funderande och lite research på att brygga en Tripel. Hur en sådan dock skulle humlas blev det lite extra funderingar på. Inte för bitter men mycket doft och smak av amerikansk humle och kanske nån lite mer traditionell humle för belgare.
Här är det en positiv sak att ha testat några öl och kunna dra till minnes saker man druckit som påminner om den stilen man vill uppnå. I detta fall föll tanken på Houblon Chouffe från Brasseri d'Achouffe. Detta bryggeri och denna öl har många fans runtom i världen vilket ledde till att det blev rätt enkelt att hitta lite extra inspiration för brygden och Saaz-humle fick sin plats i receptet.
Bryggdatumet sattes först till den 3/8 men flyttades sen till den 2/8 och hamnade till slut på den 1/8 vilket innebar att Fredrik kunde vara med och brygga.
I fredags gjordes en förkultur med Muntons Ljusa Spraymalt och ett paket Wyeast #1388 Belgian Strong Ale som hamnade på 1,5 liter och i går kl 12 var det bryggdags. Trodde vi.
Vi var väl förberedda och krossade malten och skulle precis kolla temperaturen på vattnet då vi insåg att termometern inte fungerade. Slut på batteri! En snabb koll på Konsum och den lokala kiosken gav inga positiva resultat så Fredrik och Martin fick köra iväg till Citygross och handla batterier. Med en försening på ca 45 minuter kunde vi till slut mäska i.
Temperaturen var lite ojämn trots kraftig isolering av tunnan och vi pendlade mellan 64 och 65 grader i 40 minuter vilket var aningens högre än de 62 grader vi siktade på. Sista 20 minuterna höll sig trots allt rätt bra runt 67-68 grader.
När vi lakat ut och recirkulerat 5 liter av vörten var det dags för vörthumlingen (First Wort Hopping) och 35g Citra hälldes ned i laktunnan varpå en härlig doft spred sig i köket när den varma vörten började sippra ned genom slangen och ut i tunnan.
Lakningen gick nog lite för fort denna gången och redan vid 18 liter valde vi att avbryta då vårt Pre-Boil Gravity nu låg på 1055 vilket inte matchade BeerSmiths 1070 vid 21 liter. Vi såg dock möjligheten i att klara vårt OG då mängden kandisocker var framtaget för en högre volym och vid kokstart åkte hela förpackningen med 500g socker i vörten.
Då det kokade bort väldans mycket så kapade vi 8 minuter av bryggningen och efter 82 minuter och två ytterligare humlegivor hade hela 4.5 liter kokat bort och endast 13.5 liter återfanns i jästunnan. OG låg på 1082 vilket inte var långt ifrån receptets 1084. Med förkulturen på 1.5 liter hamnade vi på en slutvolym av 15 liter som framåt kvällen puttrade friskt i badrummet.
Nu väntar en primärjäsning på minst 1 vecka och sedan efterjäsning med torrhumling med Amarillo och en beräknad flasktappning i sista helgen i Augusti. Den 1a oktober ska denna lilla godsak vara redo att konsumeras!
Bryggprotokoll - Thirty Year Beer - 18 liter:
Malt & Extraktgivare
6kg Pilsnermalt
0,5kg Cara-pils
0,5kg Kandisocker - 82 minuter
Försockringsrast 64ºC - 40 minuter
Försockringsrast 68ºC - 20 minuter
Humle
35g Citra 12,00% α-syra - 82 minuter (First Wort Hopping)
40g Saaz 3,50% α-syra - 20 minuter
10g Saaz 3,50% α-syra - 5 minuter
20g Amarillo 9,30% α-syra - Torrhumling 4 dagar
Övrigt
Protafloc, Jästnäring
Jäsning
3 veckor - Wyeast 1388, Belgian Strong Ale
OG 1082 - Slutvolym 13,5 (15) liter - 58 IBU
Deltagare:
Martin, Victoria, Fredrik
Bilder:
3 veckor sedan
3 kommentarer:
Det här låter spännande! Har själv provat något liknande och det blev väl sådär. Hade nog lite för mycket beska.
Jag kom på att jag inte lade in IBU-värdet och det kalkylerade som korrigerades efter volymen blev 58 IBU. Förhoppningsvis blir det en jämn och mjuk bitterhet och inte för skarp.
Själv hade jag IBU uppåt 100, som i en dubbel-IPA. Det var på tok för mycket.
Skicka en kommentar