tisdag 29 december 2009

Snart är det 2010

Julen är nu över och vår julöl har testas mot allehanda sorters julmat. Betyget? Både portern och IPAn passade bra till allt från sill och köttbullar till kalkon.

IPAn hade ett kraftigt skum och en frisk och kryddad humledoft och bra bitterhet. Portern hade ej än utvecklat något ordentligt skum men vad gör det när den har en mustig smak med klara chokladtoner som gick bra ihop med kanelen och de andra kryddorna.
Till nästa år får vi nog göra julöl aningens tidigare så de hinner att stå till sig.

På tal om kommande års bryggningar har det skissats på ett preliminärt bryggschema för den "obligatoriska" bryggningarna. Vi inleder den 30/1 med Stora Hembryggardagen och vår Jubileumsbryggning. För att fira att vi bryggt i ett år ska vi göra Ingen Blonde på nytt och därefter gå på Beermakers Dinner med Picobrouwerij Alvinne

Öl till SM kommer nog bryggas i slutet februari och fram till april, beroende lite på vad vi ska ställa upp med. Midsommarölen planeras att bryggas veckan innan SM och Julölen ska bryggas redan i Oktober.

Förutom dessa bryggningar lär det bli flera bryggtillfällen under året, bland annat ska det göras GoD Imperial Stout i Augusti.

4 kommentarer:

Jonte sa...

Körde ni nån vattenbehandling när ni bryggde julportern? Jag har inte fått nån ordning på mitt porterbryggande ännu. Tror att det beror mycket på det mjuka vattnet. Vad har ni för vatten?

Funderar på att prova på kallmäskning vid nästa porterförsök.

Martin sa...

Vi körde inte någon vattenbehandling med portern då vi haft bra resultat med vår Imperial Stout men det blir säkert till att pyssla med sånt under 2010.
Vårt vatten i HBG ser ut som följande:
pH - 7.9
Kalcium Ca - 60 mg/l
Magnesium Mg - 4 mg/l
Alkalinitet HCO3 - 110 mg/l
Sulfat SO4 - 75 mg/l
Natrium Na - 11 mg/l
Klor Cl - 18 mg/l

Jonte sa...

Då har ni nog ett lite bättre portervatten än mig. Får trösta mig med att pale ale/bitter blir ganska bra med mitt vatten i alla fall.

Fredrik sa...

Vi syns på bmd!!! det skall bli grymt kul att testa stouten, blir nog när Andreas kommer hem.