måndag 14 december 2009

Fyllning - Julöl 2009

Med tre veckors jästid i tunnorna var det dags för fyllning av julölen söndag den 6/12. På torsdagen innan tillsattes humle till IPAn och det var just IPAn som i tog tag i först.

Vi hade nog inte räknat med hur mycket 75g torkad humle blir när det svällde. Ett massivt humlelager låg ovanpå den bruna vätskan och det vettefasen ifall det hade funkat ifall vi haft humlen i en humlekokpåse, kanske ifall vi tagit tre påsar och 25g per påse. Spontant dök två frågor upp:
1. Hur ska vi se när vi kommer ned mot jästen?
2. Hur ska vi minimera "växtligheten" i ölen?

Med en desinficerad hålslev slevade vi upp en massa humle ur tunnan men trots det så var det små humlebitar som flöt runt i vätskan. Det var bara att föra över till tunnan med sockerlag och sedan fick vi försöka få bort en del genom att dra en humlekokpåse på ytan. Dessvärre blev det en hel del jäst med i tunnan då humlen grumlade vår sikt. Ingen torrhumling i mörk öl i framtiden. Totalt blev det bara ca 16.5 liter av Red Nose X-mas IPA på grund av detta. FG stannade på 1015 och med OG på 1061 blev det en öl som verkligen kan göra näsan röd - 6.1%.

Vår Ghost Dog X-mas Porter var enklare att hantera och allt gick som det skulle. Ingen humle i vägen och den var klarare än IPAn som nog grumlades av humlen. OG mättes efter kok till 1060 och med ett FG på 1020 hamnade den på 5.2% vilket var i den region vi önskade. Den var klart sötare och hade nog en mer julig doft än IPAn. Vi får se hur de står sig till dopparedagen.

Bilder:
Ett tjockt humlelager ovanpå IPAn

Brun jul-IPA med lite humlerester i sig

Dags för FG mätning av portern

Inte mycket skum som försvårade avläsning. Notera även glaset med svart innehåll i bilden :)

Victoria skar till etiketterna...

...och Patrik satte fast dem på flaskorna

En back julöl redo för nya äventyr

1 kommentar:

Larsa sa...

Ni can väl torrhumla i en påse, ala pås-the?