söndag 4 oktober 2009

Bryggning - Sambryggningsöl

Ja, vi har inget namn på den än och det var trots allt en vecka sen vi bryggde. Hur gick det då?

Förra söndagen så var vi som tidigare annonserat hos Patrik. Filip och Hugo var först på plats och Stefan var, sin vana trogen, sist på plats (och även denna gång lätt bakis). Tidigare under veckan hade Martin förberett en förkultur som tog sig sent på lördagen och var som mest aktiv när den skulle i tunnan. En tanke kring kommande förkulturer var att tillsätta lite humle under vörtkoket som passade med ölstilen och sen filtrera den som vanligt. Det blev iaf 1.9 liter med OG 1042 som fick 1,25dl Belgian Abbey Ale II i sig.

Till skillnad från bryggningen av GoD Stouten var det inte bryggningen i sig som stod i diskussionscentrum utan utrustningen, hur vi hade gjort våra lösningar mot de som Hugo och Filip har och hur vi nyttjar dem och så vidare. Mycket intressant och lagom nördigt.

Mäskningen gick som planerat, vi siktade på 66 grader men hamnade på 67 vilket vi ser positivt till. Vi lyckades tom med en utmäskning vilket var en ny företeelse. Mäskningen tog totalt 70 minuter och vi körde på vår vanliga lakhastighet, 1 liter på 3 minuter, vilket gav oss nästan exakt en timme tills de 21 liter vi skulle ha fanns i tunnan. Vi har funderat på att börja mäta pre-boil gravity men enligt BeerSmith skulle vi ha en 1078 och vi hade 1062. Det lät inte helt rätt men vi valde att påbörja kok ändå.

Lärdomen från GoD-stouten att dubbelisolera grytan och köra uppvärmning utan lock resulterade i att det tog ca 55 minuter att gå från lakvarmt till kokande. Inte helt illa och efter en timme så hade vi ett OG på 1082 vilket var till vår stora förnöjelse. Under humlevägningen valde vi att korrigera ned vår bittergiv från 60g till 50g Styrian Goldings och gick från 35 till 30 IBU vilket kändes lagom.

Tanken med denna öl var även att vi skulle tillsätta färskpressad äppelmust men problem med bl.a. tid stoppade detta så två olika typer av äppelmust fanns redo. Kiviks ofiltrerade äppelmust och Äppelmust från Kullamust. Vi smakade båda och tyckte att det var lika bra att ha i lite av varje då de hade aningens olika karaktärer. 4dl av varje mättes upp och tillsattes innan jästen skulle i. Totalt blev det 18.5 liter när allt var i tunnan. Nu är det jäsning ett par veckor till. Då ska vi väl bara luska ut ett namn till denna skapelse...

Bilder:
Must. Gott var det och gott ska det bli.

Förkulturen jobbade på och Activatorn hade svällt.

Förkulturen fortsatte att jobba under dagen.

Ljus, gul vätska lakas ut.

Let's get drunk! Ja, vi såg självklart på Futurama.

Allmänt häng i köket feat. Christian och Stefan

Hugo och Patrik övervakar koket.

Filip försökte vara duktig och studera under bryggningen.

Dubbel isolering gav goda resultat.

2 kommentarer:

Alexi sa...

Ni lägger ju alltid bryggnignar dagen efter jag skall dricka öl. Klart man är lätt bakis då :)

Markus sa...

Blir spännande att en rapport på ölen när den är färdig. Att tillsätta äppelmust under jäsningen låter klart intressant och inte något som man hör talas om varje dag.