söndag 25 oktober 2009

Fyllning - Sambryggningsöl

Den har fått stått en månad i Patriks badrum men nu var det till slut dags att fylla flaskorna med den fortfarande ej namngivna sambryggningsölen.
Klockan tolv, vintertid, var det samling hemma i Patriks lägenhet för att fördela ut ca 2.2 liter per deltagare. Inte många droppar, men förhoppningsvis kommer det vara goda droppar.

Filip och Fredrik kunde ej deltaga pga tentaplugg resp. flyttbestyr så Patrik och Hugo hade båda bidragit med extra flaskor för att täcka upp, likväl stod vi med flaskor över när allt var fyllt och kapsylerat.

Av de ca 18.5 litrarna som stod på jäsning så blev det 17.5 kvar när jästen var borta. Hugo hade beräknat ett OG på 1080 med äpplejuicen i och vi hade jäst ut till ett bra 1016 vilket ger oss ca 8.4% alkohol. En Duvel ligger på 8.5% så vi var inte alls långt ifrån!

När vi smakade på den kändes den väldigt alkoholstark men vi tror att det kommer jämna ut sig efter ca 3-4 veckor på flaska. Det var en lätt strävhet i den som vi tror kan komma från äppeljuicen vars smak vi tror kommer att komma fram mer tydligt efter lagring. Potentialen är stor för en kanongod öl iaf.

Hugo hade även med sig en "nybryggd" Dubbel som vi fick ta del av vilken även den var mycket trevligt med ett mjukt skum och en behaglig kolsyra och de där rätta "dubbel"-smakerna.

Bilder:
Christian fick åter igen visa varför han är bäst på att kapsylera.

Bilder togs av många. Här dokumenterar Hugo all action medan Stefan fokuserar på annat.

Hugo tog med sig en flaska av deras Dubbel vilken visade sig vara en riktigt trevlig dricka.

Den gula vätskan kommer behöva ett par veckor tills den har stått till sig.

Inga kommentarer: