fredag 14 augusti 2009

Blonde möter IPA + Folköl

Den 12 augusti var det dags för bryggning. Denna gången bryggde jag (Fredrik) "Den lätta skotten" på förmiddagen och eftermiddagen var det dags att tillsammans med Stefan och Karin brygga en spännande variant som bäst kan beskrivas som Belgisk Blonde möter IPA.

Den lätta skotten

Med erfarenhet av hur gott ett alkoholsvagare öl kan smaka (Segerstad Pale Ale) blev jag inspirerad av att ge mig på att brygga en öl strax över 3%. Så förhoppningsvis kan bilkörandes gäster bjudas på hembryggd folköl i framöver.

Kl 07:00 började dagen med vattenkokning. Receptet fick bli efter vad jag hade hemma som kunde undvaras. Detta resulterade i följande ingredienser:

70.1% Münchermalt
19.6% Pilsnermalt
9.8% Special B malt
Green Bullet som bitterhumle
Saaz som smakhumle
Amarillo/Saaz som aromhumle
Jäst - Scottish Ale (Wyeast Labs 1728)

Bryggningen gick över förväntan. Det vanliga problemet med att hålla rätt och stabil mäsktemperatur är eliminerat. Med mäskkärlet omsvept av dubbla liggunderlag samt 2cm cellplast att stå på så var det löst.

Tolv liter vört blev resultatet som nu de skotska jästarbetarna febrilt jobbar med.

Ingen Blonde Bubka

Vid 14-tiden anlände Stefan och Karin. Mäskningen var då påbörjad för att spara lite tid.


Idén till denna bryggd var enkel. Slå ihop de två (enligt mitt tycke) bästa bryggderna vi gjort. Ingen Blonde som var vår första bryggd samt vår IPA Bubka. Namnet då? Ja dom slogs också ihop till ett och visst stämmer det, Sergej Bubka är inte blond.

Även denna bryggning gick mycket bra. Inga problem inträffade. Stabil mäskning, smidig lakning och nästintill rätt mängd vört med ett nära nog OG-värde. Vi fick ut 20 liter med OG 1065.

Planerat var 21 liter med OG 1069. Erfarenheter med använd jäst är dock att den brukar jäsa ut mer än förväntat, så alkoholstyrkan kommer förmodligen bli som det är tänkt.


En lång bryggardag avslutades vid 18:30 tiden. Ölbryggning är kul :-)

Inga kommentarer: