Efter lite sökande på nätet och då framför allt på tyska hembryggarsidor blev det första resultatet lite förvånande. Tre fyra recept gav att en pils inte skall göras på pilsnermalt utan wienermalt, skumt tyckte vi. Men efter mer research hittade vi andra recept som verkar vara mer traditionella med 100% pilsnermalt.
Ingredienserna är ganska enkla, en ”single malt” med två traditionella tyska humlesorter i fyra givar. En tanke vi har om tysk pils är det skall vara ganska hög humlebeska men inte så mycket arom och smak, så vi ligger på övre delen i typdefinitionen av beskan men ganska små mängder på de senare givarna. Det som komplicerar till brygden är mäskschemat med en massa steg. Vi har tidigare haft problem när vi ska göra flera steg i mäskningen men denna gång skärpte vi till oss och dessutom var det bara en öl som skulle tillverkas så vi hade en odelad uppmärksamhet.
Det där med odelad uppmärksamhet är ju en sanning med modifikation. I början av bryggningen tittades på den gamla klassikern Top Secret med Val Kilmer, den är så bra att Björk fick huvudvärk av de många ”bra och logiska” skämten. Senare under bryggningen fick också Niklas igång sin arkadmaskin med otroliga mängder klassiska arkadspel, så även dit gick en hel del intresse men vi är överlyckliga över detta. Vi fick även provat det lokala gatuköket och det fick tummen upp av oss samt en del kul öl dracks som brukligt är.
Trots dessa distraktioner gick själva bryggningen bra. Vi fick ett mycket bättre utbyte än planerat, ett fenomen vi borde tänkt på då vi råkat ut för liknande när vi använder hög andel basmalt. Så i slutändan vattnade vi ut lite för att sänka OG’t så vi inte får en för stark öl, något man inte vill ha i en ljus lager, tyvärr var det för sent för att kompensera med mer humle så beskan sänktes något. Jästen kommer från Whitelabs som hade en mycket trevlig föreläsning för ett par veckor sedan på Malmö Brygghus. Och efter studerande på Whitelabs FAQ kör vi utan förkultur, det sades att det inte behövdes om man pitchade i jästen över 18°C och att man sedan kylde, detta beslut hjälptes även av tidsbrist hos bryggarna.
Det enda lite irriterande under bryggningen var att uppvärmningen av mäskvattnet tog lång tid. Vi är ju vana med att brygga hemma hos varandra och då är ju alltid någon på plats och värmer upp vatten. Nu måste vi nog tänka ut ett schema för en stackare som får åka till lokalen innan för att sätta på vattnet och kaffet.
Bryggprotokoll - Pilsnergubbens Pils - 23,5 liter (78% BVE)
Malt & Extraktgivare
4,9 kg Pilsnermalt
Proteinrast 52ºC - 20 minuter
Försockringsrast 63ºC - 50 minuter
Försockringsrast 72ºC - 15 minuter
Koktid - 90 minuter
Humle
13g Hallertauer Magnum 12,7% α-syra - 80 minuter
20g Hallertauer Mittelfrüher 4,6% α-syra - 60 minuter
15g Hallertauer Mittelfrüher 4,6% α-syra - 20 minuter
15g Hallertauer Mittelfrüher 4,6% α-syra - 10 minuter
Övrigt
Protafloc, Jästnäring
Jäsning
21 dagar primär - White labs German Lager WLP830
OG 1049 - FG 1007 - 5,6 ABV - 34 IBU - 5 EBC
Bryggdatum
2012-09-22
Deltagare
Patrik, Niklas, Martin, Victoria, Kristoffer
Krossförberedelse med bladmått. Vår bryggarbänk är verkligen bekväm att jobba vid |
Lunch från det lokala gatuköket |
En ganska blöt mäsk på grund av många steg |
Vårt nya lilla nöje i lokalen |
Vår pilsner kockar fint med små humlekottar |
En väldigt ljus bryggd och med relativt lite humle |
Avancerade bryggkalkyler. En whiteboard underlättar bryggandet och ett bra ställe att förvara viktiga papper under bryggningen |
9 kommentarer:
Den där skulle jag vilja prova! Vi måste utbyta brygder snart.
Sedan måste jag vara en liten Messerschmidt och påtala att det heter Hallertauer Mittelfrüh och inget annat.
Trevligt inlägg, får kanske lägga till lite fler bilder, och eftersom herr Ekstedt påpekar det så korrigerar vi namnen :)
Enligt "Hopfenpflanzerverband Hallertau" heter den Hallertauer Mittelfrüer så du får ett ½ rätt.
Och klart att det skall stå så rätt som möjligt på bloggen
Hej!
Konstig fråga. Min sambo vill ha en egen ölhembryggarmaskin-grej (jag kan inget om sånt) Min oro är att det ska lukta i hela lägenheten och att denna lukt även ska sitta i. Jag är inte alls förtjust i öllukten. Ni verkar ha kunskap i ämnet så jag skulle bli jätteglad för ett svar om lukten.
Tack!
//Anna
annasohman@hotmail.com
Hej!
Under bryggdagen doftar vörten. Det är en söt, brödig doft som har lite olika doftnyanser beroende på maltsammansättningen, och är klart olik doften av öl.
Vi ser till att vädra under bryggdagen så försvinner "det värsta", men som med alla dofter blir man rätt immun.
Som längst har doften efter bryggningen suttit kvar till dagen efter, men då har vi bryggt "instängt" och dessutom ofta gjort två öl (dvs längre bryggdagar).
Därefter är det borta!
Under jäsningen (som med fördel i en lägenhet sker i badrum pga ventilation) doftar det inte alls speciellt mycket, vilket är synd för det är då de riktigt trevliga dofterna börjar komma.
Men kort sagt, efter över 3 års bryggande i lägenheten så sitter inte doften kvar...
Okej, jag har alltid trott att det var en felstavning med "Mittelfrüher" men det verkar som båda varianterna används i officiella sammanhang.
Språkligt förstår jag det dock inte, "halvtidigare"?
Oh oh oh! Top Secret! Oh oh oh! Arkadspel! Oh oh oh! Öl!
En väldigt trevlig humlesort är det hursom.
Ekstedt: Nej jag förstår inte heller språkligheten men det kan vara en gammal beskrivning som numera har blivit ett egennamn.
Men i vår pils var den på mellantidig, mellansen och sen.
Pierre: Du missar en massa trevliga saker. Vårt bryggargäng vet hur man roar sig.
Skicka en kommentar