onsdag 26 september 2012

Bryggning - Pilsnergubbens Pils

Så var det dags för en av delar i gänget mycket efterlängtad bryggning. I alla fall Patrik och Vicky har en av sina favoritöl i tysk pils och då främst Jever. Nu har vi en lokal med ordentliga kylmöjlighter och därmed möjlighet att skapa lageröl. När nu även Niklas uttryckte önskemål om att göra en pils var saken biff, vi ska göra en traditionell tysk pils.

Efter lite sökande på nätet och då framför allt på tyska hembryggarsidor blev det första resultatet lite förvånande. Tre fyra recept gav att en pils inte skall göras på pilsnermalt utan wienermalt, skumt tyckte vi. Men efter mer research hittade vi andra recept som verkar vara mer traditionella med 100% pilsnermalt.

Ingredienserna är ganska enkla, en ”single malt” med två traditionella tyska humlesorter i fyra givar. En tanke vi har om tysk pils är det skall vara ganska hög humlebeska men inte så mycket arom och smak, så vi ligger på övre delen i typdefinitionen av beskan men ganska små mängder på de senare givarna. Det som komplicerar till brygden är mäskschemat med en massa steg. Vi har tidigare haft problem när vi ska göra flera steg i mäskningen men denna gång skärpte vi till oss och dessutom var det bara en öl som skulle tillverkas så vi hade en odelad uppmärksamhet.

Det där med odelad uppmärksamhet är ju en sanning med modifikation. I början av bryggningen tittades på den gamla klassikern Top Secret med Val Kilmer, den är så bra att Björk fick huvudvärk av de många ”bra och logiska” skämten. Senare under bryggningen fick också Niklas igång sin arkadmaskin med otroliga mängder klassiska arkadspel, så även dit gick en hel del intresse men vi är överlyckliga över detta. Vi fick även provat det lokala gatuköket och det fick tummen upp av oss samt en del kul öl dracks som brukligt är.

Trots dessa distraktioner gick själva bryggningen bra. Vi fick ett mycket bättre utbyte än planerat, ett fenomen vi borde tänkt på då vi råkat ut för liknande när vi använder hög andel basmalt. Så i slutändan vattnade vi ut lite för att sänka OG’t så vi inte får en för stark öl, något man inte vill ha i en ljus lager, tyvärr var det för sent för att kompensera med mer humle så beskan sänktes något. Jästen kommer från Whitelabs som hade en mycket trevlig föreläsning för ett par veckor sedan på Malmö Brygghus. Och efter studerande på Whitelabs FAQ kör vi utan förkultur, det sades att det inte behövdes om man pitchade i jästen över 18°C och att man sedan kylde, detta beslut hjälptes även av tidsbrist hos bryggarna.

Det enda lite irriterande under bryggningen var att uppvärmningen av mäskvattnet tog lång tid. Vi är ju vana med att brygga hemma hos varandra och då är ju alltid någon på plats och värmer upp vatten. Nu måste vi nog tänka ut ett schema för en stackare som får åka till lokalen innan för att sätta på vattnet och kaffet.

Bryggprotokoll - Pilsnergubbens Pils - 23,5 liter (78% BVE)
Malt & Extraktgivare
4,9 kg Pilsnermalt

Proteinrast 52ºC - 20 minuter
Försockringsrast 63ºC - 50 minuter
Försockringsrast 72ºC - 15 minuter

Koktid - 90 minuter

Humle
13g Hallertauer Magnum 12,7% α-syra - 80 minuter
20g Hallertauer Mittelfrüher 4,6% α-syra - 60 minuter
15g Hallertauer Mittelfrüher 4,6% α-syra - 20 minuter
15g Hallertauer Mittelfrüher 4,6% α-syra - 10 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
21 dagar primär - White labs German Lager WLP830

OG 1049 - FG 1007 - 5,6 ABV - 34 IBU - 5 EBC

Bryggdatum
2012-09-22

Deltagare
Patrik, Niklas, Martin, Victoria, Kristoffer

Krossförberedelse med bladmått.
Vår bryggarbänk är verkligen bekväm att jobba vid


Lunch från det lokala gatuköket

En ganska blöt mäsk på grund av många steg

Vårt nya lilla nöje i lokalen

Vår pilsner kockar fint med små humlekottar
En väldigt ljus bryggd och med relativt lite humle

Avancerade bryggkalkyler. En whiteboard underlättar bryggandet
och ett bra ställe att förvara viktiga papper under bryggningen

måndag 17 september 2012

Det stora inflyttningsinlägget

Förra lördagen var det premiärbryggning i vår nya lokal men vi börjar lite tidigare, närmare bestämt med en bryggning en torsdags i somras.

Till varje högtid behöver man en öl och en premiär av en hembryggarlokal är ju inte ett undantag så Martin, Victoria och Kristoffer fick åter igen för sig att göra en humlebomb.

Den förra var Cage Around The Sun och denna gång var den den lite "snällare" IPA-varianten av den kallad Powertrip. Receptet var i grund och botten likadant men med lägre alkoholhalt och beska.

Liksom vid bryggningen av CATS så hade vi räknat fel på malten (igen) och det blev en kombination av Marris Otter och Pilsnermalt tillsammans med en gnutta Carapils vilket gav en väldigt ljus slutprodukt.

När bryggdagen var klar hade vi ca 21 liter med OG 1062 och dryga 72 IBU. Därefter torrhumlandes det, och det ordentligt. 78g Amarillo och 100g Nelson Sauvin torrhumlades med, fast utan påsar! Resultatet? Efter en vecka fick vi gräva bort humlen från ölet för att vi skulle kunna tappa det på fat. Lesson learned - alltid påsar! OG landade på 1009 och styrkan blev balanserade 7.0%.

Vi hoppar raskt till fredagen 31/7 då Patrik fick nycklarna till lokalen. Redan dagen efter är Niklas och Kristoffer där med första lasset prylar. Våra vänner på Bishops Arms var vänliga att donera lite inredning och material som bara låg och skräpade, inkl. flertalet (läs 48) glas av ett märke kedjan ej längre har.

På söndagen gick andra stora lasset. I stort sett all bryggutrustning flyttades och stöket av en flytt började infinna sig i lokalen. Tid för sista lasset sattes till torsdagen den 6/8 då bland annat IKEA skulle avhandlas.

På onsdagen redan var Martin och Patrik över i lokalen och förberedde förkultur. DIPAn som skulle bryggas, I'm On A Horse Redux, behövde lite extra jästceller, likaså den mörka tjeckiska lagern Der Prozeß. Snabbt kunde man konstatera att man hade glömt att flytta kylklamparna...

Torsdagseftermiddagen inleddes med att Fredrik och Patrik hyrde ett släp och fraktade över kylskåpet som stått hemma hos Fredrik och Maria senaste månaderna. Därefter begav sig de tillsammans med Victoria och Martin på en shoppingtur till IKEA där allt från stolar till durkslag inhandlades. Martin passade på att köpa nytt skrivbord då han och Victoria donerade sitt gamla hembyggda skrivbord till lokalen att ha som bryggarbänk.

När det till slut var lördag och bryggdag var Patrik och Fredrik först på plats och skruvade ihop bryggbänken så det gick att värma vatten till lakningen. Martin och Kristoffer dök upp en 20 minuter senare och gav sig direkt på det viktiga - att rengöra kaffebryggaren ordentligt! Samtidigt börjades lokalen organiseras lite tills fokus skiftades till att få TVn, DVDn och digitalboxen att fungera tillsammans.

Trots allt stök och meck så lyckades vi till slut mäska in bara 1.5 timmar efter bryggstart. Då hade även Stefan, Victoria och Niklas anlänt med diverse tillbehör. Under bryggningens gång organiserades det mer och mer och dammsugaren åkte fram och tillbaka lite här och var.

Framåt lunchtid började det se lite halvnajs ut och när bryggdagen närmade sig slutet var det dukar på borden, malten var organiserad och invigningsölen jättegod.

I'm On A Horse Redux hade endast fått vissa småförändringar i receptet där största förändringen var tiden på en humlegiv. Vi räknade med lite för hög effektivitet men landade på habila OG 1072 precis som föregångaren. Der Prozeß gick exakt på pricken med OG 1050 vilket var mycket trevligt!

När klockan närmade sig 18 var allt rengjort och städat och vi fick besök av flertalet vänner som varit nyfikna på detta med brygglokal och ca 3 timmar senare lämnades lokalen med invigningsfatet nästan helt tomt. Tomma fat är bästa betyg.

Nu är det snart dags för bryggning i lokalen igen och det vi kan konstatera är att vi bryggde sjukt mycket mer effektivt än vanligt för en vanlig dubbelbryggning. Med utrymme att röra sig på klev vi inte över varandra och allt bara rullade på. Med två kylslingor behövde vi inte heller ha en halvtimmes mellanrum mellan koken. Nästa bryggning kommer nog vara riktigt smidig och detta med att skaffa lokal är nog det bästa beslutet vi tagit sen vi beslöt oss för att börja brygga!

Bryggprotokoll - Powertrip - 21 liter (66% BVE)
Malt & Extraktgivare
4.0 kg Marris Otter Pale Ale Malt
2.79 kg Pilsnermalt
0.36 kg Carapils

Försockringsrast 65ºC - 60 minuter
Koktid - 60 minuter

Humle
11g Centennial 11,00% α-syra - 30 minuter
14g Nelson Sauvin 11,80% α-syra - 20 minuter
11g Amarillo 9,60% α-syra - 20 minuter
11g Centennial 11,00% α-syra - 15 minuter
21g Amarillo 9,60% α-syra - 10 minuter
21g Nelson Sauvin 11,50% α-syra - 10 minuter
27g Centennial 11,00% α-syra - 5 minuter
27g Amarillo 9,60% α-syra - 5 minuter
38g Centennial 11,00% α-syra - 1 minut
37g Nelson Sauvin 11,80% α-syra - 1 minut
78g Amarillo 11,20% α-syra - 7 dagar, torrhumling
100g Nelson Sauvin 12,60% α-syra - 7 dagar, torrhumling

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast 1272 American Ale II
7 dagar torrhumling efter primär

OG 1062 - FG 1009 - 7.0% ABV - 72 IBU - 12 EBC

Bryggdatum
2012-08-02

Deltagare
Martin, Victoria, Kristoffer

Bryggprotokoll - I'm On A Horse Redux - 20 liter (70% BVE)
Malt & Extraktgivare
6.21 kg Pale Ale Malt
0.55 kg Carapils
0.55 kg Caramünch II

Försockringsrast 67ºC - 75 minuter
Koktid - 90 minuter

Humle
20g Columbus/Tomahawk 12,90% α-syra - 90 minuter
25g Simcoe 14,30% α-syra - 30 minuter
25g Columbus/Tomahawk 12,90% α-syra - 30 minuter
50g Centennial 11,00% α-syra - 1 minuter
25g Amarillo 9,60% α-syra - 1 minuter
50g Columbus/Tomahawk 12,90% α-syra - 7 dagar, planerad torrhumling
75g Centennial 11,00% α-syra - 7 dagar, planerad torrhumling
50g Simcoe 14,30% α-syra - 7 dagar, planerad torrhumling

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast 1272 American Ale
7 dagar torrhumling efter primär

OG 1072 - FG 1011 - 8,1% ABV - 94 IBU - 37 EBC

Bryggprotokoll - Der Prozeß - 20 liter (72% BVE)
Malt & Extraktgivare
2.81 kg Pilsnermalt
1.05 kg Münchnermalt
0.47 kg Dark Crystal Malt
0.23 kg Caravienna
0.18 kg Pale Chocolate Malt
0.01 kg Rostat Korn

Försockringsrast 69C - 90 minuter
Koktid - 60 minuter

Humle
45g Saaz 3.50% α-syra - 60 minuter
20g Saaz 3.50% α-syra - 22 minuter
10g Saaz 3.50% α-syra - 7 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast 2278 Czeck Pils

OG 1050 - FG 1008 - 5,5% ABV - 27 IBU - 43 EBC

Bryggdatum
2012-09-08

Deltagare
Martin, Victoria, Kristoffer, Patrik, Niklas, Fredrik, Stefan

Bilder
Bryggbänken är uppe och vattnen kan börja värmas
Allmänt stökigt och saker lite här och var
Det viktigaste först - TV, DVD och digitalbox
Patrik var konstansvarig
Niklas monterade ihop vår MAME - Multi Arcade Machine Emulator
Till slut kom vi igång med att krossa malt.
Lunchpaus och provsmak av Powertrip IPA

Bryggsetupen blev riktigt bra och det var smidigt att brygga.
En DIPA av det lite mörkare slaget
Mörk lager är mörk.
Vi försökte inventera malten, det gick sådär, det var lite mycket.
Troféhylla var vi ju tvungna att ha!
Powertrip var inte bara snygg, den var även god
Sista humlegivan är i DIPAn
Snygga färger och bara fötter
Välkomnande banderoll i entrén

Den ena kylen var fylld och redo för besökare
Den andra fick ha ett ensamt fat i sig.
Vi avslutar men en mingelbild från det efterföljande evenemanget...

söndag 2 september 2012

Bryggning - Tripel time!


Det blåser belgiska vindar hos HBG2, tidigare i somras gjordes det Mörk Stark Belgisk Ale nu är det tid för en Tripel. Vi mötes upp runt 11 tiden i Örby och började med att rengöra all utrustning ordentligt, nog så viktigt efter dom stått och samlat damm under sommaren.

Normalt håller vi ju oss i bland dom Amerikanska kategorierna i Stockholms gänget men nu skall det bli spännande att prova på mer Belgiskt. Det blir en Single hop Tripel men för att inte lämna "komfortzonen" helt så blir humlen Motueka!

Bryggningen gick mer eller mindre som planerat och nu väntar vi spänt på att se hur det går det blir när den är klar.

Bryggprotokoll – Batch 19 (Tripel) - 18l
Malt & Extraktgivare
5.50kg Pale Ale Malt
2.00kg Wheat Malt, Pale
0.25kg Caraamber

Proteinrast            52ºC - 30 minuter
Försockringsrast   64ºC - 60 minuter
Utmäskning          70ºC - 10 minuter

Humle
20g Motueka 8,3% α-syra - 60 minuter
30g Motueka 8.3% α-syra - 24 minuter
10g Motueka 8.3% α-syra - 4 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
8 veckor primär - 2* Wyeast 3787, Trappist High Gravity

OG 1074 - (FG det får vi se) – IBU 39 – ECB 9

Deltagare
Christian, Lars och Roger