torsdag 14 juli 2011

Sommarträff i Malmö 2011

Nu när regnet ställer in konserter i Helsingborg är det kanske dags att skriva om när regnet lamslog hela Köpenhamn och tvingade en bunt hembryggare vara mer kreativa än vanligt - det flyttades på bord.

För snart två veckor sen var det dags för den andra upplagan av den Sommarträff som Thomas Fransson från Sveriges Bryggradio anordnade tillsammans med sin dam My med flera. Vi blev tillfrågade efter vårt senaste besök i bryggradion att komma tidigare och hjälpa till och med minnena från fjolårets superba träff var svaret "nej" inte ett alternativ.

En bit efter kl 12 dök Victoria och Martin upp hos Thomas och började assistera i köket, på gården och där det behövdes och inom timmen var även Stefan på plats.

Thomas och My var i full färd att fixa mat, snacks och tillbehör i köket tillsammans med Magnus och Sofia och en liten stund senare dök den professionella kocken och tillika öl/hembryggarentusiasten Jeffrey upp. Vad vi gjorde alla i köket är kanske inte av största intresse så vi går ned till gården!

Bland det första som gjordes var att bära ned den nya och fina grillen som Magnus bemannade under dagen, därefter skapade vi och dekorerade vi Hugos Hörna. Bord placerades ut och när klockan började närma sig 15 så dök det upp hembryggare utanför grinden.

Både gamla bekanta och nya deltagare dök upp och alla samlades runt de humlekryddade popcornen och började prata och ställa upp sina brygder på det bord som till slut blev så fullt med öl att vi fick hämta ett till.

Förstagångsbesökare på träffen var bland annat Magnus "Dr. Karma" Karlsson som rest hit från Blekinge, Erik "Housepainter" Skinnari (mannen med snyggast mustasch i hembryggarsverige) och Christan Kapusta som tidigare i år var på "bryggkurs" hemma hos oss (och även hade med sig god öl!). Till de vi träffat tidigare var det som vanligt mycket kul att åter igen träffa våra vänner från Sösdala, Dennis och Bodil, som gick på bryggkurs med oss 2008.
Från Helsingborg dök även Lars och Christer upp och Malmö Brygghus (som ligger rakt över gatan) representerades av Anders, Li och Benny. Totalt var vi nog uppåt 30 personer som passade på att besöka träffen.

När vi precis hade fått upp alla flaskor på borden och markerat ut brygdernas namn, typ och skapare samt öppnat några flaskor började regnet som stängde bl.a. Mikkeller Bar i en halv vecka...

Snabbt på med kapsyler och sedan flyttades så många bord som möjligt in i valvet vid grinden där vi spenderade resten av kvällen. Det hölls tal, åts sjukt god mat (bl.a pulled pork, hot wings, refried beans, cayungryta, majsbröd m.m) och samtalades tills alla gick hem vilket var klart senare än den utsatta tiden runt 20 ;)

Det finns många hembryggare i Skåne. Det finns många hembryggare som gör riktigt bra öl. Bland den bästa hembrygden jag, Martin, druckit dracks på senaste träffen, en lagrad brygd signerad en herre vid namn Tord. Det finns många hembryggare i Skåne som är sociala och tycker detta med träffar och dylikt är riktigt kul.
Varför syns vi inte mer på nationella träffar då? "För långt" och "för krångligt" var vissa förklaringar men duger de? Det finns kvalitet här nere i Skåne som resten av hembryggarsverige bör få ta del av. Vi hoppas på fler Skåningar i folkets val i SM i Hembryggd Öl 2012!

Vi får avsluta med ett stort tack till arrangörerna Thomas och My med assistans av Magnus, Sofia och Jeffrey. Samma plats nästa år? Vi kommer iaf!

Bilder:
Victoria förbereder Hugos Hörna

Det är roligt i köket

Jeffrey dök upp i köket med salsa och andra godsaker

Det börjar anlända lite hembryggare

Brygder börjar ställas upp

Solen skiner över Malmö

Solen skiner INTE över Malmö

Evenemanget flyttar in i valvet... Jonas, Christian, Lars och Martin diskuterar säkert viktiga saker

Glada damer!

Hugo var positiv till sin hörna

Thomas välkomnade gästerna i ett regnuppehåll


Maaaaaaaaaaaaat

Cajungryta med kräftor, majs och potatis. Mmmmm.

Diskussioner och samtal pågick långt in på kvällningen

SBRs video:
Vimeo

Övriga länkar:
Dr. Karmas inlägg

2 kommentarer:

Agge sa...

hej jag läste ett av dina äldre inlägg och jag undrar vad är "skumborttagande kokstenar" för vad jag kan hitta enligt google så är du den ända som nämner det så det skulle vara bra med en förklaring.

Martin sa...

Ah, kokstenar ja.
Jo, när vi gjorde vår nästintill spisdödande förkultur i 2009 så påpekade vår vän (och tillika lokale kemist) Eva att vi borde använt det som hon benämnde som "kokstenar".
Det ska vara en typ av sten (eller dyl) som neutraliserar skum vilket behövs när man kokar i e-kolv. Vad det egentligen är och hur man får tag på sådana har jag ingen aning om...

Detta på grund av att detta var första och sista gången vi kokade i e-kolv och jag råder inte någon att göra det med tanke på den skumbildning som kan bli vid kokande av DME.
Sedan dess har vi, liksom igår, och ikväll, och även som vi ska göra imorgon, gått över till att koka förkultursvört i kastrull för att kyla ned i vattenbad med kylklampar.

Om så önskas kan jag kolla med Eva och se vad hon har att säga i ärendet om dessa stenar!