Efter två veckor primärjäsning delades testbatchen av Maltes Jubileumsöl upp i två delar för tre veckors sekundär. Den ena tunnan fick stå orörd och den andra fick i sig ekspån av modellen French Heavy Toast.
Slutbrygden skall stå i sekundär i ca 3 månader med ek-kuber av ovan nämnd modell. Vi ville dock här se vad för skillnad egentligen ek gör med en brygd. Det första vi konstaterade var att det inte påverkade utjäsningen på något sätt. FG hamnade på respektabla 1.013 vilket vi var nöjda med. En alkoholhalt på 8.1% hade uppnåtts och det behövdes för att möta de 95 IBU som vi räknat fram.
Färgskillnaden mellan de två varianterna var minimal, eller t.o.m. obefintlig, men det var i doft och smak skillanderna satt. Den ekade varianten var klart rundare och mjukare i både doft och smak än den icke ekade. Där var det lite som med vår Morbror Julle i dess ungdom, en tydligare alkoholton i både doft och smak och kändes lite mer rå än elegant.
Vi vet sedan tidigare att lagring gör mycket när man brygger den här stilen av öl så vi har stora förhoppningar på denna om lite mer än en månad och framöver. Nån gång i slutet av maj eller början av juni är det dags för en dubbelbryggning vilket ger ölet 2,5-3 månaders lagring efter sekundären.
Bilder:
5 dagar sedan
4 kommentarer:
"Humlepåse med skruv..."?
Jag har hört talas om soppa på spik men att brygga öl på skruv?
Har jag missat något?
Tack för en bra blogg.
Jag är lite nyfiken på hur ni löst er inventarielista.
Mvh
Tobias
Hopful Dreams
Skruven är till för att sänka ner påsen i ölen så den inte flyter ovanpå. Vi har använt samma knep vid torrhumling.
Inventarielistan har Martin byggt, så den får han förklara.
Som Stefan sa, när vi har använt ekspån (och framöver, ek-kuber även till torrhumling) vill vi ha ned allt i vätskan och inte att det ska flyta. Vi fick tipset redan förra året men har testa andra metoder innan (glaskulor t.ex.).
Ett vanligt paket rost- och syrafria skruvar inhandlades på Claes Ohlson och rengjordes direkt efter inköp först med T-röd och sedan med kokande vatten.
Innan användning är det vanlig desinficering som gäller
Inventarielistan är en hemsnickrad lösning baserad på PHP och MySQL med en loginfunktion och därefter en tabell för inventarier och en för flaskor.
OK! Smart! Jag tror det får bli humlepåsar framöver. Blir lite mindre goja då.
Snygg lösning på inventarielistan men för tillfället över min kunskapsnivå. Min medbryggare Staffan är automatiseringsingenjör så han kanske kan. Får kolla.
Ha det bra!
T
Skicka en kommentar