torsdag 10 februari 2011

Lördagskaffe

Efter en lyckad omtappning av Testbatchen av Maltes Jubileums öl var det som vanligt dags för en liten tur på stan och som vanligt på lördagar så inkluderas det ett besök på Koppi. Senaste besöken har ofta Koppis projekt med Mikkeller, Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA, dykt upp som samtalsämne. Eller ja redan sen Anne och Charles sa att det kanske skulle bli nåt projekt.

Vi har som bekant tidigare använt oss av Koppis kaffe i vår Imperial Stout från 2009, något som gav både doft, smak och färg i brygden. Tidigare har vi presenterat tanken att tillsätta kaffebönor i stil med torrhumling vilket Charles har reserverat sig emot.

Hans farhågor var att det skulle kunna bli bittert och oönskade smakämnen skulle kunna uppstå. Då har vi pratat om att halvt krossa bönorna och låta dem ligga några dagar. Att göra som vi gjorde med kaffet med Imperial Stouten, dvs. att bara låta dem ligga i över natt, hade vi inte direkt funderat på.

Efter ett inlägg på Facebook av Schnille och Schmak om just att tillsätta bönor och låta stå kom tanken upp igen. Men hur skulle man enklast gå tillväga med detta för att kunna särskilja på dofter och ev. smaker och sedan kanske anpassa för ett recept på ca 20 liter?

Speciellt krångligt var det inte. Efter ett snabbt besök på det lokala Coop så hade 4 flaskor av Spendrups lättöl, en rätt neutral och smakbefriad produkt, inhandlats. Tre flaskor öppnades och ca 1,3 dl hälldes ut från varje flaska vilket resulterade i ca 20cl öl per flaska.

Kaffebönor tillsattes i volymerna 5, 10 och 20 bönor per flaska (motsvarande 500, 1000 och 2000 bönor per 20 liter) och flaskorna kapsylerades igen och fick stå över natt i kylskåp tillsammans med den oöppnade referensölen. Dagen efter öppnades flaskorna och hälldes upp bredvid varandra.

Referensölen smakade och doftade inte speciellt mycket vilket var bra. Glaset som innehöll 5-bönorsölen hade en tydlig men inte alls kraftig doft av kaffebönorna, Rwanda Gatsinga. Färgen var oförändrad i alla glasen. Glasen med '10 och '20 var klart mer kaffekaraktär i doften och i den sistnämnda hade det smugit sig in lite i smaken.

Det var en härlig doft av kaffebönor som ölet hade fått på en kväll. Liknande experiment med kanske lite bryggt kaffe + kaffebönor eller kanske kakaobönor eller vanilj eller, tja, nåt annat. kommer nog att ske i framtiden. Att göra en coffee stout och torrböna den känns iaf nu inte så avlägset eller kanske nåt helt annorlunda, kaffe-weisse?

Bilder:

Dagen före

Dagen efter

Inga kommentarer: