"Jaha, vad är nu detta, skulle de inte göra en Barley Wine?" kanske du nu tänker och det gör du rätt i. Det skulle bryggas en Barley Wine men det blev liksom lite ont om plats.
Vi har rätt länge kört efter devisen "Learning By Brewing" och denna gång lärde vi oss en ny sak - 11.1kg krossad malt tar upp ca 22 liter i en tunna. Då vi krossade malt tittade Christian in emellan tunnkanten och maltkrossen och sa "Hoppas det inte är så mycket mer malt, det börjar bli fullt". Vi skrattade men Christian påpekade att han var allvarlig. Det var en rätt enorm hög malt i tunnan.
Hur hade det blivit så nu då? Efter att ha kollat på brewsheeten och i Beersmith konstaterade vi att en felinställd parameter lett till att vi nu fick en varning på papper om att det var en mäsk på 40 liter. Vi kan inte ha mer än 25 i tunnan och hade helt missat detta. Vi hade tidigare dessutom bryggt med lite över 9 kg malt utan problem men här blev det helt plötsligt problem.
Efter lite funderande över vad vi skulle göra där alternativen var att
a) köra på som planerat och se vad som hände
b) minska vattenmängden och öka temperaturen
c) dela upp mäsken på två tunnor
Alternativ c valdes...
Vi visste att vi inte skulle lyckas med den Barley Wine vi ville göra från start så då var det lika bra att göra nåt vi visste vi skulle lyckas med, iaf utan att få vört över hela köksgolvet. Den krossade malten rördes om ordentlig och fördelades i två mäsk-kärl och vattenmängden enligt receptet delades i mitten.
Sedan blev det som vanligt. Vi mäskade i och landade på 67 resp 68 grader i tunnorna och det hade låg på runt 66 resp 67 efter 90 minuters mäskning. Utmäskningen skippades helt och lakningen tog väl över timmen och avbröts när vi hade ett Pre Boil Gravity på ca 1060 i tunnan. Då hade vi 24 liter vätska. När vi sedan tappat ut resten visade det sig att vi hade kunnat göra en öl till med lite lägre OG. 14 liter med PBG 1050 fanns i en tunna. Synd bara att vi inte hade mer jäst tillgängligt.
Vi valde att köra First Wort Hop och 70g NZ Cascade tillsattes från start. Totalt koktid var 90 minuter och när vi var klara hade vi kokat ner till runt 18 liter med ett OG på 1072. Dock var humlemängden rätt massiv denna gången, 100g Motueka-kottar och 100g NZ Cascade-pellets, så vi blev av med en del vätska. Tillsammans med förkulturen på nästan 4 liter landade vi till slut på 21.5 liter.
Förkulturen var gjord för en Barley Wine och skulle innehålla ca 300 miljoner jästceller och ytterligare ca 100 miljoner tillsattes sedan från ett färskt paket. Efter över 48 timmar jäser det fortfarande väldigt kraftigt och 5.5 liter skum ligger ovanpå vätskan i tunnan. Stilmässigt känns detta som en Strong Ale, fast en väldigt bitter sådan då vi beräknar kring 75 IBU för denna brygd. Bra blir det dock säkert.
Namnet då? Vet du inte vem morbror Julle är så får du ta och se på vad vi tittade på under bryggningen - Den Ofrivillige Golfaren.
Bryggprotokoll - Morbror Julles Strong Ale:
Malt & extraktgivare
9000g Marris Otter Pale Ale Malt
1250g Münchermalt
500g Crystal Malt
250g Dark Crystal Malt
150g Pale Chocolate Malt
Malten fördelades i två mäskkärl
Försockringsrast 67ºC 90 minuter
Humle
70g NZ Cascade - 7,40% α-syra - 90 minuter (First Wirth Hop)
30g NZ Cascade - 7,40% α-syra - 20 minuter
50g Motueka - 7,00% α-syra - 20 minuter
50g Motueka - 7,00% α-syra - 10 minuter
75 IBU
Jäsning
2 veckor - Wyeast 1332, Northwest Ale, 4 liter förkultur
Prel 4 veckor sekundär
OG 1072
Bilder:
1 vecka sedan
4 kommentarer:
Jaha, vad är nu detta, skulle de inte göra en Barley Wine?
gör vi ett nytt försök på barleyn, eller får vi vänta tills vi har ett rejälare bryggverk?
Jodå, det ska göras en Barley Wine, men vi måste hålla koll på alla parametrar och inse att det kanske inte kan bli mer än 15 liter och inte över 20 :)
Yay! Vem vet, Morbror Julle kanske blir det bästa som gjorts :)
Barley Wine ska väl va i lite exklusivare kvantiteter i vilket fall ;)
Skicka en kommentar