söndag 23 maj 2010

Försommarträff i Malmö

Igår begav sig Martin, Victoria och Patrik till Malmö för att delta på den försommarträff som hembryggaren Thomas Fransson anordnade. Då Thomas dessutom bor mitt emot Chokladfabriken där Malmö Brygghus byggs upp så skulle det även arrangeras en rundtur i lokalerna.

Dagen inleddes dock med lite bryggarbestyr - omtappning av Morbror Julles Strong Ale. För att minska mängden jäst i ölet så kände vi att detta var en god idé och nu står 20 liter i en ny tunna. FG var vid tillfället på 1020 och vi hoppas att de decilitrarna jäst som är kvar i brygden nu jäser ut lite till, kanske nedåt 1018 eller liknande. Om två veckor är det flasktappning.

Tillbaka till Försommarträffen. När vi kom till Malmö inledde vi med ett besök på Hansacompagniets Systembolag och tog sedan en föröl på Lilla Torg innan vi promenerade bort till Möllevångsgatan lagom till samlingen kl 16. Brygder lämnades uppe i Thomas lägenhet och vi samlades sedan på den trevliga innergården i väntan på Malmö Brygghus ägare Anders Hansson och bryggmästare Benny Sundström.

Rundturen på byggarbetsplatsen tog uppåt timmen och det var intressant att se hur bryggeriet skulle byggas upp i olika pub-delar där bryggverket var en central del i ena puben. Anders förklarade att många restaurang/pub-bryggerier har problem då fastighetsägaren, restaurangägaren och bryggeriägaren inte alltid kommer överrens. Han har löst problemet genom att vara alla tre själv. Benny sa att han planerade att börja brygga den 18/6 och att de ska vara klara med allt i November. Sex sorters standardöl ska produceras primärt för försäljning på lokalen och det ska oftast finnas någon specialöl förutom dessa.

Väl tillbaka på innergården var det dags att bära ned brygder och mat. Ett par bord ställdes upp för maten och några för ölen. Thomas hade komponerat en ölstinn middag till de dryga 30 deltagarna med bland annat ölinfuserat kött och humleblandat salt. Det var mycket gott och det var nog ingen som lämnade träffen hungrig.

Till folkets val i vad som spontant och inofficiellt kallades "Malmö Öppna Ölmästerskap" ställde 10 olika brygder upp. Vi deltog med Something Something Something Strong Ale, The Second Wave IPA och Bent Pale Ale. Det som först slog oss var åter igen kvalitén på brygderna. Det var flera som ansåg att det var bättre saker här än på Skånska Mästerskapen för en vecka sen med både belgisk-inspirerad öl, stout, APA, ESB, IPA och pilsner. Vi får hoppas att det blir minst liknande deltagarmängder till nästa års Skånska Mästerskap.

För att kora favoritölen för dagen så ombads alla deltagande att rangordna med 3, 2 och 1poäng till de öl de gillade. Martin fick uppdraget att sammanställa röstningen och kunde efter ett tag konstatera att på tredje plats kom öl nummer 10. Det var den öl som ställde upp som nummer 4 på Skånska Mästerskapen och även vår favorit vid det evenemanget. På andra plats kom öl nummer 8 som var en god ale. Första plats togs av öl nummer 3.

Öl nummer tre var vår egen The Second Wave IPA. Patriks och Fredriks Bent Pale Ale kom på en fjärde plats och vår Strong Ale kom allra sist. Så kan det gå.
Som pris fick vi en påse med Carafa-malt som vi redan nu planerar att inkorporera i GoD Imperial Porter vilken ska bryggas i augusti.

Kvällen avslutades på Bishops Arms i Malmö innan tåget tog oss tillbaka till Helsingborg igen.

Bilder:
Värden Thomas beskriver dagens upplägg

Malmö Brygghus

I väntan på Anders och Benny

Till slut kom de

Anders och Benny presenterar huset och bland annat dörren

Bryggverk och byggdamm

Anders beskrev lokalernas kommande utformning

Originalgolv och tak i maltrummet

Flertalet lagertankar och cylindrokoniska jäskärl i Jäs-tornet

Folkets Val-öl

Hugo (Vagnmakarnas Nanobryggeri) med deltog med en stout och hade även med sig lite annat gott

Martin gillar evenemanget

Flera goda öl som var där "utom tävlan" bjöds på under dagen

1 kommentar:

Anonym sa...

hej tack för ett trevligt sällskap på denna utomordentligt gemytliga
tillställning.Mvh Bodil & Dennis
ps Dennis har fått fnatt nu vill han ta hem en gryta på 450 liter...