torsdag 21 maj 2009

Infekterad Wit(inte svart) ?

Jäsningen på vår Wit(inte svart) satte rejält med fart direkt när vi hade bryggt för några veckor sedan. Det tog en sådan fart att det bokstavligen hade sprutat ut skum ur jäsröret. Bildbevis nedan.

Igenkloggat jäsrör
För inspektion lyftes locket av. Vi har tidigare hört att andra bryggare låtit det jäsa utan lock ett när det skummat som mest. Därför lät jag locket bli av under en dag medans jag var på jobbet. Direkt vid hemkomst kollade jag läget och skummet hade då halverats från att ha varit ca 20cm högt. Locket åkte på igen och jäsningen fick fortsätta.

Mycket skum blev det!

Veckan efter doftade jag av Wit:en och Bubkan. Bubkan doftade härligt men Wit:en gjorde det inte!! En doft som bäst beskrivs som en blandning mellan deg, jäst och fis. Gah! Infektion?? En titt under locket var ett måste. Det såg ut som en vattnig deg! Någon som fått något liknande? Har Wit:en gått förlorad? Well.. se och begrunda.Infekterad Wit?

Vi väntar tills det är dags för tappning innan vi beslutar Wit:ens öde. I "How To Brew" skriver Palmer att hoppet inte behöver vara ute trots infektion. Smakar det bra så är det nog ingen fara. Men med den doften, som satte sig fast i mina luktsinnen och var svår att radera ut, så är jag tveksam om den är drickbar.

Vi får väl se...

4 kommentarer:

Martin sa...

Doftar det illa får vi göra en snabbkur i värsta fall. Ta en steriliserad skumslev och dra bort skummet dagen innan. Applicera humle och torrhumla en dag. Dessvärre brukade vi ju all Hallertau Aroma till vårt Lambic-experiment idag.

Alexi sa...

Ajdå, det låter inte bra. Fisöl bör vi lämna åt andra bryggerier att göra.

Splat sa...

Fisöl lockar inte *hytter virtuellt med näven* Instämmer i föregående talare att det finns andra som gör det bättre..eller sämre nu kanske? :-)

Fredrik K sa...

Här och häpna, den har klarnat och ett testprov avslöjade att den inte smakar dumt alls! Men vad var det som hände egentligen? Beats me.. ska bli intressant att kolsyresätta och dricka lagom till midsommarafton :-)