söndag 17 maj 2009

Frukt-test

För att fira ledigheten som kommer nu i veckan skall Christian O, Victoria och Martin göra lite öl, denna gång med bas i SHBFs öltypsdefinition klass 10, Syrliga öl. Av allt att döma kanske vi klassar in i 10F, Övriga klassiska syrliga öl, mest efter meningen "Såväl klassiska öltyper som experimentbrygder kan förekomma. På grund av den stora variationen ges ingen typdefinition.". Vi ska ha i lite frukt...

Mäskschemat saknas i dagsläget men med ca 2/3 pilsnermalt, och 1/3 vetemalt och lite oxiderad humle så har vi nåt att gå på. En förpackning Belgian Lambic Blend har beställts och vi ska se ifall vi kan få Svante på Humlegården att hålla ett paket Brettanomyces claussenii åt oss till sekundärjäsningen. Anledningen till att vi inte beställde den nu var rekommendationen att hålla den i en temperatur kring 0-4 grader tills den ska användas. Ingen av oss har den kylmöjligheten och vi tror inte den mår så bra att ligga i 8 grader i några månader.

Frukt var det ja. En idé som dök upp hos Christian och Martin under en tågresa mellan Lund och Helsingborg var kiwi. Varför vet vi inte riktigt men det kan bli intressant.
För att testa kiwins förmåga att avge smak i vätska (utan jästtillsats) står nu två burkar med vatten och 100g frukt vardera (kiwi och körsbär) i köket hos Victoria och Martin. Om några dagar ska vi lyfta på locken och se vad som hänt. Har inget hänt så får vi se vad vi ska göra, det är ju ett tag kvar till sekundärjäsning.


Som bonus kan vi meddela att vi ska göra lite konceptöl. Förutom den planerade GoD Stout som ska bryggas i Augusti (mer info om detta kommer vad det lider) dök en nästan genial och väldigt unik idé upp igår. Konceptet är spikat, nu ska vi bara förankra idén och se över möjligheterna att skapa ett recept i led med konceptet. You have not seen the likes of this.

2 kommentarer:

ricke sa...

Kul att ni tar er and syrliga fruktöl. Kiwi kan nog funka. Amerikanske Upland har en kiwi lambik i sitt utbud, som jag iofs inte har provat men det låter rätt roligt.

Ska bli spännande att följa processen.

Pierre sa...

ooohhhh, detta är spännande!