Idag var det stora hemb(r)yggardagen. Men vi börjar med gårdagen.
Efter att ha bokat in oss på Beermakers Dinner V3 så satt jag, Victoria och Pettsson kvar och tog ett par öl. När vi lämnat Dahlbergs såg vi några bekanta stå och röka utanför Bishops. Vi kilade in för att ta en öl med dem. Samtidigt hade Bishops personalfest (dvs. de senast anställda fick jobba) och vi råkade i konversation med Seb som håller i stället. Vår bryggning kom självklart upp som diskussionsämne och jag nämnde vårt problem att fixa tillräckligt många 50cl pantflaskor. Seb erbjöd sig att ställa undan en 4 backar (60 flaskor) i utbyte mot några flaskor av vårt hemgjorda. Stort tack!
Nåväl. Idag tog jag och Fredrik bussen kl 10.14 för att handla det sista i verktygs och materialväg på Ö&B och Optimera (men vi glömde köpa fler slangkopplingar). På Ö&B hittade vi rostfria 10-litersgrytor för 229kr vilket vi tycker var överkomligt. Vi köpte örngott (minska spridningen av maltdamm), silvertejp och en gummiklubba. På Optimera blev det en såg och de trävaror vi behövde. Inne på Optimeras trälager frågade vi den ansvarige om de hade några kortare brädor. Svaret var nej men han undrade vad vi skulle ha en kort bräda till. "Vi ska skruva fast en maltkvarn i den. Vi ska brygga öl." blev svaret varpå han raskt tog oss till sågrummet för att se ifall något vi sökte fanns där, och det gjorde det. En lång och bred MDF-skiva låg för deponi så den fick vi gratis och ca 60x60cm plywood kostade hela 25 kr. Tur var bara förnamnet.
Vi mötte upp med Christian och begav oss till lägenheten för att bygga. Patrik slängde samtidigt in sin sista tvätt för torkning och dök upp efter en stund. Alla var nu på plats utom Stefan som hade missat att det var idag. Attans då.
Första objektet var vörtkylen. Min tanke var att kröka den runt en mindre kastrull och efter en lite halvknagglig uppstart med differensierade höjdmätningar och skarpa böjar så var vi på god väg. Till slut hade vi en fin spiral som jag och Christian började snitta och skala plast ifrån. Vi kapade lite slang och satte fast dem på kylaren. Samtidigt påbörjade de andra med maltkrossinstallationen varpå arbetet började bli svettigt. För att svalka oss öppnade vi två Zeunerts Ale som smuttades på under arbetes gång.
En plats valdes ut på MDFen där hålet för malten skulle tas upp. Några borrhål gjordes och Patriks händiga lilla Victorinox-såg sågade sakta men säkert upp en snygg ruta. Därefter borrades fyra hål för krossens bultar och vår Monster Mill skruvades på plats. Nästa steg var malt-tratten.
Inspirerade av Anders anordning som vi såg på kursen tog Fredrik och Patrik snabbt fram ett koncept som kunde funka. Plywooden sågades upp och spikades ihop till en tratt som beräknades rymma ca 6kg malt. För att mer rikta malten till kvarnen så sågades en bit till och borrades upp som sattes på botten av tratten. Tack vare IKEAs vinklade stabiliseringsjärn (ni vet de man själv aldrig använder till bokhyllan) så skruvade vi fast hålplattan till tratten.
Det som verkade enklast från början var lakkärlet/mäskkärlet. Ena tunnan skulle ha ett hål, den andra typ 100. Lätt som en plätt. Eller inte.
Att borra hundratals 2,5mm hål i en plasttunna är jobbigt och tar tid. Vi är, trots avslutad byggdag, inte klara med det. Ca 150 hål har borrats men vi har nog kanske 450 kvar alla med nu ca 1cm mellanrum. Tunnan som skulle få en tappkran inmonterad var inte den heller enkel. Efter mycket om och men fick vi ett tillräckligt formligt hål där tappkranen kunde tryckas igenom, men vi kunde inte skruva fast den. Vi var lite irriterade men kom fram till att vi kunde nog lösa det med en skiftnyckel så vi kapade till liggunderlaget så det passade perfekt runt tunnan höjdmässigt.
Vi tog en paus mellan 13.30 och 15 för mat och så Patrik kunde avsluta sin tvätt. Christian hade avvikit lite tidigare för att hinna till bolaget för sin släktmiddag på kvällen men kl 15 var Fredik och Patrik tillbaka och bygget fortsatte. Vi testade att olja in tappkransgängorna och med lite jävlar anamma fick Patrik den på plats. Vi fyllde upp den med vatten och testade ifall den var tät och det var den turligt nog. För att fira delade vi på en flaska Cantillon Iris.
Arbetet med tratten fortsatte nu. Hur skulle vi få den att stå still på krossen? Det fanns skruvhål på toppen av krossen men vi saknade skruvar. Vi beslöt att vi kanske fick skjuta lite på det då tills jag kom på att vi hade fler IKEA-saker som kunde vara nyttiga. Metallpiggarna till bokyllor fick perfekt plats i skruvhålen. Fyra hål borrades i hålplattan och piggarna limmades fast. Därefter tätade vi tratten innifrån med silvertejp. Vi avslutade dagen med att såga till MDFen till en lite mer hanterbar längd.
Nu är det bara lite borrande och lite slangkopplingar kvar att fixa. Pust. En vecka till bryggning.
1 vecka sedan
7 kommentarer:
Grymt jobbat! Ledsen att jag inte var med, hade helt blandat ihop datumen.. Jeje, vi ses på lördag.
Hej!
Löjligt pirrig som jag är inför vårt första bryggförsök läser jag allt jag kommer över för att lära mig. Er blogg har varit suverän! Har väl läst om ert första år hittills, ungefär. I kronologisk ordning, förstås. :)
Nu är jag väldigt sugen på att apa efter ert vörtkylarbygge, men VVS-novis som jag är (fast jag har monterat en blandade i köket! faktiskt!) undrar jag: Hur fäste ni slangarna? Vilken dimension hade röret?
Tack på förhand för svar!
/kalle.
Vi köpte ett rör från Clas Ohlson, http://www.clasohlson.com/se/Kopparr%C3%B6r/Pr490391005, tror det var 12 mm. Sedan var det vanlig trädgårdsslang och några justerbara slangklämmor.
Vi har under åren modifierat vår kylslinga och har nu extra armerad slang precis där vi sätter slangklämmorma för att minska chansen för läckage. Tips är på änden av röret och änden av slangen köra ett lager eller två av eltejp. Då minskar risken för skador på slangen där du spänner slangklämmorna.
Sedan har vi numera Gardena snabbkopplingar på allt och det är guld värt!
Ja, och med 12 mm så är det då innerdiametern på röret som avses :)
Tack!
Kul, nu blir det nog snart bygge. Eller snart nog. Eller i sinom tid. Vi tar det i små steg, men blickar redan långt framåt. :)
Återstår att komma på bra sätt att ansluta slangen till handfatskranen eller duschblandaren tills vidare. (Eller vänta tills vi brygger hos Mats som har både trädgård och dito -slang.)
Nästa måndag premiärbryggs det förhoppningsvis. Tack för inspiration!
/kalle.
Vi har en krankoppling, som finns i denna: http://www.clasohlson.com/se/Grundsats-Hozelock/Pr242021000
Går enkelt att koppla in i duschen. Returvattnet leder vi ned i toaletten :)
Jag använde mig av klämringskoppling med utvänding gänga (http://www.jula.se/klamringskoppling-med-utvandig-ganga-450257) på kopparröret. Då kan man bara helt enkelt koppla det till duschslangen (bara att skruva av duschmunstycket). Sen låter jag hinken stå i badkaret och låter bara vattnet rinna ut över kanten.
Skicka en kommentar