måndag 25 mars 2013

SM-bryggning 2 - 2013


!Innehåller information om öl som deltar i domartävlingen på SM!

Först och främst i detta inlägg får vi väl be om ursäkt för att vi försummat vår blogg på sistone. Men så blir det ibland, vi har helt enkelt haft för mycket annat att tänka på

Men nu till inlägget om nästa öl som var planerad till SM i domartävlingen och folkets val tävlingen. Vi hade redan i höstas bestämt oss vad för öl vi skulle ställa upp med och nu var det dags för den sista av brygderna att tillverkas, den ganska klassisk Dubbel IPA. Men vi kan ju inte bara tillverka en öl. Så vi slog våra kloka huvuden ihop och kom fram till att vi ska göra en öl som vi helt enkelt tycker är god att dricka så det blev en engelsk bitter.

Så nu till DIPAn, Doomsday, varför en sådan? Jo dels är det en öltyp vi bryggt ett gäng gånger och därför har en hel del erfarenhet att använda. Vi har även fått tidigare dommarutlåtanden på dessa som vi kan dra nytta av. Sen är det ju en bra öl för Folkets val, en DIPA ger ju en snabb och stor smakupplevelse på den lilla mängd som man får som besökare. Så vi har helt enkelt tänkt taktiskt för att komma bra till i tävlingarna. För att förbättra det snabba första intrycket har vi torrhumlat skiten ur ölen. En direkt förgångare till ölen är Cage Around The Sun och mycket av idéerna i det ölet är tagna till även Doomsday. Grunden är ju en kraftigt humlebaserat öl och för att förstärka detta har vi skippat den rena bittergiven och låter hela beskan komma från sena givor och med detta även de fräscha humletonerna vi var ute efter. Även namnet är en är ett steg vidare på tidigare öl, Doomsday och Cage Around The Sun är låttitlar från Monster Magnet.

Den andra ölen då, Twobyfour? En engelsk bitter, ganska ordinärt på sätt och vis. Detta är ju en mycket god ölstil som vi gjort ett par försök på att få till utan att i vår menig riktigt lyckats med. Men trägen vinner och de erfarenheter vi har borde ge en gott resultat. Och i god ordning vid denna tid på året kommer även denna öl skickas till dommartävlingen på SM. Och i lika god ordning fick vi namnet från vad vi tittade på vid bryggtillfället. Twobyfour är ju ett sätt att uttrycka dimensionerna i tum på en planka och det var just den gamla engelska klassiska komedin vi tittade på, dom kan humor dom där britterna.

Själva bryggdagen gick till som den brukar. Det börjar till och med vara så att vi prickar våra värden med förbluffande noggrannhet, vilket är kul. Annars spenderades dagen med att organisera upp våra lådor och skapa platser och märka upp, det gör det lite enklare i fortsättningen. Dagens underhållning gick i brittiskt tema. Förutom Plankan som nämndes innan tittade vi på klassiker som The Young Ones och A Clockwork Orange.  Dagen avslutades med att vi drog oss ner till Mogwai där även Sällskapet Malte hade ett depåstopp på sin pubrunda av Landskrona och Helsingborg.


Nedan är bryggprotokollen skrivna med vit text, markera texten så syns den.
Detta är för att inte förstöra för eventuella SM-domare som läser bloggen

Bryggprotokoll - Twobyfour - 22 liter

Malt & Extraktgivare
3,88 kg Marris Otter
0,16 kg Carmünch I
0,23 kg Amber malt
0,21 kg Crystal malt
0,19 kg Majsflingor

Försockringsrast 68ºC - 90 minuter

Koktid - 60 minuter

Humle
24g EKG (kottar) 6,4% α-syra - 60 minuter
24g First Gold (kottar) 6,5% α-syra - 22 minuter
24g First Gold (kottar) 6,5% α-syra - 7 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
21 dagar primär - Wyeast #1318 London Ale III

OG 1046 - FG 1011 - 4,6% ABV - 32 IBU - 29 EBC

Bryggprotokoll - Doomsday - 20 liter

Malt & Extraktgivare
7,42 kg Pale Ale Malt    
0,40 kg Crystal Malt     
0,24 kg Carapils    

Försockringsrast 65ºC - 90 minuter

Koktid - 90 minuter

Humle
16g Centennial (pellets) 10,3% α-syra - 30 minuter
16g Galaxy (pellets) 12,3% α-syra - 25 minuter
21g Amarillo (pellets) 9,5% α-syra - 20 minuter
21g Centennial (pellets) 10,3% α-syra - 15 minuter
32g Amarillo (pellets) 9,5% α-syra - 10 minuter
25g Galaxy (pellets) 12,3% α-syra - 10 minuter
30g Centennial (pellets) 10,3% α-syra - 5 minuter
30g Amarillo (pellets) 9,5% α-syra - 5 minuter
30g Centennial (pellets) 10,3% α-syra - 1 minuter
42g Galaxy (pellets) 12,3% α-syra - 1 minuter
100g Amarillo (kottar) 10,9% α-syra - Torrhumling 4 dagar
100g Galaxy (kottar) 14,2% α-syra - Torrhumling 4 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
17 dagar primär, 4 dagar sekundär - Wyeast #1272 American Ale II

OG 1078 - FG 1012 - 8,8% ABV - 88 IBU - 22 EBC

Bryggdatum
2013-03-02

Deltagare
Martin, Victoria, Patrik, Niklas, Fredrik, Stefan, Kristoffer
En av våra "tunna i tunna",  grunden i vårt bryggande
En egen maltkross är bra att ha om man har mycket olika maltsorter.
Dom kostar ju en del men tratten är hemmagjord och betydligt billigare
Plankan på TV, öl att dricka och Martin som antecknar dagens värden
Det är ganska varmt men med en effektiv kylspiral är detta moment klart på 5-10min
mmm, massa humle till Doomsday
Men humlen ska ju inte med i den färdiga brygden


1 kommentar:

Stefan - Ölsvammel sa...

Det ska bli gött att prova :)