I helgen var Patrik och Martin på SHBFs Funktionärstäff i Stockholm och representerade en del av Utbildningsgruppen, en av grupperna som deltog. Många bra och givande diskussioner ägde rum men en punkt som togs upp har vi reflekterat extra över som bloggare - försvårar Sveriges bloggare domarnas arbete inför t.ex. SM?
I en domarbedömd tävling är domarnas opartiskhet viktig och de gör idag ett utomordentligt jobb för att hålla sig opartiska, men som oss andra är de ju intresserade av den svenska hembryggarscenen och det som skrivs på bloggar och forum. Så vad händer då bloggare skriver om det som de ska tävla med i SM, speciellt i Domartävlingen? Ja, beroende på vad det är för ölstil kan detta färga, eller åtminstone sätta en referens och relation till just bryggaren och dess öl, både positivt och negativt.
Tar vi en klass med många deltagare, t.ex. klass 4 med APA eller klass 5 med IPA, så kanske man inte är unik med att använda Cascade och torrhumla med Amarillo och ha American Ale som jäststam i sin öl och det kanske inte är något som direkt fastnar i en domares minne. Men om det är en en klass med färre deltagare, t.ex. klass 10, där en speciell fruktlambic med havtorn dyker upp och det redan stått på en blogg, då är ju risken klart större.
Så vad har vi som skriver på landets olika hembryggarbloggar för skyldighet och vad kan vi göra för att hjälpa domarna med att vara opartiska men samtidigt ge övriga läsare (som troligtvis är majoriteten) nåt att läsa? Jag anser att om vi vet med oss att detta är en unik öl, som i exemplet med havtornslambicen, så kanske man ska tänka en gång till innan man skriver sitt inlägg. Men en havtornslambic kanske man inte svänger ihop sista månaderna innan SM, utan det är något som bryggdes redan 2011 och skrevs om då. Ska man tänka fler år i förväg? Har du planerat att tävla med den redan vid bryggtillfället, så kanske det. Men är det något som du kommer på senare, ja då ska du nog kanske inte gå ut med detta när du väl beslutat dig för att tävla.
Den öl som bryggs månaderna innan SM bör man vara klart mer restriktiv med att skriva om. Vi har redan skrivit om två öl som kommer delta på DT i SM och förhoppningsvis har inga domare som råkar på att döma dessa klasser läst detta eller något minne av det, men hur ska man göra om man ändå har gjort detta/vill skriva?
Efter lite om och med har vi gjort detta:
1. Till varje rubrik lägger vi till texten (!DT-öl, SM 2013!)
2. Blogginlägg inleds med följande text i fetstil !Innehåller information om öl som deltar i domartävlingen på SM!
3. Bryggprotokollen har samma textfärg som bakgrundsfärgen. För att se bryggprotokollet måste läsaren göra en aktiv handling och markera texten för att se innehållet.
Tre enkla handlingar som gör att en domare snabbt och enkelt ser att detta är något hon/han inte bör läsa samtidigt som den "vanliga" läsaren kan ta till vara på informationen. När SM är avslutat kan man sedan enkelt återställa inläggen till som vanligt.
Räcker detta eller ska Sveriges hembryggande bloggare ta en paus från årsskiftet till SM? Oavsett vilket känns det viktigt att vi som bloggar tänker över detta och kanske t.o.m. försöker enas om hur vi kan lösa problematiken med att både underlätta domarnas arbete och samtidigt ge våra övriga läsare nåt läsa.
Så, dags att inleda diskussionen!
1 vecka sedan
8 kommentarer:
Jag har själv reflekterat över detta och kommit fram till att jag fortsättningsvis inte ska skriva på bloggen vilka öl jag ställer upp med i SM förrän efter helgen då domarna har gjort sin bedömning. Kanske borde man till och med vänta till efter SM.
Så långt som att inte skriva om SM-öl alls innan SM tänker jag dock inte sträcka mig. Det krävs nog som sagt att det är ett ganska ovanligt eller speciellt öl för att en domare ska komma ihåg det från någon blogg vid SM-bedömningen.
I så fall får vi väl helt enkelt lita på domarnas integritet. Om man som domare känner att en jävssituation uppstår p.g.a. att man har en vänskapsrelation så kan man alltid lägga ner sin röst.
Precis som Ekstedt tror jag på att det borde räcka att inte skriva vilka öl man tänker ställa upp med i SM.
Men hur man skall göra med exemplet med en havtorns lambik är lite svårare. Jag vill tro att även där utelämna att den skall skickas in till SM borde räcka.
Att bara utelämna information om just deltagande vet jag inte om det räcker.
Om man förutsätter att domare A läser bloggen och vet att bryggare B frekvent skickar öl till DT i SM, så är ju steget inte långt ifrån att domare A kanske tänker att "den där kan nog dyka upp på SM", lite baserat på ölstil, bryggdatum etc.
Då ser jag hellre att man eliminerar den tanken med ett klart meddelande om att "Läs inte detta om du ska döma SM"-meddelande.
Jag litar helt och hållet på domarnas integritet men det finns säkert någon ute i stugorna som sitter och muttrar över att en öl det stått om på internet får medaljer :)
För stugmuttraren hjälper nog inte en disclaimer, det står ju fortfarande om ölen på bloggen, och det bygger fortfarande på domarens integritet att han inte läser inlägget i fråga.
För egen del tappar jag upp nästan alla mina brygder på 5 svenska 33-flaskor, och så bestämmer jag mig senare vilka jag ska ställa upp med i SM. Då får jag ha en disclaimer på varje inlägg, eller för hela bloggen. Eller så får jag sluta helt att blogga om mina hembryggder. Eller strunta i att tävla i domartävlingen i SM.
Jag tror nog att så som du gör Fredrik är ett mindre problem utan det är nog just att från årsskiftet och framåt nog kommer att dyka upp fler och fler poster på bloggarna om öl som ska skickas in till DT och tas med till FV. FV är å andra sidan inte domarbedömt, men många deltar ju i båda med sina brygder.
Man får iaf hoppas att inlägg som listar ölen man brygger under året som man ska skicka in dyker upp. Sånt är ju mindre bra.
Värt att diskutera och det är såklart inte fel att märka upp en post som innehåller information om ett deltagande öl, men jag tror kompisröstning är en långt större faktor i folkets val än i domartävlingen och extremt originella brygder dyker väl egentligen bara upp i specialölsklassen?
Jag tror och hoppas de flesta domare inte kan hålla reda på alla blogginlägg om eventuellt inlämnade öl, men däremot skulle avstå från att döma i en begränsad klass där de vet att någon de känner väl kommer att ställa upp.
En intressant reflektion och vi inom Fear Wolf gänget har gjort en liknande reflektion. Därför recenserar vi inte våra egna deltagande öl månaderna innan de tävlingar vi skall delta i för att på så sätt inte påverka någons åsikt medvetet eller omedvetet i någon riktning.
Recenserar man sitt tävlingsöl dagarna innan tävling och skriver "lite tunn smak" så kan man ge sig på att man kommer få den feedbacken. Människan är mycket lättpåverkad av naturen. Är man verkligen ute efter folks åsikt om ens öl skall man hålla sin åsikt för sig själv tills dom uttalat sig.
/Peter
Intressant inlägg. Jag tror iofs att blogginlägg har större påverkan på Folkets Val än på Domartävlingen. Men jag tror påverkan är liten överlag, speciellt på domartävlingen där det måste till speciella förhållanden för att det ska ge genomslag (t.ex. exempel med havtorn ovan). Samt en väldigt uppmärksam domare, jag har märkt själv att jag kan koppla bort vilken öl jag dricker på t.ex. skribentprovningarna på Systembolaget.
Å andra sidan kan det vara bra att vara tydlig och jag gillar Hembryggarbloggens lösning. Jag ska försöka lägga in varningar i början av inlägg om jag planerar/funderar på att ta med en öl till SM oavsett om det är Folkets Val eller Domartävlingen. Att sluta skriva om det känns tråkigt då jag själv tycker det är kul att läsa vad andra tar med till SM. Det ökar ju dessutom intresset för tävlingen.
Recensioner av egna öl slutade jag med för att tag sedan. Känns inte som att nån annan än jag är intresserad ändå, så för tillfället kör vi dessa recensioner internt inom föreningen istället. Fokus ligger då på: "Hur kan denna öl bli bättre?"
Skicka en kommentar