Den första kursölen skulle vara en American Pale Ale och humlen vi valde till den var Wai-iti och Galaxy. Dessa två humlesorter upptäckte vi tack vare Peter Högströms brygder på Höstölsträffen. Humleprofilens grundkoncept får vi tacka René Wiik och hans blandade för: 2/3 Wai-iti och 1/3 Galaxy.
Strax innan 10 dök kursdeltagarna upp och det var bara att köra igång. Vi hade en inledande presentation av oss själva och vad vi skulle göra - sedan var det full rulle.
Kursdeltagarna fick väga malten, krossa den, blanda till rätt temperatur på vattnet... ja ni fattar. Allt.
Det var lite svårt att hålla sig borta men ibland fick man gå in och pilla, ta värden och ta fram lite utrustning.
Kursdagen gick utan missöden och vi lyckades ge svar på nästan alla frågor vi fick. När bryggdagen var klar hade vi 19 liter vört på OG 1.055. Då receptet siktade på 20 liter med OG 1.056 var vi nöjda med det hela.
Efter lite mer än tre veckor var det återsamling och dags att tappa ölet på flaskor! Utjäsningen hade varit ordentlig och i flaskorna hamnade 18.5 liter med FG 1.010, 6.0% ABV. Det var mycket persika i doften, färgen var fin, smaken var behaglig och kursdeltagarna nöjda. Flera av dem har redan dragit igång med både satsbryggningar och BIAB och helmalt står på tur.
På det hela taget - en bra första kurs! Om ca två veckor är det dags för nästa omgång, även den fullbokad. Nästa kursplats finns i maj!
Bryggprotokoll - Kursöl 1, American Pale Ale - 20l
Malt & Extraktgivare
4.80kg Pale Ale Malt
0.40kg Crystal Malt
0.35kg Carapils
Försockringsrast 67ºC - 60 minuter
Humle
10g Wai-iti 2,6% a-syra - 60 minuter
5g Galaxy 12,7% a-syra - 60 minuter
30g Wai-iti 2,6% a-syra - 22 minuter
10g Galaxy 12,7% a-syra - 22 minuter
30g Wai-iti 2,6% a-syra - 7 minuter
10g Galaxy 12,7% a-syra - 7 minuter
Övrigt
Protafloc, Jästnäring
Jäsning
3 veckor primär - Wyeast 1056, American Ale
OG 1.056 - FG 1.010 - 6% ABV - 33 IBU - 16 EBC
Bryggdatum
2011-12-11
Kursdeltagare
Mats, Pierre, Patrik, Charlotta, Olof
Bilder
Maltkrossning är ändå rätt faschinerande
Kursdeltagarna dokumenterade mer än vad vi gjorde
Lakning pågår!
Färdigjäst och fin
Patrik instruerar Patrik i korrekt kapsylering
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar