måndag 21 februari 2011

Tappning - Ingen Blonde III och Fale

Tre veckor med primärjäsning fick både Ingen Blonde III och ölen som numera är känd som Fale. Klockan 11 i lördags inleddes flask- och fattappning hos Patrik. Jo, fattappning!

Fredrik har sedan ett tag tillbaka haft ett 9-liters fat och nu var det ö-premiär för den. Vi inledde med att flytta 20 liter Starsan från ena primningstunnan till den andra via häverten. På så vis desinficerar vi all utrustning samtidigt utan att behöva anstränga oss. Sånt gillar vi.

Ingen Blonde III var först ut. Det var en härligt gyllengul vätska som doftade mycket trevligt. Smaken var inte heller fel på och detta kan nog vara den bästa varianten av denna brygden vi gjort. Även denna gång hade vi en pigg jäst, just den förpackning vi använde var knappt en månad gammal. Det avspeglade sig på vårt FG.

BeerSmith beräknade 1.015 och vi hade därefter estimerat ett FG på 1.012-13 med tanke på tidigare erfarenheter. Nu hade det jäst ut ännu mer, hela vägen ner till 1.007! Inte bara att det hamnar precis under typdefinitionen för 9B men det blir hela 7%. Kraftiga grejer. Om 1-2 månader har vi nog en riktigt god öl i flaskorna och i Fredriks fat. Förhoppningsvis är de 33cl-flaskorna som kommer gå till SM i bättre skick än fjolårets...

Därefter var det dags för den öl som vi slitit och misslyckats och ja vet inte vad som hände... Kraftig doft ur tunnan och en mörk vätska. Klara toner av choklad och frisk humle i doften och i smaken hade vi en fyllig choklad som balanserade de ca 60 IBU som det till slut hamnade på. Det var riktigt gott och inte för alkoholstarkt. London Ale III hade jäst ut till 1.016 och brygden landade på 5.7% ABV.

Nu är ju bara problemet att reproducera något som ska sluta som det vi hade i tunnan, utan korkunderlägg, överkok, proppar som går och trasiga induktionsplattor. Det löser vi nog. Nu på lördag är det dags igen - flasktappning av Maltes Jubileumsöl, Testbatchen.

Bilder:

Starsan-transfer

Tunnor med gott innehåll

Fredrik och Patrik läser noga av hydrometern

Fatöl!

Mörkt och gott

3 kommentarer:

Fredrik K sa...

Precis testat att för första gången få öl ur corneliusfatet. Det gick över förväntan bra.. och IBIII smakar..... lovande :-).

Martin sa...

Suveränt, då får du vara fatansvarige inför SM och andra evenemang ;)

Fredrik K sa...

Uj, "teoretikern" och fatansvarig.. då är jag ju inte längre enbart teoretiker utan även praktiskt ansvarig för fat..hmm hur går det ihop. "Teoretiskt fatansvarig" låter bättre.. eller "Fatansvarig Teoretiker" :-P