måndag 20 september 2010

Fyllning - GoD Imperial Porter 2010

Efter en månad i en tunna var det då äntligen dags att fördela det svarta guldet, dvs GoD Imperial Porter, i olika glasbehållare. Till den stora provsmakningen i December så valde vi denna gång att använda stora flaskor med patentkork. Mest för att det är pampigt samt att det får plats i en ryggsäck.

Två stycken flaskor på 75cl och två stycken på 100cl samt en bonusflaska på 65cl fylldes innan de "små" 33:orna åkte fram. Av de ca 19.5 litrarna i tunnan valde vi att plocka ut ca 17.5 liter. Detta på grund av att vi inte ville ha med för mycket jäst.

Vätskan doftade mycket trevligt och var trots sitt mörker väldigt klar och fint utjäst. Vi uppmätte ett FG på 1013 vilket vi var nöjda med. Till vår glädje fick vi en inte för söt produkt, vilket vi inte gillar med vissa porter. Styrkan blev på respektabla 8.5% men det märktes inte av alls under provsmaket utan det var en lagom förnimmelse av bl.a. choklad som fanns i munnen istället för alkoholvärme.

Patriks spontana kommentar blev "Den här behöver vi nästan inte lagra, den är god nu." och det är nog bara att hålla med. Vi har fått till en bra brygd som förhoppningsvis bara kommer bli bättre med lagring (om den följer sin föregångare).

Eventuellt för-smakprov efter lite lagring av den enda 25cl-flaskan kommer isf om ett par veckor. Vi får se!

Bilder:
Mörkt och väldoftande

Bra utjäst

Stora flaskor gör det bara bättre