söndag 13 september 2009

Fyllning - GoD Stout

Som vanligt när det är dags att fylla flaskor så brukar något krångla. Denna gång var det åter igen flaskfyllaren vars ventil hängde sig. Christian O föreslog att vi kanske dessutom borde köpa in en till kapsyleringsapparat, ifall den vi har nu går sönder eftersom "den kommer sannolikt gå sönder då vi faktiskt ska använda den". Vi får se hur vi gör men det skadar ju aldrig att ha backup.

Till ölet!
På fredageftermiddagen gick jag och Victoria till Koppi där Anne bryggde på plats till oss. Kaffet smakade riktigt gott och vi fick med oss 6dl hem. Innan det var dags att ha kaffet i tunnan så tog vi ur ca 5dl för att ha i en separat 33cl-flaska samt att mäta FG innan kaffet tillsattes.

Vad vi tidigare varit oroliga för var att vi skulle landa på någon mesligt 7%-ig dricka då vi inte nådde vårt estimerade OG efter koket. Som vanligt hade jästen gjort sitt och denna gång med råge. FG uppmättes till 1015 vilket med vårt OG på 1081 gav oss 8.6% innan kaffet och efter en uträkning: 8.4% med tillsatt kaffe. Inte alls illa pinkat - det blev en Imperial Stout ändå.

Vätskan som var i mätröret hälldes över i ett provningsglas. Det var svart som tusan och hade en behaglig arom av mörk choklad och kaffe. Det smakade även rätt gott med en viss alkoholvärmande ton som inte slog igenom i smaken. Och då var det ju rätt ur tunnan!

Söndag. Fyllningsdags.
Fyra backar med rengjorda flaskor av modell svensk 33cl stod redo. Christian O och Patrik var på plats tillsammans med Eva och Jonas som var med för att observera.
En sockerlag på ca 110g socker hade förberetts och på inte alls för lång tid hade vi flyttat den kolsvarta vätskan från en tunna till en annan. Jästresterna såg nästan ut som chokladmousse. Vi gjorde en ny FG-mätning för att se ifall kaffet hade påverkat vårt tidigare värde men det hade det inte. Det som kaffet hade påverkat var smaken och doften. En klart mer aktiv närvaro av kaffet fanns i både smak och doft.
Totalt blev det 66st 33cl-flaskor som fylldes och nu ska få stå till sig till minst December.

Bilder:
Kaffeleverans.

Chokladmousse och olja?

Den blev rätt svart ändå.

4 kommentarer:

Fredrik K sa...

"5dl för att ha i en separat 33cl-flaska.." Inte dåligt att få ner så mycket i en 33cl flaska :-P

Martin sa...

Men det stod ju "samt att mäta". Då behöver man ju mer :D

Alexi sa...

Om man bara trycker till ordentligt så går det :)

Christer sa...

Ser gott ut!