måndag 20 april 2009

Bryggning - Belgisk Blonde (Blonde-James Blonde)

Den 18 April bryggdes det hos Fredrik och Maria åter igen. Denna gången var Marias föräldrar med som medbryggare. Ett recept på en Belgisk Blonde hade designats med inspiration av vår Ingen Blonde. Skillnaden på detta recept och det ursprungliga var att annan karamellmalt, humle och jäst hade valts.
Ingredienser var som följer:
Pilsner Malt
Special B Malt
Green Bullet (bitterhumle)
Riwaka (smakhumle)
Limeblad
Strösocker
Riwaka (aromhumle)
Trappist High Gravity jäst (Wyeast Labs 3787)

Det enda egentliga problemet som uppstod är det som nästan alltid uppstår nämligen temperaturproblem. Försockringsrasten fick stanna vid 64,5 C i 10min och 65,5 C i 70min.
Utmäskningentemperaturen på 77 C nådde vi inte heller så det fick räcka med 73 C i 10min.

Hur ska vi lyckas bättre? Vi får fundera på det. Nedan två bilder. På den första mäts temperatur på mäsken av Maria och hennes pappa. På bild nr 2 läser jag av SG i slutet av lakningen.


I brist på mätglas kan man även använda hydrometerns förpackning som mätglas.
En andra påkomst för dagen var att använda en potatismosare (eller vad det heter) både till att skumma av vid koket och att plocka ur humle ur saftsilen vid silning.

Resultaten av bryggningen resulterade 18 liter med ett OG på 1059. Men den såg inte ut att bli särskillt blonde... men vad gör det. Det viktiga är att det blir gott :-)

3 kommentarer:

Martin sa...

Detta med limeblad tycker jag verkar riktigt häftig. Det blir nog skitbra!

Fredrik K sa...

Ja, vi hade ingen aning om hur mycket limeblad man ska ha. Hört någonstans att dom är lika dryga som lagerblad.. om det nu är sant. Vi tog bara några stycken limeblad. Får se om det märks av något :-)

Alexi sa...

Spännande :) Ser verkligen fram emot smakprov på de små bryggnignarna.