tisdag 16 december 2008

Hembryggning == Hembyggning

De senaste veckorna har ett Excel-dokument gått fram och tillbaka mellan mig och Fredrik. Saker har lagts till, ändrats, tagits bort och ett steg i taget har vår inköpslista för utrustning växt fram.

Många saker är färdiga att använda vid inköp. En hydrometer i Öchsle-skala, en våg för malt eller en kittel är rätt svåra att fixa ihop själva. Vissa saker behöver vi dock fixa ihop själva. Ett sådant beslut tog vi rätt snabbt, det att använda två lätt ombyggda jäshinkar för mäskning och lakning. I en hink ska det borras ett hål i sidan för montering av tappkran. I den andra ska det borras ca 100 hål i botten på med en 2.5-3 mm borr. Hinken med bottenhål placeras sedan i hinken med tappkran. Voila.

Nästa "göra själv"-objekt var vörtkylaren. Vi hade beslutat oss för att använda samma typ av kylmetod Anders på kursen hade - ett kopparrör kopplat till kylvatten. Skulle man då köpa ett färdigt eller tillverka ett själva?
Färdiga kylrör kostade runt tusenlappen så det avskrevs fort. Nästa steg var att hitta en lämplig leverantör/försäljare av kopparrör. Efter en del sökande på nätet hittades en leverantör som gav en rör rekommendation på 7m mjukglödgat rör á 35kr metern exkl frakt.
Hur fraktar man 7 meter kopparrör? Hämtar man ut det på posten?

Några mail senare så meddelar Fredrik att han ska förbi Claes Ohlson där de säljer bla mjukglödgade kopparrör. På plats fick han rådet att köpa ett plasttäckt kopparrör. Då kan man böja till det utan att skada kopparn, sedan kan man skala bort plasten när man är klar. Detta blir vårt alternativ.

Den sista stora (och tydligen dyraste) inköpspunkten blir maltkross. Eller nåt att krossa/mala malten med iaf. Att köpa en maltkross (1600-3300kr) kändes inte som ett ekonomiskt alternativ. Letandet påbörjades efter handdrivna kaffekvarnar och manuella maltkrossar. Kaffekvarnar var billiga men det tog lång tid att mala. Manuella maltkrossar var dyrare, runt 600kr men aningens mer effektiva. Manuell krosstid var 5 minuter per kilo. Detta innebar kanske 30 minuters krosstid och troligtvis många trötta armar.

Av en slump hittade jag en sädeskvarn till Bosch köksmaskiner. En Bosch köksmaskin fick jag och Victoria i julklapp av mina föräldrar!
Ett mail till Bosch skickades om modellförfrågan men svaret var nedslående - vår köksmaskin hade ej den önskade kvarnen som tillbehör.

Diskussion togs och till slut kom vi fram till att en tvåvalsars Monster Mill får bli vårt val. Fredrik sa att han hade möjligheten att bygga ett liknande ställ Anders Boström har hos sina föräldrar och jag har en skruvdragare som kan driva maltkrossen.
Det kostar ju en hel del, men då vi planerar att göra öl mer än en gång så sparar vi tid och kraft med en sådan lösning.

Så snart inköpslistan blir komplett kan vi göra en ekonomisk insamling i gänget och därefter påbörja vårt shoppande!

2 kommentarer:

Alexi sa...

Kanon! Det här skall bli sjukt kul :)

För övrigt tycker jag att Amatörtyckare passar som titel till mig ;)

Fredrik sa...

Jag följer utvecklingen med spänning, lycka till.

Fj