måndag 30 december 2013

Helsingborgs Hembryggargilles nyårskrönika 2013

Ytterligare ett år har gått och Helsingborgs Hembryggargille har som vanligt ägnat oss åt det som vi finns till för samt lite sidoaktiviteter. Kort sagt kan vi sammanfatta bryggaråret med – utrustningsinköp. Dock har vi ju även gjort annat och det kan också sammanfattas och det med de inte så spännande orden – det vanliga

En vanlig bryggning med väl koordinerade bryggare

Varför vill jag då sammanfatta året med utrustning? Jo vi har detta år gjort tre ganska ordentliga investeringar som inneburit att vi kan effektivisera och precisera vårt bryggande. I och med att vi är ett gäng som brygger tillsammans har vi ju den stora fördelen att vi kan fördela kostnaden på flera personer och det underlättar ju när vi vill göra kostsamma inköp. Vad är det då som inköpts och som vi så gärna skryter om? Jo, två ordentliga induktionsplattor och en kvalitetstermometer.
Plattorna är vi mäkta nöjda med och dessa har förkortat en bryggardag med säkert en timme. Dessa, som vi kallar dom tyska monsterplattor, är på 3,5kW och är solitt byggda för proffsbruk men har trots det inte kostat oss mer än drygt 1500:- styck. Det är fördelen med en öppen internationell marknad. Det dom gjort för oss är att förkorta uppkokstiden av vörten med minst en halvtimme och likadant med uppvärmningen av lak- och mäskvatten. Plattorna har även gjort att vi kan driva bättre rullande kok på större volymer, och detta är ju viktigt om man vill undvika DMS i brygderna. En närliggande investering till detta som i och för sig inte är en pryl är den elinstallationen som gjorts för att klara att driva plattorna. Vi lät en elektriker dra fram två enfas 16A uttag, en bra investering för oss då det möjliggjorde ovanstående plattor.
3,5kW induktionskraft, numera har vi två sådana
Termometern är också det ett ganska kostsamt inköp på ca 1300:-. Detta var helt enkelt ett nödvändigt behov då våra gamla termometrar la av exakt vid starten av en av våra bryggkurser. Denna gång satsade vi, som priset speglar, rejält. Detta berodde på att vi inte vill bli stående igen och att noggrant kunna mäta temperaturen är som alla vet mycket viktigt inom bryggningen.
Proffstermometer
Nu sa jag ju att det var tre saker vi köpt in men det stämmer ju egentligen inte helt så vi även köpt in lite fat och annan grundläggande utrustning som jag tycker är så banalt att jag inte bryr mig om att skriva om detta här.

Efter detta stycke med skryt om vår utrustning så är det väl dags att sammanfatta vad vi gjort i övrigt och då först och främst inom bryggningen, det är ju trots därför vi finns. För att starta kan vi säga att vi under året bryggt 30 brygder plus 7 kursbrygder. Vi har nu kommit längre och bättre in i lagerträsket. Vi har på denna sida bryggt allt från ljus pilsner till mörk dubbelbock. Vi är rätt nöjda med vad vi åstadkommit men vi kan nog fortfarande bli mycket bättre inom detta område. Andra öl vi bryggt är apor, ipor, brune, brown ale osv. Vi brygger med andra ord det mesta och det blir oftast vad smaken faller på vilket årets sista gemensamma bryggning visade då vi bryggde en ipa och en apa. Denna bryggning var som en sammanställning av år av erfarenhet och suktande efter god, enkel och lättbryggd öl.
Årets sista brygder. Enkelt och komplicerat bredvid varandra.
Och allt mycket gott, enligt oss.
Vi har även jobbat med att bli bättre på ren bryggteknik med allt från att hålla temperaturer bättre och till att laka i rätt hastighet. Det har visat sig att vi ganska ok numera då vi oftast spikar våra värden. Vi har även gett oss in på komplicerade bryggningar där vår dubbelbock tar priset med en dubbeldekoktion. Bara mäskningen med sina dekoktioner tog 3 timmar och krävde konstant övervakning i kokgrytan.
Dekoktion på gång


Med andra ord fortsätter vi i gruppen att förbättra oss inom alla aspekter inom hembryggningen och vi kommer fortsätta på olika sätt öva och testa för att bli bra på detta.


Stiligt på SM
På tävlingssidan detta år har vi inte lyckats så väl. Vi har ställt upp i SM i Eskilstuna och i Malte hembryggarfestival i Malmö. Ölen var enligt oss själva bra men klart den kunde vara bättre och flera av konkurrenterna hade riktigt fina brygder. Nästa år kommer det nog bli liknade tävlingsschema om än med förhoppningen att vi kommer på bättre placeringar. SM-ölen kommer bryggas redan till trettonhelgen. Vi ser verkligen fram emot SM i Linköping där ett par av oss har lokala vänner och släktingar som vi skall tvinga komma och rösta.
Vi vann inget men Martin fick i alla fall leka med en stor röd traktor så dagen var ändå lyckad

Vi nämnde tidigare kursbryggningar och det har fortsatt och kommer fortsätta framöver. Vi har numera ökat antalet deltagare per kurstillfälle till 10 personer och det har visat sig gå bra. Den ökade mängden deltagare kan vi tacka vår lokal för och det utrymme bryggutrustningen får där. Det är dessutom bra då väntelistan fortfarande är lång. Kursdeltagarna kommer med varierande bakgrund och kunskap men det är givande för oss och vi hoppas att deltagarna tycker det också.


Kurstillfälle, just här är det troligen maltkrossning på gång

Vår brygglokal som nu vi blivit väldigt hemmastadda i har verkligen betalat sig. Vi slipper flytta runt alla saker och vi har hittat en god bryggarordning där. Lokalen har till viss del även blivit ett extra vardagsrum för oss i HBG2 där vi ibland intagit after work öl och haft festliga tillställningar.
Det går att kombinera brygglokal med plats för kräftskiva, drycken finns ju delvis redan på plats

Vad har vi annars gjort som bör komma med i en nyårskrönika om HBG2. Vi har hälsat på andra bryggare här och var i världen. Bland annat var större delen av bryggar gänget var nere i Holland på bryggarfestival hos DeMolen där man kunde prata med till exempel Menno Olivier.
HBG2 hos DeMolen
Vi har även hälsat på våra vänner på olika bryggerier främst i Skåne och kommer med glada tillrop.
Vi har fått en öl bryggd enligt våra recept på Systembolaget. Vi har ett mindre samarbete med Kullabrygg som fått ett par av våra recept. Och det är ju kul att kunna sprida våra kreationer.
I denna sammanfattning kan ju nämnas att vi självklart provar öl även på hemmaplan från alla ställen som tänkas kan och vi skaffar inspiration till kommande brygder.
Vår brygd på Systembolaget

Och alldeles snart är det nu nytt år och som vanligt bryggs det in i det sista på det gamla året så Niklas är nere i lokalen i mellandagarna och gör årets sista ryck. Och när det nya året kommit kommer Helsingborgs Hembryggargille fylla 5 år och det kommer firas vid månadsskiftet januari/februari!!! Under dessa 5 år kommer vi ha bryggt runt 120 öl, ett gäng extra öl inom kursverksamheten samt ett par externa bryggningar. Vi har kommit långt sedan första bryggningen men fortsätter ändå att utvecklas och lära oss. Och vi kommer förhoppningsvis hålla på länge framöver och ser man till vissa inom hembryggarkretsen kan man hålla på hela livet.

Vi har under året var lite sådär lagom bra på att skriva blogginlägg och vi får väl kompensera med denna lilla sammanfattning av året och kanske bli bättre nästa år.
Tack för detta år och gott nytt kommande år!

Helsingborgs Hembryggargille önskar gott nytt år.
SKÅL!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka av årets brygder var ni mest nöjda med?

Jocke i Gbg

Martin sa...

Spontant är det Pilsnergubben II, SkyNet APA, Fermium, Radagast och 11% Kölsch för min del. Sen lär ju 16 Amp bli sjukt bra när den ska serveras :)