måndag 13 maj 2013

SM i Hembryggd Öl 2013 i Eskilstuna

Lite efter de flesta men likväl, för två veckor sedan var det SM i hembryggd öl i Eskilstuna. Under en rätt kaotisk vecka som inleddes med att bedöma av klass 10 och 11 ägde rum i brygglokalen och avslutades med montering av vår nya serveringslåda på onsdagen avgick bilarna norrut på fredagens förmiddag.

Målet var att dyka upp senast till kl 16 då Fredrik och Martin hade konferens med SHBFs utbildningsgrupp. Patrik kunde dessvärre inte delta där då han inte skulle dyka upp fören framåt 21-hugget.

Under bilresan upp fick även Victoria information att hon var önskvärd i radio P4 kl 17 tillsammans med René från SM-organisatörerna och ordförande Jonas. Det blev att snabba på lite.

Runt 15.30 lyckades vi anlända vid hotellet och efter att ha checkat in och diskuterat upplägget med Christian och Kristoffer som anlänt från Stockholm några timmar tidigare så lyckades till slut Martin och Fredrik hitta till SM-lokalen för incheckning och grovt uppbokande av bord till de Skånska deltagarna.

Sedan, medan Victoria var i radio och Fredrik och Martin var på konferens dök Niklas och Sara upp och anslöt sig till Stefan, Christian, Kristoffer och annat löst folk på The Royal Oak för intag av öl och mat. Det blev allas vårt vattenhål för kvällen innan det var dags för lördagen.

Detta år var det insläpp för bryggare redan kl 9 vilket var gott om tid. Fredrik skjutsade bort Martin och Victoria så de kunde börja rigga upp och på dryga 45 min var vi alla på plats och hade lyckats bygga ihop det mesta.

Peter Högström kom förbi och bad oss rigga hans grejer när faten var åtkomliga i kylbilen då han satt som finaldomare. Han körde helt på LAHS detta året, Låg Alkohol, Hög Smak.

Vi hade också med oss öl! Totalt 4 bryggder fördelade på en mörk tjeckisk lager, en maltig IPA, en humlestinn DIPA, och en LAHS-bitter. Några bonusöl följde också med, GoD Barley Wine 2012 och Direktörns Imperial Stout.

Klockan 12 öppnades dörrarna och inom kort myllrande lokalen med folk. Intresset för våra bryggder var hyfsat stort och det var sällan någon lugn stund vid vårt kompakta bord. Vi märkte även i år av trenden att vi fick fler besökare ju längre dagen gick och rent tävlingsmässigt, kanske lite väl för sent. Vår bästa placering detta år var på en lite halvtaskig 17e plats.

Det positiva dock är att vi fem Skånebord som stod ihop (plus Patrik Anderssons bord vid entrén) konstant hade mycket action och jag tror nog all vår öl var slut innan stängningsdags. Vi hoppas på ännu fler Skånska deltagare till nästa år i Linköping och en riktig Skånelänga! Den skånska medaljskörden var stor i år med tre DT-medaljer och en FV-medalj (Hannes guld i klass 3 med sin 12.5%-iga Index Out Of Bounds).

Efter evenemanget packade vi ihop och tog en taxi till hotellet för lite vila innan banketten på Munktell museet.  Maten och drycken och hela inramningen kring banketten var suverän och det kan bli svårt att slå framöver!  Vi promenerade därefter till Eskilstuna Ölkultur och tog nån öl innan vi begav oss tillbaka till hotellet för att vila upp oss inför hemfärden. Borta bra men hemma bäst!

Vi brukar summera vad vi tycker var bra och kanske inte helt bra så det gör vi nu med! Vi börjar med all den goda ölen, eller i.a.f. ett gäng stycken!
106 Gambrinius Bohemiska Pilsner, 111 Gabba Gabba Hey! Min mörka Moderna Lager, 211 Ja ä inte BITTER, 225 Giraffe vs. Unicorn, 227 Kodiak Bear Beer, 249 Truly Illegal Wit, 315 Today Your Love, Tomorrow the World, 317 Jalapeno Cream Ale, 320 Knäckebröl
Ja, det var några iaf. Bra grejer över lag på SM även detta år!

Vad var mindre bra då? Ja, det var lite små organisatoriska saker för nästa års arrangörer att se över.
Det saknades vatten att dricka inne i lokalen. PA-t och platsen för scenen var inte alls anpassat för lokalens utformning och storlek. Vädligt mycket utrymme men jättetrångt mellan borden.

Men som sagt, på det hela taget - ett mycket trevligt och gemytligt SM! Detta får vi göra om!

Bilder
Nästan färdigriggade på 45 min!
Representing Skåne
Vår nya skylt lyser!
Lugnet före stormen
Provsmakning med eftertanke

Det blev snabbt mycket folk.
Utskänkning pågår
Skånska flaggan uppe!

Årets lokal svalde folk
Alla älskar röda traktorer
Många deltagande på banketten
Vilka är årets ölhändelse i Eskilstuna? Jo, HBG2!

1 kommentar:

Brew Dude sa...

Fick man provsitta traktorerna?! shit, det missade jag!