lördag 12 januari 2013

Bryggning - Julöl 2012

Nu är Knuts dag på väg och julen ska ut, så det är väl lika bra att skriva lite om vad vi gjorde i hösas - julölen!

Rätt tidigt beslutades det att det var nya varianter av våra tidigare julöl som skulle bryggas. Det blev Ghost Dog X-mas Porter och W for Winter Warmer som till slut skulle produceras.

Ghost Dog har vi bryggt till varje jul och gjort förändringar på varje år. Till julen 2011 gick vi all out och drastiskt minskade alkoholhalten och bytte ut en del av den rostade malten mot Carabohemian, ett helt kg. Carabohemian skulle ge toner av mjölkchoklad och ja, det såg ut som grumlig mjölkchoklad med...

Helt nöjda var vi inte med 2011 års variant när vi jämförde den med 2010 och därför valde vi att plocka från båda recepten denna gången. Carabohemian minskades ned till 5% av maltmängden från 14%. Pale Chocolate kom tillbaka och mängden basmalt ökades lite.
I god tysk stil så valde vi Magnum som bitter giv och tillsatte sedan Tettnanger vid 20 minuter. Vår kryddblandning som varit likadan sedan 2009 halverades detta året, ett bra drag.

W for Winter Warmer var mer lik sin föregångare med den stora förändringen att vi inte hade Muscovadosocker i detta året. Några små maltförändringar ägde rum, men det var mest beroende på felaktig inventarielista :)

Den 27/10 var det då bryggning och som vanligt i lokalen var det mer annat än bryggning som sysslades med, men traditioner ska följas och så gjorde även tomteluva och julfilmer. Det går ej att brygga julöl utan tomteluva eller se på julfilmer.

Förutom att brygga passade vi även på att tappa Pilsnergubbens Pils på fat vilket gick ungefär som planerat, men det är en annan historia.

Bryggprotokoll - Ghost Dog X-mas Porter 2012 - 23 liter
Malt & Extraktgivare
2,64kg Pilsnermalt
2,64kg Münchnermalt
0,53kg Dark Crystal Malt
0,46kg Pale Chocolate Malt
0,33kg Carabohemian

Försockringsrast 68ºC - 60 minuter

Koktid - 60 minuter

Humle
18g Magnum (kottar) 14% α-syra - 60 minuter
35g Tettnanger (kottar) 5,1% α-syra - 22 minuter

Kryddor
½ krm ingefära, ½ kanelstång, 5g koriander, 5 nejlikor, 10g enbär (vid 5 minuter)

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast #1318 London Ale III

OG 1060 - FG 1018 - 5,5% ABV – 33 IBU - 90 EBC

Bryggprotokoll - W for Winter Warmer 2012 - 23 liter
Malt & Extraktgivare
3,53kg Pale Ale Malt      
2,12kg Marris Otter Pale Ale      
0,71kg Crystal Malt      
0,28kg Amber Malt      
0,21kg Pale Chocolate Malt      
0,21kg Havremalt      

Försockringsrast 68ºC - 60 minuter

Koktid - 60 minuter

Humle
28g Challenger (pellets) 8,1% α-syra - 60 minuter
7g Challenger (pellets) 8,1% α-syra - 22 minuter
20g East Kent Goldings (kottar) 6,4% α-syra - 22 minuter
17g East Kent Goldings (kottar) 6,4% α-syra - 3 minuter


Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast #1318 London Ale III

OG 1066 - FG 1013 - 7% ABV – 37 IBU - 54 EBC

Bryggdatum
2012-10-27

Deltagare
Martin, Victoria, Patrik, Niklas, Fredrik, Stefan, Kristoffer

Bilder
Mössan på!
En Pilsnergubbe
Humleoljor på ytan av Ghost Dog
Draven går numera ibland till grisar!

Relax, chill och dataspel
Tomtar?
Kylpatrullen

Inga kommentarer: