måndag 16 april 2012

Bryggning - Cage Around The Sun

Länge har tankarna funnits att göra en riktigt humlebastant öl. Antingen en lite komplex APA eller en dubbel/imperial IPA med en enkel maltkropp där den gemensamma nämnaren var en snuskig mängd humle.

Under ett besök på en av stadens krogar provades Mikkeller Single Hop Series Centennial och Nelson Sauvin samtidigt. Idéen kom att blanda de två och vilket resultat. Det var riktigt gott och ett par veckor senare fanns ett utkast på en American Pale Ale med dessa två humlesorter.

Sedan kom tanken, vi har ju gjort rätt mycket APA och väldigt lite DIPA så tankearbetet fortsatte. I början på året blev grundstommen till Dubbel-IPAn Cage Around The Sun klar med estimerat OG på 1.080 och endast Marris Otter-malt och tre sorters humle - Centennial, Nelson Sauvin, och Amarillo, där all humle i koket var pellets.

Vi har inte tidigare gjort en ren single malt-öl men en sak är klar, ska man göra det så ska det vara en någorlunda karaktärsfylld maltsort man använder. För en Pale Ale av dess olika varianter så känns Marris Otter som ett bra val.

Bryggdatum sattes till Påskdagen och råvaror inhandlades som vanligt ca veckan innan. Och som vanligt när vi får leveranser öppnas lådan och jästen åker in i kylen medan resten står kvar i hallen till bryggdagen.

På söndagsmorgonen ekade det ett "HELVETE" i lägenheten då malten grävts fram under humlen. Av någon anledning hade Humlegården packat fel. Istället för 9kg Marris Otter från Thomas Fawcett fanns det 9kg Dark Ale-malt från Viking. Vad gör man nu då?

En snabb koll i inventarielistan och beslutet tas. Vi kör vidare med 95% Pale Ale Malt och 5% Carapils för att få lite mer karaktär i brygden. Därefter mailas Humlegården som med sin höga service ser till att dagarna senare finns det 9kg Marris Otter hemma och den finska malten gått i retur.

Tillbaka till söndagen.

Vi har börjat dubbelkrossa malten. Först vid 1.9mm och sedan på 1.2mm. Det som vi märker är att vi får jämnare resultat och smidigare lakning samt oftast någon procent högre effektivitet i vår lilla mäsk- och lakanläggning. Denna gång var det viktigt med lite högre effektivitet då vi vet att humlerik öl stjäl vätska. Lite mer utlakad vört med bra PBG skadar ju inte.

Precis som vi hade planerat landade det på 1.064 före kok på ca 25 liter volym vilket ger oss ett extraktinnehåll på 1600 vilket skulle rätt exakt motsvara 1.080 vid 20 liter. Ja bortsett från all vätska humlen tar vilket vi beslutat oss för att räkna på.

Detta var en humlerik öl. På 20 estimerade liter hade vi 13g/l humle i pelletsform under koket, eller 260g. All humle är dessutom tillsatt med 5 minuters mellanrum från 30 minuter och framåt. Då får vi en bastant smak och arom av humlen men en rundare beska som trots sina 91 IBU nog kommer kännas lenare.

Hur skulle vi nu ta reda på hur mycket vätska humle band upp? Rätt enkelt faktiskt. Vi kokade ett av våra silnät och vägde det fuktigt. När koket var klart och vörten i jästunnan hade vi två silnät med humlerester som vägde ca 1400g. Vi subtraherade nätvikten och delade med ilagd humlevikt och fick att 1g humlepellets blir ca 5.5g humlegegga efter kok.

Volymen i tunnan var 18.5 liter varpå matematiken sa 18.6 liter och OG var 1.080 som beräknat. Med två liter förkultur landade vi på 20.5 liter. Nu ska vi bara ta reda på hur mycket vätska 200g humlekottar kommer dra åt sig. Vi kommer mäta och väga detta på samma sätt.
Just det ja, 200g torrhumling. 100g Nelson Sauvin och 100g Amarillo ska mötas i 4 dagar med start på torsdag.

Bryggprotokoll - Cage Around The Sun - 20 liter (65% BVE)
Malt & Extraktgivare
7.8kg Pale Ale Malt
0.4kg Carapils

Försockringsrast 65ºC - 90 minuter
Koktid - 90 minuter

Humle
15g Centennial 11,00% α-syra - 30 minuter
15g Nelson Sauvin 11,80% α-syra - 25 minuter
20g Amarillo 9,60% α-syra - 20 minuter
20g Centennial 11,00% α-syra - 15 minuter
30g Amarillo 9,60% α-syra - 10 minuter
25g Nelson Sauvin 11,80% α-syra - 10 minuter
30g Centennial 11,00% α-syra - 5 minuter
30g Amarillo 9,60% α-syra - 5 minuter
35g Centennial 11,00% α-syra - 1 minut
40g Nelson Sauvin 11,80% α-syra - 1 minut
100g Amarillo 11,20% α-syra - 4 dagar, torrhumling
100g Nelson Sauvin 12,60% α-syra - 4 dagar, torrhumling

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
11 dagar primär - Wyeast 1272 American Ale
4 dagar torrhumling efter primär

OG 1080 - 91 IBU - 15 EBC

Bryggdatum
2012-04-08

Deltagare
Martin, Victoria, Kristoffer


Bilder






FFFFFUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU




Pigg och glad förkultur








Mycket humle i koket




och så lite till...





Till slut var det svårt att bryta igenom humlelocket




3 kommentarer:

Fabrikör Ekstedt sa...

Jag måste verkligen applådera detta med enkelheten. Alltför många hembryggare har på tok för invecklade maltscheman om ni frågar mig, i synnerhet för icke maltdominerade öltyper.

Synd att ni inte fick er Maris Otter, men det blir nog bra ändå.

Själv har jag just hämtat en 25-kilossäck med (krossad) Maris Otter som ska får vara med i en APA och en DIPA i maj. Till att bröja med.

Hampus sa...

Det här låter smarrigt!
Med 1400kg humlerester i sildukarna kan det inte bli annat än en humlebomb!
Skämt o sido, hoppas man kan smaka den nån gång!

Victoria sa...

Blev visst lite fel där, fixat ;)