fredag 30 mars 2012

Kurserna fortsätter

Som ni kanske har märkt så har det varit rätt tyst här på bloggen under ett par veckors tid. Enkla anledningen för detta har helt enkelt varit att vi faktiskt inte bryggt något för eget bruk utan har haft full fokus på att hålla kurser i hembryggning.

Vi har hunnit med tre stycken kurser sen december 2011 och det märks att vi börjar bli varma i kläderna, man är inte lika nervös helt enkelt. Det är alltid lika roligt att få träffa entusiastiska människor som vill lära sig den ädla konsten att brygga öl, men det som gör det ännu roligare är att även vi som har bryggt ett tag lär oss något nytt varje gång.

När man håller i kurser så poppar det upp en del frågor från kursdeltagare angående processer, beräkningar och metoder, som man i vanliga fall inte reflekterar över utan bara kör på autopilot men som man tvingas reflektera över när man måste ge ett bra svar. Detta har gett en djupare förståelse för ölbryggning som i sin tur kommer göra oss till bättre bryggare.

Vi har valt att brygga olika öl vid varje kurställfälle, dvs. vi har ingen speciell öltyp vi håller oss till vid kurserna utan brygger mer vad vi tycker är gott och skulle vilja testa brygga i en lite mindre skala. Än så länge har vi hunnit med en American Pale Ale, en English IPA och en Belgian brune. Alla våra kursöl skickas dessutom in för bedömning hos SHBF som kursdeltagarna får ta del av. Detta är ett bra sätt för kursdeltagarna att få en uppfattning om hur deras öl står sig rent kvalitetsmässigt mot vad det är som står i öltypsdefinitionen och feedback på vad man skulle kunna göra bättre (om de nu skulle vilja brygga samma öl igen).

Vår senaste kursöl (Belgian brune) står just nu på jäsning och för att kunna få en bedömning av den inom snar framtid så har vi bestämt att ställa upp med den i domartävligen på SM. Inget sätter så mycket press på ett gäng kursdeltagare som när man säger ”Denna öl ska vi tävla med på SM så se till att den blir bra”!

Nästa kurstillfälle är den 5/5 och den är snart fullbokad. Då brygger vi en Altbier!

PS. Imorgon brygger vi våra bidrag till SM (folkets val) så snart är det livat här på bloggen igen! DS.

Inga kommentarer: