torsdag 8 december 2011

Flasktappning - GoD- och Julöl

Vi tar ett ihopslaget inlägg nu så vi kommer ifatt med de vanliga programmen, så fyllningsinlägg!

Som tidigare år har vi bryggt en öl med och för Gamla och Dryga, vår lilla aluminförening. Detta år var det något som kanske kan beskrivas som "Imperial Ale", "Double India Kölsch" eller kanske bara Strong Ale, som skapades i mitten av augusti.

Brygden hade en primärjäsning som varade rätt länge och vi avslutade med en rätt ordentlig torrhumling med de tyska humlesorter vi använt rakt igenom bryggprocessen. Med ett OG på 1.085 och ett FG på väl utjästa 1.010 hade vi helt plötsligt den starkaste brygden hittills på ca 10%.

Vid tappningen var det svårt att greppa smaken men efter ett par veckor i flaska hade brygden stabiliserat sig ordentligt. Det har tydliga humletoner och en rätt bra alkoholvärmande ton. Den är skrämmande lätt att dricka trots sin höga alkoholhalt. Kölschjästen har nog bidrag en del till fruktigheten i den. Ca 10 liter finns kvar i generellt större flaskor och det ska bli intressant att se hur den här brygden utvecklas.

Det som måste utvecklas lite till är våra julöl. För dryga två veckor sedan var det flasktappning och båda brygderna var bra på sina estimerade FG. W for Winter Warmer slutade på 1.017 (est. 1.016) med 5.9% ABV. Ghost Dog var i år lite snällare och med sitt FG på 1.015 (est. 1.016) blev det 4.8%.

Ghost Dog vad vid tappningen grumliga och mjölkchokladbrun. Doft och smak påminnde om då då man grillat bananer med mjölkchoklad i. Efter lite tid på flaska har det grumliga inte helt försvunnit och nu träder kryddorna fram mer i doft och smak, t.o.m. mer än tidigare år. Detta beror med största sannolikhet på att vi har minskat maltbasen till detta år men bibehållit kryddmängden.

W for Winter Warmer inleder mjukt och sött för att sedan gå över till en fylligare smak och en behaglig avslutande beska. Den är god redan nu men liksom alla våra tidigare julbrygder kommer nog vara som bäst framåt sportlovet :)

Bilder:

Humlen smet i GoD-ölen

Flytande mjölkchoklad?

Ljusbrunt julgodis

Winter Warmern var klart mörkare

Inga kommentarer: