söndag 22 februari 2009

Flaskrengöring

Dagen innan flaskfyllningen var det rengöring av flaskor som stod på schemat. 40 flaskor skulle rengöras hos Patrik och 40 flaskor hos Christian O.
Fredrik och Patrik drog igång redan kl 10 med en metod som innefattade jodoforbad följt av en ordentlig sköljning och som avslutning kokades flaskorna i 5 minuter alt. fick vara i ugnen i 15 minuter. Snabba och effektiva var de klara redan kring 12.30-tiden!

Rengöringspatrull 2 (Christian O, Martin & Victoria) lämnade Martins och Victorias lägenhet kl 11 med 40 flaskor som hämtats hos Patrik kvällen innan samt diverse rengöringsatiraljer.

Deras rengöringsmetod tog mycket längre tid (klara kl 16) men kanske med ännu bättre resultat. Flaskorna fick ett inledande 30-minutersbad tillsammans med tvättmedel för att ettiketterna skulle lossna smidigt. Endast Jever-flaskorna med sitt folie vållade lite problem.
Därefter fick 10 flaskor i taget ta ett 30-minuters jodoforbad för att sedan sköljas ur och sedan i ugn, 150 grader i 30 minuter. Efter halva ugnstiden togs flaskorna ur och restvatten hälldes ur, sedan fick de baka ett tag till.

När dagen var över fanns 80 rena halvlitersflaskor redo att fyllas.

Flaskor precis nedlagda i badkaret

Skrubbande för att få bort de sista limresterna

Flaskor i jodofor

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jösses det var noggrannt. Jodoforen ser dessutom mycket stark ut. :-)

Jag sköljer alla falskor noggrannt efter lite diskmedel, för att sedan skicka in dom i 120 grader i ugnen i ca 20 minuter. (försiktig för chockvärmning, lägges helst på kallt galler). Då är alla kusar garanterat döda.

Det är givetvis inte dumt att vara ordentligt noggrann, men det viktigaste är att skölja ur flaskorna direkt efter användning. Då slipper man mycket extrajobb.

Martin sa...

Vi kände att det var lika bra att göra det ordentligt första gången, mest för att minska ev. felkällor som kan leda till dåligt öl.
Jodoforen är faktiskt korrekt utspädd (kanske lite starkare) med 10ml för 20 liter vatten.

Vi ska se oss för vilken rengöringsprocess som ger bäst resultat med minst ansträngning i framtiden :)

Anonym sa...

aha... det är nog djupet i hinken som gör det.

Eftersom man endast behöver en hinna av blandningen för att den skall fungera så brukar jag inte låta dom ligga i utan mer eller mindre doppar dem 2-3 ggr med några minuters mellanrum. Man sparar lite på jodoforen då, samt att jag känner att det kanske inte är så lyckat att överdosera avloppet med jod. Reningsverket vill nog att deras bakterier skall må så bra som möjligt :-)

Dock har jag hört att joden oxideras och blir ganska ofarlig efter ca 24 timmar så att använda utspädd jodofor dagen efter är ingen bra idé, men samtidigt så kan man nog hälla ut den i avloppet med gott samvete då.

Fast jag är ju miljönörd :-)