I lördags var det en bryggning i vetets tecken - sommaröldags alltså. För nästan en månad sen visste vi vad som skulle bryggas och det var följande:
1. En InWit-klon. InWit var fjolårets mästaröl och skapad av Peter Högström.
2. En weizenbock åt Brooklyner-Schneider Hopfen-Weisse-hållet. En av fjolårets favvisar.
Fredrik hade tagit fram ett recept på Weizenbocken och Martin hade pratat och mailat med Peter om hur man bäst gjorde InWit och recepten hade justerats till 25 liter var.
Strax efter kl 10 var alla utom Stefan (som hade avloppsproblem) anlänt till Patrik och vägning av malt inleddes. Flest ingredienser att krossa hade InWit-klonen, vilken sedan fick namnet ForbiddIn Wit då vi använde Forbidden Fruit-jäst istället för Belgian Witbier då den sistnämnda var slut. Båda recepten inkluderade flerstegsmäskning och härifrån kom lärdomen för denna bryggning.
Ska vi ha 3-stegsmäskning (eller mer) så skall ölet med detta mäsk-schema bryggas som "solobrygd". Det blir alldeles för grötigt att hålla koll på två flerstegsmäskningar samtidigt vilket varje gång lett till för långa raster. Denna gång var det Weizenbocken som strulade och det är andra gången vi inte lyckas med just en Weizenbock. Förra året var det vår Steinbock som blev en Dunkelweisse och iår var det då Weizenbocken som blev en Weisse.
Vårt PBG för Weizenbocken var på 1048 (estimerat 1054) då vi avbröt lakningen vid 24 liter och efter en timmes kok var OG på 1052 vilket var avsevärt lägre än estimerade 1062. Det som vi noterade som största skillnaden mellan de två brygderna denna gång var laktiden. Weizenbocken lakade ut mycket snabbare än Witen och detta tror vi nog kan vara en av de primära orsakerna till resultatet.
Witen gick helt som planerat. Mäskningen var på pricken och lakningen gav efter volymjustering helt korrekt resultat. Vi avbröt vid 27 liter mot planerade 28,5 då vi vet med oss att de veteöl vi bryggt har skummat rejält under jäsningen. För att undvika att det skummar ur jäsröret valde vi alltså att avbryta lakningen i förtid och efter en timmes kok landade vi på OG 1047 vilket var 1 ynka siffra höger än estimatet. Nu väntar tre veckors jäsning för båda brygderna. ForbiddIn Wit ska få 1,5ml pomeransessens/liter innan fyllning och Sommerlat Weisse (den tyska "sommar"-kopplingen är väl rätt uppenbar) ska torrhumlas i 4 dagar innan tappning med Citra, en för oss ny humle som Garret Oliver, bryggmästare på Brooklyn Brewery, tyckte lät som ett intressant val.
Som vi gjort vid tidigare brygder (God Imperial Stout - Kaffe, Wolharige Groen - Kiwi) har vi alltså samtalat med de som har erfarenhet av just den typen av öl vi brygger. Denna gång var det av skaparna själva som svarade på frågor. När vi var på SM passade vi på att prata med Peter och när Garret Oliver var i Helsingborg (och Köpenhamn) så fixade vi oss en ordentlig prat/frågestund med honom. Båda bryggarna verkar positiva till det vi ämnade göra och vi hoppas nu bara att resultaten blir så bra som vi hoppas.
Bryggprotokoll - ForbiddIn Wit - 25 liter
Malt & extraktgivare
2400g Pilsnermalt
1500g Vetemalt
900g Puffat vete
400g Omältat havre
50g Havremalt
B-glukanrast 47ºC 20 minuter
Försockringsrast 65ºC 60 minuter
Humle
10g Riwaka 5,90% a-syra - 60 minuter
10g Riwaka 5,90% a-syra - 45 minuter
Kryddor
1.2 krm färskkrossad svartpeppar - 10 minuter
2 krm malen koriander - 7 minuter
2g färskkrossade korianderfrön - 7 minuter
2.5 grovkrossade uddar stjärnanis - 5 minuter
Jäsning
3 veckor - Wyeast 3463, Forbidden Fruit
OG 1047 - Slutvolym 23 liter
Bryggprotokoll - Sommerlat Weisse - 25 liter
Malt & extraktgivare
3500g Vetemalt
3000g Pilsnermalt
500g Münchnermalt
Syrarast 45ºC 15 minuter
Proteinrast 55ºC 15 minuter
Försockringsrast 67ºC 60 minuter
Humle
25g Hallertau Aroma 5,90% a-syra - 20 minuter
15g Hallertau Aroma 5,90% a-syra - 15 minuter
15g Hallertau Aroma 5,90% a-syra - 10 minuter
10g Hallertau Aroma 5,90% a-syra - 5 minuter
25g Citra 12,0% a-syra - Torrhumling 4 dagar
Jäsning
3 veckor - Wyeast 3068, Weihenstephan Wheat
OG 1052 - Slutvolym 19.5 liter
Bilder:
2 veckor sedan
5 kommentarer:
Hej! Jag gjorde ett försök att brygga en vetebock i stil med Brooklyner-Schneider, men det blev fiasko. Stark blev den och väldigt söt, men ingen humlearom. Torrhumlade med Spalter Select c:a 2g/liter i över en månad, men det gav inget resultat (kanske inget vidare val av humle heller). Tänkte prova igen, den här gången utan någon Carapils. Vad jag förstår enligt Brooklyns hemsida att de bara använder vete- och pilsnermalt? Hade faktiskt också tänkt använda Citra! Var det er eller Garrets förslag? Kul läsning på er blogg!
Mvh Tommy
Hej.
Det var vårt förslag att använda Citra. Vi gillar alla Sierra Nevada Torpedo som även den torrhumlas med Citra. Garret trodde att det kunde gå vägen, själv använde han (och Hans-Peter) en blandning av Amarillo och Palisade i torrhumlingen. Det var en kombination som de båda ansåg (oberoende från varandra) komplettera varandra väldigt väl.
Gällande tiden så torrhumlade vi i 4 dagar vilket även var den längd som originalet torrhumlades. Vi brukar inte torrhumla mer än 3-4 dagar annars. Då är fortfarande humlen rätt fräsch när det är dags för tappning.
Hej, kollade på Star Weisse receptet ni använde och undrar om det blivit decimal fel? Melanoiden står 0,05kg, skall väl vara 0,5kg? typ 10%?
//Jaan
Nope, det stämmer att det bara ska vara ca 1%. Fråga mig inte varför, men det var säkert väldigt genomtänkt vid tillfället :)
Läste lite om Melanoidin malten och såg att den går att ta mer i större mängder än 1%. Ni kanske inte ville ha för stort färgbidrag men ändå lite. Tack igen Martin!
/Jaan
Skicka en kommentar