söndag 16 maj 2010

Skånska mästerskapen i Hembryggd öl

I fredags åkte Christian, Victoria och Martin genom ett gråmulet Skåne för att bevittna Skånska Mästerskapen i Hembryggd Öl som ägde rum på Stockeboda Gårdsbryggeri. Vi hade själva valt att inte ställa upp för vi ansåg inte att vi hade tillräckligt med öl att bjuda på då rekommenderat var minst 10 liter.

Stockeboda Gård låg mitt ute i ingenstans och hade det inte varit för GPSen hade vi nog inte hittat dit så lätt som vi nu gjorde. Det fanns nämligen ingen skyltning om att det var ölfestival eller om gårdsbryggeriet på vägarna. Den enda skylten vi såg var en vit "Stockeboda Gård 2"-skylt. När man passerat den med ett par hundra meter så såg man en till skylt. Till nästa år hoppas vi verkligen att de kostar på sig att sätta upp några skyltar vid väg 11 och på andra ställen, det kanske drar mer folk och underlättar för långväga gäster.

I väntan på tävlingen testade vi Stockeboda Äppelwit och Stockeboda Dunkel. Äppelwiten hade liknande skarpa äppeltoner som vår Belgiska Djävel och var dessvärre sådeles lite spretig i smaken. Vi gick därefter upp till bryggeriet där det precis mäskades in 50kg pale ale malt när vi kom och det var en bekant doft som spred sig i lokalen. Det var intressant att se detta relativt helautomatiska bryggverk som kunde skötas av en bryggare själv. Aningens mer effektivt än vårt som kräver minst 2-3 pers om man ska göra mer än 10-15 liter.

Till Bennys besvikelse hade vi bara med några smakprovsflaskor av Something Something Something Strong Ale, The Second Wave IPA, Sweet Potato ABA och Banverksbitter. Det visade sig att det bara var 4 deltagande öl och en bryggare bara tagit med sig 3.5 liter per bryggd. Det hade vi med råge kunnat matcha med The Second Wave. Tävlingen ägde rum i ett konferensrum och under två timmar så dök det ändå upp en del folk och det blev lite trångt från och till. Flera hembryggare var där som inte deltog men vi var flera som enades att det skulle bli bättre med deltagandet till nästa år.

Vi bjöd på lite smakprov till de andra hembryggarna och några andra besökare och dessa mottogs mycket positivt, speciellt Sweet Potato ABA. Vi träffade även Dennis och Bodil som Martin och Fredrik bryggde ihop med på kursen hos Anders på Möllehem. Även de hade bryggt flitigt och fått ihop runt 20 brygder hittills. Efter tävlingen gick vi till deras husbil och smakade på en trevlig pilsner och en bra ale.

Resultatet av tävlingen presenterades dock inte förrens kl 19.30 men i Folkets Val röstade vi tre på brygd nummer 4 vilken var en riktigt färsk öl. Den hade jäst i 1.5 vecka och sedan kylts ned för att läggas på fat. Det fanns potential i den och hade den fått mer tid på sig hade den varit riktigt trevlig. Domartävlingens resultat fick vi reda på i förväg då vi skulle åka. Vinnare blev öl 1 - Kopparmöllans Ale som ska nu säljas på systembolaget i Simrishamn under namnet Skånsk Mästerskapsöl.

Till nästa år hoppas vi på en tuffare match om titeln och att det dyker upp minst trippla mängden brygder till tävling.

Bilder:
Stockeboda låg väldigt fint

Resultatet av uppmaningen "Le"

Nästa år ska vi nog stanna kvar och äta middag

Själva bryggeriet

Mäskning pågår

Benny ska öppna mästerskapets första öl

Bara 4 deltagande öl från 3 bryggare

Öl #4 var färsk och skummade rejält

Inga kommentarer: