För ca månaden sen var det SM och för ett tag sen fick vi hem domarprotokollen för våra inskickade brygder. Intressant läsning och blandade poäng och resultat. Vi har iaf nu pratat om att lite då och då skicka in brygder till domarkollegiet för bedömning i framtiden. Här kommer i alla fall resultatsammanfattningarna i alfabetisk ordning:
Bubka 6.15
1. Boquet/Arom: 8 (max 15p)
Brödigt, maltigt, smörigt/diacetyl. För lite humlearom för typen och för mycket malt
2. Utseende: 4- (max 4p)
[Ingen kommentar]
3. Smak: 14 (max 25p)
För smörigt maltig. Lätt phenoliskt kryddig. Mer smakhumle behövs. Bra nivå på beskan.
4. Fysisk känsla i munnen: 6 (max 6p)
[Ingen kommentar]
5. Helhetsintryck
Trevligt öl men för maltig för typen.
Totalpoäng: 32 (max 50p)
Notering: 5e plats Folkets Val, Klass 2 - Överjäst öl
GoD Imperial Stout
1. Boquet/Arom: 12 (max 15p)
Doft av kaffe, soja, rostald malt.
2. Utseende: 4 (max 4p)
Snygg!
3. Smak: 17 (max 25p)
Mycket rostade toner med en påtaglig beska som ökar i slutet. Ölet känns lite lätt.
4. Fysisk känsla i munnen: 4 (max 6p)
[Ingen kommentar]
5. Helhetsintryck
God Imp Stout!
Totalpoäng: 37 (max 50p)
Ingen Blonde Anniversary Edition
1. Boquet/Arom: 6 (max 15p)
Tyvärr dominerad av en unken källardoft.
2. Utseende: 2 (max 4p)
[Ingen kommentar]
3. Smak: 12 (max 25p)
För mycket karamellmalt. Aning brända däck toner. Källartonerna dominerar dock.
4. Fysisk känsla i munnen: 4 (max 6p)
[Ingen kommentar]
5. Helhetsintryck
Troligen infekterad. Se över maltkompositioner och renlighet & jäskar. Ny flaska öppnad och testad med samma resultat.
Totalpoäng: 24 (max 50p)
Notering: 13e plats Folkets Val, klass 3 - Specialöl
Something Something Something Strong Ale
1. Boquet/Arom: 10 (max 15p)
Maltigt rostade toner med kryddiga inslag från specialmalt. Lite pepprig.
2. Utseende: 4 (max 4p)
[Ingen kommentar]
3. Smak: 21 (max 25p)
Perfekt balanserad maltighet som gör den maltsöt men inte sockrig. Lätt chokladig. Bra beska på balanserande låg nivå.
4. Fysisk känsla i munnen: 5 (max 6p)
[Ingen kommentar]
5. Helhetsintryck
Snyggt balanserad Old Ale med läckra chokladiga torra inslag - Snyggt jobbat
Totalpoäng: 39 (max 50p)
Wolharige Groen
1. Boquet/Arom: 7 (max 15p)
Kiwin saknas. Grönsakstoner
2. Utseende: 3 (max 4p)
[Ingen kommentar]
3. Smak: 14 (max 25p)
Frisk. Kiwin kommer fram något. Bitter i eftersmaken. Stickig syra.
4. Fysisk känsla i munnen: 4 (max 6p)
[Ingen kommentar]
5. Helhetsintryck
[Ingen kommentar]
Totalpoäng: 28 (max 50p)
Ja, det var både ris och ros i sammanfattningarna. Varje brygd resulterade tre individuella protokoll och sedan ett sammanfattningsprotokoll så det finns mer för oss att grotta ned oss i. Mycket tråkigt att våra småflaskor av Ingen Blonde verkade vara infekterade. Vi testade själv bara de stora flaskorna och där kände vi inte de toner som fanns i protokollen. Lite kul dock att vår Strong Ale fick höga poäng och t.o.m. gick till semifinal.
2 dagar sedan
3 kommentarer:
Jag måste ha missat den här delen av domarprotokollen. Ska be farsan scanna in och skicka så att jag kan kolla närmare. Men våra brygder fick inge vidare bra betyg som jag minns det. Speciellt Death By Hops blev sågad av domarna.
Va?? Fick Death by Hops dåliga betyg? Hur är det möjligt? Den är ju en otroligt klockren dubbel-IPA.
Men det är nog så att dubbel-IPA är en öltyp som sveriges öldomare inte riktigt har kläm på, eller bara är rent ointresserade av. Se det här inlägget http://shbf.se/bryggaren/viewtopic.php?f=2&t=5794&p=19726&hilit=P%C3%A5l#p19580 av Jessica Heidrich (vars kunnande jag i övrigt har stor respekt för) i en tråd på SHBF:s forum som diskuterar öltypsdefintionerna.
Hon tycks se dubbel-IPA som ett slags humlig Barley Wine. Jag försöker förklara för henne att riktigt så är det inte, men jag fick aldrig något svar.
Men med tanke på att sådana föreställningar verkar florera kan man förstå att förmågan att bedöma en dubbel-IPA kanske inte riktigt finns där.
Jag kommer ihåg den där tråden om att utöka typdefinitionerna och kan bara hålla med om den (eniligt mig) rätt grova feltolkningen av en DIPA/IIPA. Varken smak eller färg är i stil med en Barley Wine.
Intressant att det anses att man skulle klassa det som "modern" Barley Wine, något som jag tycker Three Floyd's Behemoth kan klassas som.
För att påverka detta i "rätt" riktning är det kanske vi hembryggare som får se till att anmäls (många) fler DIPA/IIPA till nästa SM. Då kanske de måste se över sina typdeffar.
Skicka en kommentar