söndag 1 november 2009

Kiwi - Experiment och galenskap

I maj bryggde vi den, i juli startade vi sekundärjäsningen och nu i slutet av oktober var det dags för nästa steg: Kiwi.

1-2 veckor innan flaskfyllningen av belgaren var det experimentverkstad i Christians lägenhet. 12 stycken kiwifrukter hade inhandlats och det skulle nu testas vilken metod som var bäst att använda för att skala och för att praktiskt sett ha i ölen. Det enda vi var helt klara med var att vi inte skulle ha skal på dem iaf.

Redan i våras hade vi lite korrespondens med bryggmästaren hos Upland Brewing Company i Indiana då de hade gjort lambic med kiwi tidigare. Tipset därifrån var att frysa kiwin och sedan krossa den. Vi gjorde en lista med tänkbara alternativ och påbörjade arbetet.

Redan från början insåg vi att det skulle bli kladdigt och krångligt men när vi kom in i hur man på snabbaste sättet gröper ur en kiwi rullade det på och följande metoder testades:
  • Mixad
  • Frusen, hel
  • Frusen, i bit
  • Ugnstorkad, hel
  • Ugnstorkad, i bit
  • Kyltorkad, hel
  • Kyltorkad, i bit
Att mosa kiwi med stavmixern var mycket effektivt men vi funderade på ifall vätskemängden skulle bli för stor och späda ut vår öl för mycket. Ugnstorkningen genomfördes på så vis att kiwin fick ligga i 100 grader tills, tja nåt skulle hända. Efter 2,5 timmar gav vi upp och insåg att det inte skulle bli bra. Tills nästa vecka sparade vi kiwi i frysen och i kylen.

Den kyltorkade kiwin kastade vi direkt då den bara blev dålig och sen försökte vi krossa den frusna kiwin. Det gick inte. Inte ens de små bitarna gick att krossa, det var bara små gröna isbitar helt enkelt. Mixningen vann.

Enligt SHBFs riktlinjer för fruktlambic ska man ha 150-350g frukt per liter öl så dagen innan dagen K (som även var samma dag som flaskfyllningen) blev det storshopping på ICA. 6 st kiwis kostade 20 kr varpå vi plockade ut 6st och började väga. Rätt snabbt insåg vi att det skulle bli många för att nå upp till de ca 7kg vi var ute efter. Många kiwis blev i detta fallet 96 st vilket gav oss 7.4 kg frukt.

Dagen efter så desinficerades det skärbrädor, knivar och bunkar och det vara bara att köra igång. Stefan och Hugo hade följt med efter flaskfyllningen och bidrog med muntra kommentarer då vi försökte effektivisera så mycket vi kunde. Efter runt en halvtimme hade vi förvandlat 7.4kg kiwi till 4.824kg kiwi-mojs (268 gm/l) och det var dags att bege oss ned till källaren där ölet väntade.

Vi hade tagit med oss ett desinficerat liter-mått så vi kunde mäta FG och smaka på vätskan och inom kort så var det en grön mix som låg i den gyllengula lambicen. Väl uppe i lägenheten igen mätte vi FG till 1004 och konstaterade att det sjunkit sen senaste mätningen då vi låg på 1006.

Doften och smaken var syrlig och riktigt bra och det luktade inte alls illa med kiwi i tunnan alls. Nu en vecka senare är lukten mer odefinierbar från tunnan och nu är det bara att vänta några månader igen... Antingen blir det suveränt eller riktigt illa. Den som lever får se.

Bilder:
12 kiwis ovetande om sitt öde

In i kylen...

....och i frysen.

2,5 timmar i ugnen var inte nyttigt för kiwin

Anteckningar över aktiviteterna fördes.

Så här ser 96 kiwifrukter ut

Hårt arbete pågår

Efter 3,5 månader på sekundären var det dags att åter öppna locket

Ljust, syrligt och gott

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Galet :-) Men jag väntar på att få höra resultatet.

JoeG sa...

Riktigt intressant experiment! 96 st låter som väldigt dyrt, jag hade nog försökt prata med någon på något torg på en sen eftermiddag innan stängning och prutat på en bra deal ;)

Gjorde cider för någon vecka sen med hjälp av en råsaftcentrifug. Kanske hade varit något för framtiden? I princip inget fruktkött vilket inte är helt fel...

Drutten sa...

Låter som ett grymt intressant experiment men en tanke dyker upp när jag läser. Varför inte dela och gröpa ur kiwin först och sedan frysa den?

Martin sa...

@Drutten: Kiwi frusen i bitar (dvs mindre än urgröpt) var ett av testen, bitarna vara ca 1x1x1cm stora.

the original Jonas sa...

Jag förmodar att ni lånade grannens kyl, för inte har en hembryggare kylen fylld med Slots och Heineken? ;-)
Hursomhelst ett kul uppslag för framtida brygder.

Martin sa...

Christians nödöl får han själv stå för, dock är det nästan oundvikligt att bo i Skåne utan att ha någon tysk- eller danskinköpt platta nödöl stående någonstans :)