måndag 25 maj 2009

Bryggning - Fruktöl

I torsdags var det dags för det mest tidskrävande bryggprojektet hittills, iaf när man ser till planerat slutdatum. Grunden till vad som ska bli vår första fruktöl av belgiskt snitt lades efter mycket om och men. Med basen i typdefinitionen för Fruktlambik (10C) men med slutmålet i Övriga klassiska syrliga öl (10F) skapades ett recept. Då en fruktlambik inte ska ha någon bitterhet ska humlen oxideras. För att detta ska göras typriktigt och korrekt ska ju detta förberedas flera år i förväg men sån tid hade vi inte.

Tack vare google och ölforum så hittade vi ett sätt att oxidera humle på mindre tid men då vi ville ha en liten gnutta humlekaraktär så modifierade vi det lite mer. Två dagar innan bryggning åkte 59g Hallertau Aroma in i ugnen på 75° och efter ungefär 1,5h togs det som nu blivit 30g humle ut. Därefter placerades humlen i en burk utan lock och fick stå fritt tills bryggdags. Då de lite större humleklumparna fortfarande hade fukt i sig hoppas vi att någon lite bitter humlekaraktär följde med.

När det var dags att mäta upp malten visade sig att det att Inventarielistan (och siffran på påsen) inte stämde för Pilsnermalten och att vi läst fel på mängden vetemalt. Aj aj aj. Snabbt in i BeerSmith och nya värden och volymer räknades ut. Vi missade precis SHBFs färgdefinition men då det ska i en herrans massa Kiwi så kommer troligtvis färgen ändras med under tidens gång.

Efter bryggningen av Raus IPA v1.0 insåg vi att vi tappade temperatur ned i bordet. Med detta i åtanke testade vi att placera folieinklädda frigolitplattor under (och ovan) mäskkärlet. Detta tillsammans med vad vi kom på under senaste gemensamma bryggningen, att förblanda vatten till rätt temperatur innan det skulle i mäsk-kärlet, gjorde till att våra temperaturer hölls nästan felfritt! För att inte sabba det goda resultatet lakade vi ut under väl över 1 timme till skillnad från de 30 minuter vi brukar köra på och slutade på 20 liter vört då vi nått vårt estimerade FG på 1014.

Induktionsplattan flyttades ut i badrummet och drogs igång, samtidigt som Wiiet startades. Den enda humlegiven åkte i vid kokstart och 60 minuter senare var det klart. Kylningen kopplades in och vi noterade hur mycket humlen tagit åt sig vätska under koket. Vörten silades ned i tunna och den segstartade jästen åkte i. Dagen efter bubblade det för fullt så det verkade vara i god form trots allt.

Primärjäsning har vi satt till 8 veckor och vad som händer därefter beror lite på vad Humlegården har för jästsortiment. Klart är iaf att ca 6kg frukt ska i...

Lite bilder:
Segstartad jäst, nästan två dagar efter den smackats

Oxiderad humle

Mäskschemat fick uppdateras lite snabbt

Folie/frigolit-isolering under mäskkärlet gjorde susen

Som vanligt går nåt sönder, denna gång toppen på mätglaset

1 kommentar:

Alexi sa...

Det här blir riktigt spännande att följa :)

För övrigt ser jag en Ekholmen Ekologisk, får ta en själv i kväll