söndag 19 juni 2011

Hjärtliga gratulationer till herr och fru Wallerfrost!


Bryggning - Sommaröl 2011

Vi vet, vi ligger lite efter med inläggen här nu men vi ska försöka bättra oss!

Snart (nu?) är det sommar och tills dess borde man ha lite schysst öl. Så tycker vi iaf och under våren enades vi om två stilar vi skulle brygga och det blev följande: American Pale Ale - Single Hop Simcoe, Weissbier.

Vår första enkelhumlade pale ale Bubka - The One Hop Wonder och dess efterföljare Bubka 6.15 var goda grejer och utifrån receptet som bryggdes till SM 2010 valde vi nu att byta ut humlen från Amarillo till Simcoe. Simcoe är en humlesort vi verkligen gillar och dessutom har rätt mycket av så det kändes logiskt att brygga med den.

En "vanlig" tysk weissbier har vi inte (avsiktligt) gjort tidigare utan det närmaste vi kom var en Weizenbock som vi inte riktigt fick rätt på mäsken med. Weissbier känns också det helt rätt till sommaren då det är fräscht och lätt och oftast inte för alkoholstarkt. Recepttanken var ca 60% vetemalt, 40% pilsnermalt och sedan kanske någon annan malt i låg kvantitet för lite extra karaktär.

På dagen 2 månader efter vår senaste "stora" bryggning, 2/6, bryggde Martin, Victoria, Patrik och Stefan hemma hos de förstnämnda. Lite borrstrul till trots kom bryggningen igång skapligt. Bubkans efterföljare, döpt till Gagarin, hade en enkel maltkombination av Pale Ale, Münch, Pale Crystal och Carapils och mäskades in på 66 grader.

Brygden som under dagens gång döptes till Star Weiss hade stegmäskning med en proteinrast på 20 minuter och 50 grader samt försockringsrast 60 minuter på 67 grader. Vår vana trogen vid "större" bryggningar så körde vi ingen utmäskning pga volymbrist.

Som de senaste bryggningarna var även denna rätt händelsefattig och allt flöt på som det skulle och vi kunde hålla våra tider och temperaturer utan större problem samt fick de volymer vi skulle ha (23 liter efter kok), även om krossningen fortfarande spökar lite och ger oss aningens lägre värden än beräknat. Ny borr är ett måste!

Den första brygden som gick mot kok var Star Weiss (ja vi kollade på Episod V under bryggningen) och vi lakade sista 3-4 litrarna av den direkt i kastrullen för att snabbare komma till kok. Efter inte alldeles för lång tid kom vi igång och hade ett ordentligt rullande kok där vi tillsatte två humlegivor till skillnad från hur receptet ursprungligen var utformat.

Tanken var att endast ha 25g Hallertauer vid 60 minuter men då vi tyckte det kändes dumt att slänga in några ynka gram i frysen igen så skrev vi om humlingen lite till 20g vid 60 minuter och 7g vid 20 minuter. Det skadar ju inte med lite extra humle och typriktighet var inte något mål vid denna bryggningen. Jästen blev en Whitelabs WLP300 Hefeweizen Ale då vi ville testa något annat än den "vanliga" Weihenstephan Wheat från Wyeast. OG blev något lätta 1.045 mot beräkande 1.053 men en veteöl som ska drickas varma sommardagar ska ju heller inte vara för stark.

Gagarin hade lite mer humle än 27g. Det blev totalt 80g i koket och ytterligare 50g till torrhumling. Vi körde med tre givor i koket inklusive 10g Forst Wort Hopping. Därefter var det 30g vid 20 minuter och 40g vid 2 minuter vilket gav oss respektabla 38 IBU för stilen och efter en timmes kok hade vi ett OG på 1.055 vilket nästan var exakt på pricken av estimatet på 1.056.

Då vi var sent ute med bryggningen i år så fick det bli en snabb jäsning men i ordentligt kontrollerad temperatur. Båda tunnorna placerades i ett luftigt källarutrymme där temperaturen inte överstiger 18 grader, oavsett utomhustemperatur. Jäsningen för båda brygderna kom igång ordentligt och när vi tittade till dem efter en tredagars Tysklandsvisit hade det jäst så mycket att det hade kommit skum ur båda jäsrören! Efter en vecka öppnade vi locket på APAn och torrhumlade i primären. Vi var lite lata och orkade inte tappa om denna gången men det gick bra ändå.

I söndags var det dags för flasktappning som en sidoaktivitet till bryggningen som pågick samtidigt. Vi valde att göra första omtappningen till tunnor med sockerlag redan i källaren då vi vet att tunnorna skakas om lite när de bärs till tredje våningen och då kan det bli jäst överallt. Båda brygderna hade jäst ut ordentligt med ett FG för Star Weiss på 1.009 (estimat 1.014), 4.7% ABV. Gagarin ville inte vara sämre och landade på FG 1.006 (estimat 1.014) och 6.4% ABV. Tydligen var källaren ypperlig för att jäsa i och vi kommer nog utnyttja den igen i sommar!

Bryggprotokoll - Gagarin - 23l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
5.3kg Pale Ale malt
0.5kg Pale Crystal Malt
0.4kg Carapils
0.2kg Münich malt

Försockringsrast 66ºC - 60 minuter

Humle
10g Simcoe 12,2% α-syra - First Wort Hopping
30g Simcoe 12,2% α-syra - 20 minuter
40g Simcoe 12,2% α-syra - 2 minuter
50g Simcoe 12,2% α-syra - Torrhumling, 3 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
10 dagar primär - Wyeast #1056 American Ale

OG 1.055 - FG 1.006 - 6.4% ABV - 38 IBU - 17 EBC

Bryggprotokoll - Star Weiss - 23l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
3.2kg Vetemalt
2.7kg Pilsnermalt
0.05kg Melanoiden malt

Proteinrast 50ºC - 20 minuter
Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Humle
20g Hallertauer 5,9% α-syra - 60 minuter
7g Hallertauer 5,9% α-syra - 20 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
10 dagar primär - Whitelabs WLP300 Hefeweizen Ale

OG 1.044 - FG 1.009 - 4.7% ABV - 13 IBU - 8 EBC

Deltagare: Martin, Victoria, Stefan, Patrik

Bilder:
Borrstrulet fortsätter

Temperaturerna låg inom våra gradintervall

Kaffe och punsch är en bra kombo vid ölbryggning

Vörthumlingen är igång

Veteölen har precis börjat koka 22

Simcoe!

Ordenligt kok av Gagarin

Det blev en fin färg på Gagarin efter jäsningen

Hårt arbetande herrar vid flasktappning

måndag 6 juni 2011

Bryggning - Drink and Drive (a Mini)

För snart två veckor sedan bryggdes en öl som idag flaskades, en svag öl.

Under en längre tid har det diskuterats att göra en svagöl, svagare än lättöl. Många har frågat just "varför?" och svaret har oftast blivit "varför inte?". Tanken sträcker sig lite längre än så.

Sedan BrewDog lanserade Nanny State på Systembolaget har den varit lite av en stammis i kylskåpet. Den är helt suverän som en öl med karaktär som man kan ta lite senare på en vardagskväll om man är sugen utan att bli snurrig. När man oljat balkongen i solskenet passade den utmärkt. Även om den må vara "överhumlad" så är det mycket smak på hela 0.5% ABV.

Tidigare i år blev vi inbjudna av våra vänner Charles och Anne från Koppi till deras release av Mikkeller Koppi Tomahawk x Guji Natural i Danmark varpå vi självklart åkte över. Eftersom vi själva använt deras kaffe i vår öl så var det kul att se vad dansken kunde åstadkomma. Under kvällens gång så blev det samtal med en dansk herre som själv bryggde hemma och samtalet kom efter en stund in på öl med låg alkoholhalt.

Efter att ha bryggt flertalet sådana med olika metoder var hans slutgiltiga tips nedtecknat i telefonen - "vanligt recept", "5, max 10 min mäsk", "hög temperatur", "kraftigt kok". Det var att räkna med låg effektivitet men metoden gick ut på att skapa en vört med en låg halt av förjäsbara sockerarter men fortfarande tillräckligt med sockerarter för att ge lite kropp till brygden.

Frågan kring detta ställdes på ett av de större svenska hembryggarforumen och reaktionerna lät inte vänta på sig. Flera tyckte att jag skulle späda vörten istället, vissa tyckte att man inte skulle frångå "vedertagna metoder" och sikta på folkölsstyrka. Vissa var mer uppmuntrande och hävdade att man ska inte döma ut en metod innan man testar den.

Det sista kör vi på, för vad är egentligen hembryggning utan möjligheten att göra vad fasen man kan komma på? Även ett dåligt resultat är ett resultat.

Receptet sattes till 12 liter English Light Mild och mäsken blev som följande:
Försockring - 10 minuter, 71 grader
Utmäskning - 10 minuter, 78 grader

Runt kl 14 på söndagen dök Stefan upp till Victoria och Martin och bryggningen satte igång. Det var en, förutom mäskschemat, tämligen ordinär bryggning.
Försockringsrasten lade sig på 70.8 grader och utmäskningen på 77.9 så vi godtog dessa temperaturavvikelserna. Läkningen gav oss som planerat 14.5 liter vört som under en timme kokades ned till 12 liter med ett mäktigt OG på 1016.

Idag var det flasktappning och resultatet blev som följande:
FG 1010 vilket gör att vi hamnar på 0.8% ABV.
Doften hade behaglig humlearom och kroppen var lätt. Det vi var lite rädda för var ifall jästen skulle vara för markant men de smaker som tog över var malt och inte jäst. Än så länge är vi helt klart nöjda och detta kan vi nog tänka oss att brygga igen ifall det blir bra.

Bryggprotokoll - Drink and Drive (a Mini) - 12l
Malt & Extraktgivare
1kg Marris Otter Pale Ale malt
0.2kg Carapils
0.2kg Caramünich II
0.1kg Special B

Försockringsrast 71ºC - 10 minuter
Utmäskning 78ºC - 10 minuter

Humle
2g Citra 12,0% a-syra - First Wort Hopping
5g Citra 12,0% a-syra - 15 minuter
5g Motueka 7,0% a-syra - 15 minuter
5g Citra 12,0% a-syra - 3 minuter
5g Motueka 7,0% a-syra - 3 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
7 dagar primär - Wyeast #1275 Thames Valley
7 dagar omtappning

OG 1016 - FG 1010 - 0.8% ABV - 19 IBU - 24 EBC

Deltagare: Martin, Victoria, Stefan

Bilder:
Inte så mycket malt denna gången

Humlegivor och jäshink redo

First Wort Hopping

Ordentligt kok

Klar och fin slutprodukt

måndag 16 maj 2011

Invigning av Helsingborgs Bryggeri

Lördag den 14/5 var det Småbryggeriernas Dag vilket innebar att det var öppet hus på bryggerier över hela landet. Det var även invigning av Helsingborgs Bryggeri!

För ca 2 veckor sedan ringde telefonen och det var Hans Nelson, styrelseordförande för Helsingborgs Bryggeri, i andra änden av luren som undrade ifall vi i vårt hembryggargäng vill delta med något på invigningen. Det lät som en kul grej så vi började spåna och rätt snart kom vår idé: en presentation av bryggråvaror. Under de öppna hus som varit på bryggeriet hade det inte visats upp råvaror och vi antog att det kunde vara intressant för besökarna att faktiskt se vad man gör öl av.

Fyra maltsorter (Marris Otter, Caramünch II, Carafa I och Torvrökt malt) samt fyra humlesorter (Aurora, Tettnanger, Simcoe och Nelson Sauvin) skulle förevisas av Patrik, Victoria och Martin. Det skulle även göras "humle-te" för att påvisa skillnaderna i bl.a. färg hos de olika sorterna.

När hela gänget var redo att gå ned till bryggeriet på lördagen så ringer telefonen - det är Benny (bryggare på både Helsingborgs Bryggeri och Malmö Brygghus) som undrar ifall vi har en kapsylerare att ta med. Det hade vi och tur var väl det, annars hade invigningen med flask-kross mot fastigheten blivit lidande. Vi plockade med oss allt och promenerade ned.

På plats lämnade vi av kapsyleraren till Benny och satte upp våra skålar och muggar på bordet vi hade och passade på att hänga upp vår snygga banderoll. Under timmarna som invigningen pågick hade vi många, och frågvisa, besökare som alla gillade öl, men inte helt hade klart för sig vad detta "malt" och "humle" nu var för något. Många var imponerade och undrade hur svårt det var att göra öl hemma och hur man kunde göra för att lära sig.

Vi hade besök av flera hembryggare bl.a. Pontus (Pontonius, a.k.a. "Ballarna i Gruset"-mannen känd från Bryggradios bloopers i julavsnittet) samt Lars och Christer från "Videgatans Brygghus" här i Helsingborg. Lars och Christer stod förra året och lärde ut hembryggning under Mikeli Marknad på Fredriksdals Friluftsmuseum. Även finfrämmande från Malmö Brygghus i form av Anders, Cia och Li kom förbi och pratade lite innan de skulle ned till Malmö för sitt egna öppna hus.

Invigningen hade mycket att bjuda på. Det var mycket av Helsingborgs Ale 2.8, en folköl i engelsk pale ale-stil med Fuggles, EKG och Challengerhumle, tre karamellmalter och pale ale malt, som gick och det förstod man. För att vara en folköl på endast 2.8% fanns både kropp och karaktär samt en god dos "hinkabilitet" som Benny skulle sagt.

Det bjöds även på grillad korv från Per i Viken, chips och delikatesser från Larsviken, tal och musik och klippande av band. Mest imponerande var nog den 30 meter långa banderoll som hängdes ned från Öresundskrafts skorsten och det är bara att instämma med dess text - Skål Helsingborg.

När evenemanget var över så stannade vi kvar en stund, drack lite mer öl, åt korv och tog en rundtur i bryggeriet med Benny. Alla komponenter var inte helt intrimmade och automatiska ventiler och pumpar och liknande skulle komma men öl hade de lyckats brygga ändå. Vi tror att när allt är på plats kommer det bryggas lite roligare öl i denna byggnaden än vad som generellt dricks i Helsingborg.

Bilder:
Hembryggd öl och humlebunkar

En enkel uppställning av humle och malt

Stadens mest kända ölbloggare, Fredrik Johansen, tittade förbi

Glada besökare, t.ex. Daniel från SHBF

Cia och Li från Malmö Brygghus

Patrik bjuder barnen på malt

Hans Nelson håller tal

Rasmus (VD) svettas vid grillen

Nu ska det krossas flaskor!

Det var över 600 besökare under dagen

Skål Helsingborg!

En ny liten flaskfyllare

Helsingborgs Ale 2.8!

onsdag 11 maj 2011

SM i Hembryggd Öl 2011

I helgen var det äntligen dags för SM i Hembryggd öl vilket ägde rum på Gamla Tryckeriet i Alvik. Domartävlingen avgjordes helgen innan och på lördagen var det Folkets Val samt presentation av domartävlingens vinnare.

På fredagen begav sig en bil med hembryggare upp mot Stockholm med en last bestående av två fat öl, I'm On A Horse (DIPA) och I'm On A Boat (APA), bonus-öl (Fale, Boogie Van Brown Ale, Ingen Blonde III samt en flaska av Thirty Year Beer och GoD Imperial Porter 2011), presentationsmaterial, banderoll, packning osv... Målet var Camp Christian i Högdalen där vår bryggare Christian Olsson numera bor och där vi alla skulle bo under helgen.

Väl framme i Stockholm blev det att assemblera slangar och tappkranar innan Fredrik, Victoria och Martin begav sig till Alvik för att lämna av faten och dess isolering inför lördagen. Kvällen avslutades med tacos i mängder och tv-spel - en förstklassig uppladdning.

Lördagen inleddes lite lagom tidigt med färd från Högdalen med buss och Tvärbana till Alvik där vi hämtade våra fat och registrerade oss och fick våra nummer - 220 (Båten) och 305 (Hästen). Då vi hade en ny, fin banderoll med oss var antalet lämpliga platser inne i lokalen lite begränsade med tanke på upphängningen så vi fick ta en plats en bit in i närheten av Bröderna Anderssons monter.

Förra året hade vi flaskor som behövde etiketteras och kylas vilket gjorde till att det nästan tog hela 2 timmar att bli redo. Med fat så gick det klart smidigare och med en timme kvar tills öppningsdags var vi redo. Tilläggas bör att det inte var helt utan bekymmer. En av tappkranarna verkade inte hålla tätt och I'm On A Horse pös ut ur den. Vår bordsgranne Jimmy Berglund (tog sedan Guld, klass 3 med en Kölsch) hade liknande problem med tappkranen till sin Berliner Weisse, Survete, men det hade löst sig efter ett tag. Efter några minuter noterade vi att det gick att skruva på lite fler delar än vi trott på kranen och vips var den lagad.

Innan det öppnade för allmänheten passades det på att besöka lite andra utställare och testa i förväg. Ett självklart stopp var Källarknutsgänget som i år ställde upp med en ny variant av Death By Hops (Guld, Folkets val, klass 3) och Spanked Virgin Wheat (Guld, Folkets val, klass 2). Veteölen var precis som vår Sommerlat Weisse från förra året humlad med Citra vilken passar utmärkt i veteöl. Det som slog oss med årets Death By Hops var den otroligt fräscha aromhumlingen vilket Stefan (Ölsvammel) förklarade med att de hade tillsatt humle direkt i Corneliusfatet till tävlingen då de inte var helt nöjda med doften. Det var ett smart drag och kanske nåt man får se över till nästa år, alternativt kanske ha med en Randall eller HopRocket. Frågan är väl bara hur man ska beskriva det i bryggprotokollet...

Vi passade även på att besöka Maarten Vanwildermeersch (Saccharolicious!, även känd från Sveriges Bryggradio) och testa hans brygder. Det märks att killen kan sin jäst och hans Saison du Moribond (13e plats, Folkets val, Klass 3) var riktigt najs.

Självklart passade vi på att testa våra egna brygder innan det var öppningsdags. I'm On A Horse (4e plats, Folkets Val, klass 3!) var nog precis som vi ville ha den. Den var ordentligt utjäst och gav plats åt humlen på ett bra sätt. Det här receptet kommer vi inte behöva ändra alls och vi är mycket nöjda med fjärdeplatsen. Tack ni som röstade! Vi hade många som kommenterade denna och det var mycket positiva kommentarer som utdelades.

I'm On A Boat hade vid fattappningen som vi tidigare beskrivit en ordentlig ton av jästen och dessvärre hade den tonen inte lagt sig och brygden var inte alls i den form som vi hade hoppats att den skulle vara. Vissa gillade den medan andra tyckte inte alls det var bra. Vi fick flera tips på vad som hade kunnat vara orsaken till detta och det är alltid kul att folk engagerar sig. Trots allt så fick den en del röster och hamnade på en plats mitt i startfältet, 21a. Brygger vi denna igen så ska vi hålla mer koll på jäsningen och kanske byta tillbaka till American Ale II som vi hade tänkt att använda från början.

Överlag var det mycket bra brygder som ställde upp och några andra av våra favoriter var Wizards and Witches Wicked Wit (Modifierade öl, Maarten Vanwildermeersch, Kristian G, Kåre B), Schwarze Katz (Schwartzbier, Magnus Westerlund, Lars Tyllered, Kalle Hansson), Snow leopard wit (Belgisk Wit, Kjell Eriksson, Klas Fredriksson), Big Black Bombay (Black IPA, Bip Thelin, Ola Ericsson), Shall I compare thee to a summers ale? (APA, Edvard Ahlsén, Arvid Blom), SchultzBräu Svetly Lezák (Tjeckisk/böhmisk pilsner, Johan Schultz), Bravator (Eisbock/Trippelbock, Börje Olsson) m.fl. Det fanns mycket att välja på :)

I domartävlingen ställde vi som bekant upp med Ingen Blonde III och Boogie Van Brown Ale. Vi fick inga medaljer men mycket bra omdömen att bygga vidare på, speciellt då vi ska brygga dessa igen. Ingen Blonde fick kommentaren att den var trött och kanske hade gamla råvaror vilket lät skumt då det var nyinköpta av oss. Boogie Van fick de mest positiva omdömena och Peter Högström som bedömde den ville ha en back av den men tyckte den var lite för balanserad, medan en annan domare tyckte den var för för tuff. Generellt omdöme var för att det var för mycket rostade toner. Då vi med största sannolikhet ska brygga en Single Hop-variant av den i höst var domarfeedbacken bra att ha. Vi ska även försöka skicka in lite flaskor av kommande brygder framöver till domarna att bedöma, feedbacken är klart nyttig.

Vi hade många trevliga besökare hos oss under dagen, allt i från allmänna öl-entusiaster, andra bloggare som Tobias (Chubbs Nanobryggeri), Erik (Housepainter's Nanobrewery) och Daniel (Schnille och Schmak) m.fl, hembryggnings-"profiler" som Svante Ekelin, Charles Cassino, Jessica Heidrich och Janne "Gnoff" Berglund samt flertalet aktiva inom SHBF. Den sistnämnda kategorins individer bjöd på intressanta diskussioner, speciellt om Skåne och dess hembryggare samt bryggkurser. Diskussionen om bryggkurser mynnade ut i ett samtal med Uffe som håller i detta.

Sedan Anders Boström slutade hålla kurser i Skåne har det varit tomt och vi har haft folk på besök men några regelrätta kurser i SHBFs regi har inte ägt rum. Uffe föreslog att två från vårt gäng skulle skickas upp till Uppsala för att lära oss hålla i hembryggarkurser och sedan kunna hålla några kurser per år i Skåne. Det är ju definitivt något vi kan tänka oss att göra. Dels kommer vi själva lära oss mer om bryggning när vi lär ut och ju mer vi lär oss om bryggning, desto bättre kan vi sedan lära ut att brygga. Men främst av allt - fler här nere i landet kommer få chansen att lära sig brygga eget öl vilket är det som är allra viktigast.

Efter SMs avslut begav sig hela gänget plus några vänner till Dolly's Steakhouse och vidare innan det var dags för återfärd till Skåne dagen efter...

Resultat i SM: Finns på SHBFs Hemsida

Bilder:
Lite fatrelaterade bestyr kvällen innan

Tacos i mängder är en bra uppladdning

Gruppbild måste ju tas

Lugnt bland utställarna innan det öppnar

Peter Högström hade en farlig låda

Kreativa utställare fanns det gott om

Wermländska Gambrinius Sällskapet var på plats med bra brygder även detta året

Hop Voltage vann Tapp-tävlingen

Sen öppnades dörrarna och det började komma lite folk

Vicky presenterar I'm On A Horse

Bröderna Andersson körde på ett kul tema i år med

Svante från Humlegårdens Ekolager var en av många som tittade förbi

måndag 9 maj 2011

Bryggning - Bröllops öl

Well.. egentligen bryggde vi dessa öl 10 april, men bättre ett sent inlägg än aldrig.

Det stundar bröllop i sommar och då ska det så klart serveras hembryggd öl! Efter en del betänkande så valdes öltyper som är lätt att tycka om. Det ska ju passa gäster som inte är lika öltokiga som vi är. Så det blev en Amerikansk Pale Ale och en öltyp som vi inte bryggt förr, nämligen en kölsch.

Pale Alen baserar sig på I'm On A Boat. Den hade vi med både på SM och på Maltes hembryggarfestival. Denna gången modifierades recepten så att vi gick tillbaka till American Ale II jästen (som vi på maltefestivalen) samt att Caraaroma malten byttes mot Special B malt.

Vid bryggrodret denna dag stod Fredrik och Maria. Det inleddes med lite problem vid krossningen tack vare en slirande borrmaskin som inte ville greppa om valsverket. Lösningen fick bli att vi använde en borrhammare till att driva maltkrossen. Inte det bästa.. vår borrhammare har bara ett läge, nämligen 1200varv/min. Normalt sätt ska man köra på lågt varvtal (150-250 varv/min). Nu blev krossningen ändå helt ok. Till nästa gång får vi fixa en annan borrmaskin.

Bryggningen flöt på bra. Vi hamnade mycket bra gentemot de värdena som vi hade estimerat.
En detalj som vi normalt sätt inte mäter så noggrant är vid vilken temperatur som vi pitchar i jästen. Vi brukar kyla ner vörten så det känns lagom. Det brukar fungera bra för oss, men denna gången ville jag testa att ha stenkoll på pitchtemperatur. Därför kyldes vörten ner till 16 (kölschen) respektive 17 grader varpå jästen tillsattes. Förkultur hade förberetts med start en vecka tidigare.

Det känns som det blev en lyckad bryggning. Imorgon väntar torrhumling för pale alen och framåt helgen tappas ölen på fat. Sen får det stå och lagra till sig i kylskåp en månad.

Bryggprotokoll - Bröllopsskutan (APA) - 65%BVE
Malt
5kg Maris Otter Pale Malt
0.24kg Crystal Malt
0.06kg Special B malt

Försockringsrast 67ºC - 60minuter.

Humle
12g Nelson Sauvin (pellets) 11.10% - 30 minuter
17g Cascade (pellets) 7.60% - 30 minuter
13g Amarillo (pellets) 6.90% - 30 minuter
17g Nelson Sauvin (pellets) 11.10% - 10 minuter
30g Cascade (pellets) 7.6% - 1 minut
35g Nelson Sauvin (pellets) 11.10% - 1 minut
50g Amarillo (pellets) 6.90% - 1 minut

Jäst
4 veckor primär - Wyeast Labs #1272, American Ale II
4 dagar omtappning för torrhumling
4 veckor lagring vid kylskåps temperatur

OG 1053 - Slutvolym 23 liter - 39 IBU - 20 EBC


Bryggprotokoll - Wedding Kölsch - 65%BVE
Malt
4.45kg Pilsner malt
0.25kg Munchner malt
0.25kg Vetemalt

Försockringsrast 65ºC - 75 minuter.

Humle
40g Hallertauer Mittelfrueh (kottar) 4.2% - 60 minuter
15g Hallertauer Mittelfrueh (kottar) 4.2% - 20 minuter
20g Hallertauer Mittelfrueh (kottar) 4.2% - 5 minuter

Jäst
4 veckor primär - White Labs #WLP029 German Ale/Kölsch
4 veckor lagring vid kylskåps temperatur

OG 1045 - Slutvolym 21 liter - 24 IBU - 8 EBC

Deltagare
Fredrik och Maria

torsdag 5 maj 2011

Nu är det snart SM

Ja. På lördag kl 12 öppnar portarna på gamla tryckeriet i Alvik för SM i Hembryggd Öl 2011 och kommer liksom bryggarna av 89 andra öl vara på plats!

Efter strul med inlämningsdatum och dyl så är det nu dags för det vi anser viktigast - Folkets Val. Det är roligt och du får direkt feedback på dina produkter av de som är intresserade av samma sak som du, öl. Domartävlingen fyller självklart sitt syfte, men det är inte därför vi deltar...

I går kom jag och Victoria på att vi inte gjort som förra året, en provning av våra domartävlingsöl, varpå vi hämtade upp en liten flaska av Ingen Blonde III och en flaska av Boogie Van Brown Ale.

För att göra en kort summering - båda brygderna är goda och den ena är mer typriktig än den andra.
Efter att ha studerat SHBFs typdefinitioner samtidigt som vi testade brygderna var Boogie Van Brown Ale mer i stil med vår tolkning av textdefinitionen än vad vi upplevde IB III vara. Vi hoppas på iaf kanske uppåt 40 poäng på BVBA och mellan 35 och 40 på IB III.

Men till det viktiga - Folkets Val.
Vi har under senaste veckan hållt I'm On A Horse DIPA och I'm On A Boat APA under tryck i våra nya fat. Hur de smakar nu vet vi inte, men de doftar som de ska iaf och då är det ju inte infektion i faten. Vi får erkänna att det är rätt spännande (och kanske lite dumdristigt) att ge sig på öl på fat för första gången till SM, men vad fasen - learning by brewing. På lördag får vi alla se resultatet.

Som förra året kommer bonus-öl dyka upp vid jämna tidpunkter och de är som följande:
14.00 - Ingen Blonde III, 3x50cl.
15.00 - Boogie Van Brown Ale, 3x50cl
16.00 - Fale, 3x33cl

Ses vi på lördag? Det bör vi göra!

Bilder:
My Boogie Van!

IB III

Förgrund: Bonusöl. Bakgrund: Norrköping Dolphins största finalförnedring någonsin :(