söndag 19 juni 2011

Bryggning - Sommaröl 2011

Vi vet, vi ligger lite efter med inläggen här nu men vi ska försöka bättra oss!

Snart (nu?) är det sommar och tills dess borde man ha lite schysst öl. Så tycker vi iaf och under våren enades vi om två stilar vi skulle brygga och det blev följande: American Pale Ale - Single Hop Simcoe, Weissbier.

Vår första enkelhumlade pale ale Bubka - The One Hop Wonder och dess efterföljare Bubka 6.15 var goda grejer och utifrån receptet som bryggdes till SM 2010 valde vi nu att byta ut humlen från Amarillo till Simcoe. Simcoe är en humlesort vi verkligen gillar och dessutom har rätt mycket av så det kändes logiskt att brygga med den.

En "vanlig" tysk weissbier har vi inte (avsiktligt) gjort tidigare utan det närmaste vi kom var en Weizenbock som vi inte riktigt fick rätt på mäsken med. Weissbier känns också det helt rätt till sommaren då det är fräscht och lätt och oftast inte för alkoholstarkt. Recepttanken var ca 60% vetemalt, 40% pilsnermalt och sedan kanske någon annan malt i låg kvantitet för lite extra karaktär.

På dagen 2 månader efter vår senaste "stora" bryggning, 2/6, bryggde Martin, Victoria, Patrik och Stefan hemma hos de förstnämnda. Lite borrstrul till trots kom bryggningen igång skapligt. Bubkans efterföljare, döpt till Gagarin, hade en enkel maltkombination av Pale Ale, Münch, Pale Crystal och Carapils och mäskades in på 66 grader.

Brygden som under dagens gång döptes till Star Weiss hade stegmäskning med en proteinrast på 20 minuter och 50 grader samt försockringsrast 60 minuter på 67 grader. Vår vana trogen vid "större" bryggningar så körde vi ingen utmäskning pga volymbrist.

Som de senaste bryggningarna var även denna rätt händelsefattig och allt flöt på som det skulle och vi kunde hålla våra tider och temperaturer utan större problem samt fick de volymer vi skulle ha (23 liter efter kok), även om krossningen fortfarande spökar lite och ger oss aningens lägre värden än beräknat. Ny borr är ett måste!

Den första brygden som gick mot kok var Star Weiss (ja vi kollade på Episod V under bryggningen) och vi lakade sista 3-4 litrarna av den direkt i kastrullen för att snabbare komma till kok. Efter inte alldeles för lång tid kom vi igång och hade ett ordentligt rullande kok där vi tillsatte två humlegivor till skillnad från hur receptet ursprungligen var utformat.

Tanken var att endast ha 25g Hallertauer vid 60 minuter men då vi tyckte det kändes dumt att slänga in några ynka gram i frysen igen så skrev vi om humlingen lite till 20g vid 60 minuter och 7g vid 20 minuter. Det skadar ju inte med lite extra humle och typriktighet var inte något mål vid denna bryggningen. Jästen blev en Whitelabs WLP300 Hefeweizen Ale då vi ville testa något annat än den "vanliga" Weihenstephan Wheat från Wyeast. OG blev något lätta 1.045 mot beräkande 1.053 men en veteöl som ska drickas varma sommardagar ska ju heller inte vara för stark.

Gagarin hade lite mer humle än 27g. Det blev totalt 80g i koket och ytterligare 50g till torrhumling. Vi körde med tre givor i koket inklusive 10g Forst Wort Hopping. Därefter var det 30g vid 20 minuter och 40g vid 2 minuter vilket gav oss respektabla 38 IBU för stilen och efter en timmes kok hade vi ett OG på 1.055 vilket nästan var exakt på pricken av estimatet på 1.056.

Då vi var sent ute med bryggningen i år så fick det bli en snabb jäsning men i ordentligt kontrollerad temperatur. Båda tunnorna placerades i ett luftigt källarutrymme där temperaturen inte överstiger 18 grader, oavsett utomhustemperatur. Jäsningen för båda brygderna kom igång ordentligt och när vi tittade till dem efter en tredagars Tysklandsvisit hade det jäst så mycket att det hade kommit skum ur båda jäsrören! Efter en vecka öppnade vi locket på APAn och torrhumlade i primären. Vi var lite lata och orkade inte tappa om denna gången men det gick bra ändå.

I söndags var det dags för flasktappning som en sidoaktivitet till bryggningen som pågick samtidigt. Vi valde att göra första omtappningen till tunnor med sockerlag redan i källaren då vi vet att tunnorna skakas om lite när de bärs till tredje våningen och då kan det bli jäst överallt. Båda brygderna hade jäst ut ordentligt med ett FG för Star Weiss på 1.009 (estimat 1.014), 4.7% ABV. Gagarin ville inte vara sämre och landade på FG 1.006 (estimat 1.014) och 6.4% ABV. Tydligen var källaren ypperlig för att jäsa i och vi kommer nog utnyttja den igen i sommar!

Bryggprotokoll - Gagarin - 23l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
5.3kg Pale Ale malt
0.5kg Pale Crystal Malt
0.4kg Carapils
0.2kg Münich malt

Försockringsrast 66ºC - 60 minuter

Humle
10g Simcoe 12,2% α-syra - First Wort Hopping
30g Simcoe 12,2% α-syra - 20 minuter
40g Simcoe 12,2% α-syra - 2 minuter
50g Simcoe 12,2% α-syra - Torrhumling, 3 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
10 dagar primär - Wyeast #1056 American Ale

OG 1.055 - FG 1.006 - 6.4% ABV - 38 IBU - 17 EBC

Bryggprotokoll - Star Weiss - 23l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
3.2kg Vetemalt
2.7kg Pilsnermalt
0.05kg Melanoiden malt

Proteinrast 50ºC - 20 minuter
Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Humle
20g Hallertauer 5,9% α-syra - 60 minuter
7g Hallertauer 5,9% α-syra - 20 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
10 dagar primär - Whitelabs WLP300 Hefeweizen Ale

OG 1.044 - FG 1.009 - 4.7% ABV - 13 IBU - 8 EBC

Deltagare: Martin, Victoria, Stefan, Patrik

Bilder:
Borrstrulet fortsätter

Temperaturerna låg inom våra gradintervall

Kaffe och punsch är en bra kombo vid ölbryggning

Vörthumlingen är igång

Veteölen har precis börjat koka 22

Simcoe!

Ordenligt kok av Gagarin

Det blev en fin färg på Gagarin efter jäsningen

Hårt arbetande herrar vid flasktappning

2 kommentarer:

Larsa sa...

Vad har ni för borrmaskin och strul med den?

Martin sa...

Det är en vanlig slagborr på dryga 1kW. Då vi inte har en nyckelchuck till denm utan en sån där modern nyckellös chuck har det resulterat i att den inte alltid fått grepp kring den runda stång som sitter på valsen. Det slirar och slits hårt på den då. Planen är väl att om inte köpa en helt ny borr till, köpa nåt i stil med kemisk metall och montera fast en hylsa på den för att sedan använda en vanlig bit-adapter för att sätta i borrmaskinen.