torsdag 28 maj 2009

Hur bra är det med Kiwi egentligen?

Fredrik fick härom dagen ett meddelande på Humlegårdens forum som var mer ämnat åt mig, Christian och Victoria. Det verkar kanske som om vi måste göra vår kemi(?)-läxa innan vi tar och öser på med de små luddiga gröna frukterna.
Signaturen Flasktömmaren påpekade att kiwi innehåller ett enzym som är speciellt duktigt på att bryta ned proteiner. En lambicvört är tydligen inte som en "vanlig" ölvört utan lite mer känslig i sin uppbyggnad utan måste har rätt förutsättningar för att de jästtyper som används ska kunna utveckla syror och annat önskvärt. Eventuellt finns det en möjlighet att kiwin förändrar vörten till något vi inte vill ha. Han noterar även att många blir rätt besvikna på sina egna lambic-försök.

Turligt nog har vi ca 7 veckor kvar att ta reda på vad och hur vi ska göra åt detta eventuella problem men helst av allt vill vi ju inte behöva frångå vårt koncept.

måndag 25 maj 2009

Bryggning - Fruktöl

I torsdags var det dags för det mest tidskrävande bryggprojektet hittills, iaf när man ser till planerat slutdatum. Grunden till vad som ska bli vår första fruktöl av belgiskt snitt lades efter mycket om och men. Med basen i typdefinitionen för Fruktlambik (10C) men med slutmålet i Övriga klassiska syrliga öl (10F) skapades ett recept. Då en fruktlambik inte ska ha någon bitterhet ska humlen oxideras. För att detta ska göras typriktigt och korrekt ska ju detta förberedas flera år i förväg men sån tid hade vi inte.

Tack vare google och ölforum så hittade vi ett sätt att oxidera humle på mindre tid men då vi ville ha en liten gnutta humlekaraktär så modifierade vi det lite mer. Två dagar innan bryggning åkte 59g Hallertau Aroma in i ugnen på 75° och efter ungefär 1,5h togs det som nu blivit 30g humle ut. Därefter placerades humlen i en burk utan lock och fick stå fritt tills bryggdags. Då de lite större humleklumparna fortfarande hade fukt i sig hoppas vi att någon lite bitter humlekaraktär följde med.

När det var dags att mäta upp malten visade sig att det att Inventarielistan (och siffran på påsen) inte stämde för Pilsnermalten och att vi läst fel på mängden vetemalt. Aj aj aj. Snabbt in i BeerSmith och nya värden och volymer räknades ut. Vi missade precis SHBFs färgdefinition men då det ska i en herrans massa Kiwi så kommer troligtvis färgen ändras med under tidens gång.

Efter bryggningen av Raus IPA v1.0 insåg vi att vi tappade temperatur ned i bordet. Med detta i åtanke testade vi att placera folieinklädda frigolitplattor under (och ovan) mäskkärlet. Detta tillsammans med vad vi kom på under senaste gemensamma bryggningen, att förblanda vatten till rätt temperatur innan det skulle i mäsk-kärlet, gjorde till att våra temperaturer hölls nästan felfritt! För att inte sabba det goda resultatet lakade vi ut under väl över 1 timme till skillnad från de 30 minuter vi brukar köra på och slutade på 20 liter vört då vi nått vårt estimerade FG på 1014.

Induktionsplattan flyttades ut i badrummet och drogs igång, samtidigt som Wiiet startades. Den enda humlegiven åkte i vid kokstart och 60 minuter senare var det klart. Kylningen kopplades in och vi noterade hur mycket humlen tagit åt sig vätska under koket. Vörten silades ned i tunna och den segstartade jästen åkte i. Dagen efter bubblade det för fullt så det verkade vara i god form trots allt.

Primärjäsning har vi satt till 8 veckor och vad som händer därefter beror lite på vad Humlegården har för jästsortiment. Klart är iaf att ca 6kg frukt ska i...

Lite bilder:
Segstartad jäst, nästan två dagar efter den smackats

Oxiderad humle

Mäskschemat fick uppdateras lite snabbt

Folie/frigolit-isolering under mäskkärlet gjorde susen

Som vanligt går nåt sönder, denna gång toppen på mätglaset

torsdag 21 maj 2009

Infekterad Wit(inte svart) ?

Jäsningen på vår Wit(inte svart) satte rejält med fart direkt när vi hade bryggt för några veckor sedan. Det tog en sådan fart att det bokstavligen hade sprutat ut skum ur jäsröret. Bildbevis nedan.

Igenkloggat jäsrör
För inspektion lyftes locket av. Vi har tidigare hört att andra bryggare låtit det jäsa utan lock ett när det skummat som mest. Därför lät jag locket bli av under en dag medans jag var på jobbet. Direkt vid hemkomst kollade jag läget och skummet hade då halverats från att ha varit ca 20cm högt. Locket åkte på igen och jäsningen fick fortsätta.

Mycket skum blev det!

Veckan efter doftade jag av Wit:en och Bubkan. Bubkan doftade härligt men Wit:en gjorde det inte!! En doft som bäst beskrivs som en blandning mellan deg, jäst och fis. Gah! Infektion?? En titt under locket var ett måste. Det såg ut som en vattnig deg! Någon som fått något liknande? Har Wit:en gått förlorad? Well.. se och begrunda.



Infekterad Wit?

Vi väntar tills det är dags för tappning innan vi beslutar Wit:ens öde. I "How To Brew" skriver Palmer att hoppet inte behöver vara ute trots infektion. Smakar det bra så är det nog ingen fara. Men med den doften, som satte sig fast i mina luktsinnen och var svår att radera ut, så är jag tveksam om den är drickbar.

Vi får väl se...

söndag 17 maj 2009

Frukt-test

För att fira ledigheten som kommer nu i veckan skall Christian O, Victoria och Martin göra lite öl, denna gång med bas i SHBFs öltypsdefinition klass 10, Syrliga öl. Av allt att döma kanske vi klassar in i 10F, Övriga klassiska syrliga öl, mest efter meningen "Såväl klassiska öltyper som experimentbrygder kan förekomma. På grund av den stora variationen ges ingen typdefinition.". Vi ska ha i lite frukt...

Mäskschemat saknas i dagsläget men med ca 2/3 pilsnermalt, och 1/3 vetemalt och lite oxiderad humle så har vi nåt att gå på. En förpackning Belgian Lambic Blend har beställts och vi ska se ifall vi kan få Svante på Humlegården att hålla ett paket Brettanomyces claussenii åt oss till sekundärjäsningen. Anledningen till att vi inte beställde den nu var rekommendationen att hålla den i en temperatur kring 0-4 grader tills den ska användas. Ingen av oss har den kylmöjligheten och vi tror inte den mår så bra att ligga i 8 grader i några månader.

Frukt var det ja. En idé som dök upp hos Christian och Martin under en tågresa mellan Lund och Helsingborg var kiwi. Varför vet vi inte riktigt men det kan bli intressant.
För att testa kiwins förmåga att avge smak i vätska (utan jästtillsats) står nu två burkar med vatten och 100g frukt vardera (kiwi och körsbär) i köket hos Victoria och Martin. Om några dagar ska vi lyfta på locken och se vad som hänt. Har inget hänt så får vi se vad vi ska göra, det är ju ett tag kvar till sekundärjäsning.


Som bonus kan vi meddela att vi ska göra lite konceptöl. Förutom den planerade GoD Stout som ska bryggas i Augusti (mer info om detta kommer vad det lider) dök en nästan genial och väldigt unik idé upp igår. Konceptet är spikat, nu ska vi bara förankra idén och se över möjligheterna att skapa ett recept i led med konceptet. You have not seen the likes of this.

lördag 16 maj 2009

Bryggbilder - 9/5 2009

Tack vare the awesome power of Christians mobiltelefon kan vi nu visa några bilder från senaste bryggningen hemma hos Fredrik!

Numera är även grytan isolerad. Snabbkopplingar har monteras på kylslingan för att minska slitage på slangar och tidsåtgång från kok till kylstart.

Att röra med kylslingan i vörten ger bäst effekt för oss, lite jobbigt men det går an.

Wit hälls genom saftsilen ner i jästunnan.

Witen. Grumligt värre är det som är i botten av grytan.

Snillen spekulerar. Martin och Patrik kämpar med OG-avläsningen genom Witens skum.

Lakningen av det som ska bli Bubka - The One Hop Wonder närmar sig sitt slut.

tisdag 12 maj 2009

Bryggprotokoll - Bubka, The One Hop Wonder

Bryggdatum: 2009-05-09

OG 1047* SG 1016**
Slutvolym: 25l

5,3kg Pale Ale Malt, Weyermann
0,4kg Cara-pils, Weyermann
0,3kg Ekologisk Münchnermalt, Weyermann
0,2kg Crystal Malt, Thomas Fawcett

Försockringsrast 67ºC 60 minuter***
Utmäskning 74,5ºC 10 minuter****

15g Amarillo - 9,7% α-syra - 60 minuter
15g Amarillo - 9,7% α-syra - 30 minuter
15g Amarillo - 9,7% α-syra - 20 minuter
10g Amarillo - 9,7% α-syra - 15minuter
20g Amarillo - 9,7% α-syra - 5 minuter
20g Amarillo - 9,7% α-syra - 1 minut*****

Jäst: American Ale II 1272 Wyeast

Tillsatser: ½krm Protafloc

Primärjäsning: 3 veckor planerad

* Recept - OG 1052
** Recept - SG 1013
*** Recept - 66ºC 60 minuter
**** Recept - 78ºC 10 minuter
***** Recept - 25g Amarillo (endast 95g i förpackningen)

Bryggprotokoll - Wit (inte svart)

Bryggdatum: 2009-05-09

OG 1041* SG 1014**
Slutvolym: 25l

3,3kg Pilsnermalt, Weyermann
1,1kg Vetemalt, Weyermann
1,0kg Vetekross, Kungsörnen
0,12kg Havregryn, Kungsörnen

Försockringsrast 66ºC 70 minuter
Utmäskning 74,8ºC 10 minuter***

25g Hallertau Aroma - 8,5% α-syra - 60 minuter
5g Malen koriander - 20 minuter****
15g Apelsinskal - 10 minuter
11g Malen koriander - 10 minuter*****

Jäst: Belgian Witbier 3944 Wyeast

Tillsatser: ½krm Protafloc

Primärjäsning: 3 veckor planerad

* Recept - OG 1041
** Recept - SG 1013
*** Recept - 78ºC 10 minuter
**** Recept - 10g krossade korianderfrön
***** Recept - 20g krossade korianderfrön

lördag 9 maj 2009

Under-bryggning-inlägg

I detta nu väntar vi på att Bubka, vår Single Hop American Pale Ale, ska koka så den första av 6 humlegivor med Amarillo ska åka i. Dagens bryggplats är hemma hos Fredrik och nästan alla var deltagande idag.

Strax efter kl 10 inleddes maltkrossningen till vår witbier, Wit (inte svart) och efter några justeringar av maltkrossen kom vi igång och dagens bryggning har gått relativt smärtfri. Christian har både filmat och fotat så vi får se vad som dyker upp.

Dagens stora announcement är att vi har beslutat oss om ett namn!
Helsingborgs Hembryggargille

Och medans detta skrivs har precis Bubkan börjat koka och skumma över... så viss smärta verkar det bli. Mer info kommer.

tisdag 5 maj 2009

Ett bittert inlägg?

Vår bitter - Afternoon Bitter - blev drickfärdig förra helgen men det har varit lite tyst om den. Meningarna har varit delade men kring samma utgångspunkt. Den var OK men...

Ja, ungefär så. Personligen har jag upplevt dofter som gått från banantoner till jäst till sprit. Ingen av de tre testade flaskorna har smakat helt lika, trots bara någon enstaka dag mellan provtillfällen. Den har blivit bättre, lite mildare, men är den bra?

I värsta fall är det den höga alkoholhalten på 6.9%, som är en bit högre än den maxhalt på 6.4% som SHBFs öltypsdefinition för 2009 anger, som kan vara den bidragande orsaken. Kan den 5 veckor långa jäsningen vara orsaken? Vi får se hur Weizenbocken smakar...